Segon paquet d’ajuts per la sequera

Després d⿿una primera línia d⿿ajuts presentada al maig, amb la qual s⿿atenien les demandes de farratges per a la ramaderia extensiva, el Departament d⿿Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha acordat avui amb la Taula Agrària el segon gran paquet d⿿ajuts perquè el sector primari pugui fer front a les pèrdues derivades de la situació de sequera. Aquesta nova línia preveu ajuts directes als sectors dela fruita dolça i els conreus herbacis de secà i de regadiu.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural acorda el segon paquet d’ajuts per la sequera amb les organitzacions agràries que preveu compensar pèrdues dels sectors de la fruita dolça i els conreus herbacis de secà i de regadiu. Entre el primer i el segon paquet d’ajuts, el Departament ha previst destinar uns 92 milions d’euros a fer front a aquestes despeses derivades de la sequera
Segons ha detallat el conseller Mascort, aquests ajuts directes “s’han articulat urgentment” i arriben sense que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació hagi concretat encara quin serà l’import exacte destinat al sector primari de Catalunya. “Més enllà de fer front a una de les campanyes agràries més complicades dels darrers anys, el que estem fent avui amb aquest segon paquet d’ajuts és assegurar que la nostra pagesia pugui continuar la seva activitat. Aquest Govern no permetrà que cap pagès o pagesa hagi de plegar a causa de la sequera”.

En concret, en el cas de la nova línia d’ajudes directes adreçades al sector de la fruita dolça, el Departament donarà un ajut al voltant de 5.800 euros/haPel que fa a la cirera, l’ajut serà al voltant de 3.000 euros/ha. En ambdós casos, hi haurà un topall de 100.000 euros per a les explotacions professionals i de 50.000 euros per a les no professionals.

En relació amb els conreus herbacis de secà, la proposta és compensar per les pèrdues a les explotacions agràries afectades per la sequera l’any passat i enguany. En el cas de les de l’any 2022, l’ajut s’ha acordat per a les explotacions agràries de l’àmbit territorial de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Segrià, l’Urgell, la Segarra, el Pallars Jussà i el Solsonès. El Departament donarà 243 euros/ha amb un topall de 20.000 euros per a les explotacions professionals i 9.000 euros per a les no professionals.

Els ajuts per a les pèrdues d’aquest conreu corresponents a l’any 2023 s’estendran a tot Catalunya, amb una valoració de 251 euros/ha i els mateixos topalls establerts per a l’any 2022. L’import mínim serà de 1.500 €/ha.

Pel que fa als conreus herbacis de regadiu blat, ordi i blat de moro, els agricultors rebran un ajut de 712 euros/ha, amb el límit de 30.000 euros per a explotació professional i 13.500 euros per a no professional. S’està treballant per ajustar el mòdul per a l’arròs i els farratges. L’import mínim serà de 1.500 €/ha.

Entre el primer i el segon paquet d’ajuts, el Departament ha previst destinar uns 92 milions d’euros a fer front a aquestes despeses derivades de la sequera.

Front comú amb el sector

El Departament d’Acció Climàtica està treballant conjuntament amb les agrupacions agràries i mitjançant la xarxa territorial formada per les oficines comarcals i els serveis territorials del Departament per fer un seguiment de les afectacions reals que està tenint la sequera sobre el sector agrari de Catalunya de manera periòdica.

Aquest treball conjunt està permetent detectar quines són les principals urgències a abordar amb el sector, com és el cas dels farratges, amb l’objectiu de respondre amb la màxima celeritat possible i minimitzar les conseqüències que tindrà aquesta severa sequera sobre el sector primari del país

Comparteix-me:

Un nou informe alerta que l’Antàrtida s’acosta a un punt d’inflexió i demana proteccions urgents

L´Antàrtida i l´Oceà Austral que l´envolta estan experimentant anomalies de temperatura sense precedents, amb onades de calor marines més freqüents i un canvi radical en la pèrdua de gel marí,...

Puigcerdà acull la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que tindrà lloc del 15 al 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i...

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...