Des de fa poc, desenvolupar el vehicle elèctric ha passat de ser una opció utòpica a considerar-se una opció realista, eficient i innovadora per canviar el model energètic i de mobilitat. Si bé l’autonomia de les bateries oscil·la, encara, entre els 80 i els 200 km, és una limitació relativa atès que el 80% dels desplaçaments que es fan a Catalunya són de menys de 100 km. La incorporació del vehicle elèctric a les ciutats es traduirà en millores ambientals. Per una banda, disminuirà significativament el soroll als nuclis urbans, on el trànsit es el principal focus generador de contaminació acústica i, per l’altra, es reduirà l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera, ja que el vehicle elèctric no emet gasos en el seu funcionament i, en ser energèticament més eficient que el vehicle convencional, s’emetrà menys diòxid de carboni a l’atmosfera. Es calcula que per cada miler de vehicles elèctrics
circulant per la ciutat es redueixen 30 tones anuals de contaminants (CO, NOx i HC) i que un vehicle elèctric pot estalviar, al llarg de la seva vida, entre 10 i 40 tones de CO2, en funció del recurs energètic i de les tecnologies emprades en la generació de l’electricitat.
Recentment, grans fabricants com Nissan, Renault, Seat o Mitsubishi estan desenvolupant prototipus de vehicle elèctric i diverses ciutats europees han posat en marxa iniciatives per impulsar-lo. A Catalunya, Barcelona i Sabadell són ciutats pioneres: totes dues disposen d’una flota de vehicles elèctrics per als serveis municipals i, en el cas de Barcelona, està previst que s’instal·lin prop de dos-cents punts de recàrrega abans del 2012. A més, la Unió Europea impulsarà, en els pròxims anys, importants programes de recerca i desenvolupament industrial dins del sector del vehicle elèctric en el marc de la recent proposta The Green Cars Initiative. S’espera, doncs, que en l’horitzó 2015, circulin per les vies de Catalunya uns 100.000 vehicles elèctrics.