El PSC i la sostenibilitat

En matèria de sostenibilitat, hem dividit el nostre programa en tres grans àrees. En cada una d'elles hi figuren mesures que tenen a veure amb la gestió de l'aigua, de l'aire, de l'energia, dels residus o del medi natural. ÿs important tenir en compte que tal i com presentem el programa no segueix un ordre per prioritats tot és important per igual.
Partit socialista català

FER UN CONTRACTE PER A L’ECONOMIA SOSTENIBLE No volem oblidar que cal un equilibri entre la creació i distribució de riquesa i el respecte per la
Natura i el medi en general que ens permeten viure, sense que un cantó de la balança pugui fer oblidar l’altre. Calen apostes estratègiques per tal de superar aquesta falsa dissociació.

Apostem per l’energia eòlica, i per això facilitarem la construcció de parcs eòlics a Catalunya i realitzarem les primeres instal·lacions de parcs marins. Promourem també la implantació de parcs fotovoltaics prioritzant aquells que no tinguin una gran ocupació de sòl i puguin aprofitar superfícies àmplies situades a naus de polígons industrials i equipaments públics.

Entenem que cal seguir les directives de la UE en matèria de residus, que inclouen la valorització energètica dels residus urbans en certes condicions (minimitzant la producció de CO2 i de gasos d’efecte hivernacle. Igualment els residus que van als abocadors proporcionaran també energia per l’aprofitament dels biogàs que generen.

Desenvoluparem una política forestal d’aprofitament dels boscos i de gestió forestal avançada, per reactivar el sector forestal pel seu alt valor econòmic i ambiental. Impulsarem amb els propietaris dels boscos una política forestal concertada. Aprovarem el pla general de política forestal 2011-2017 que inclourà acords específics d’ajuts a les polítiques forestals. Promourem també l’aprofitament energètic dels nostres boscos a través de la biomassa.

Treballarem en solucions sostenibles, prioritzant l’aprofitament de l’adob orgànic dels purins quan sigui possible, i quan no ho sigui treballaren en la cerca de solucions a través de la producció d’energia.

Promourem un canvi en el marc legal que possibiliti l’autoconsum de l’energia produïda.

Protegirem el medi ambient sense frenar l’activitat econòmica. Implantarem la finestreta única empresarial i la tramitació electrònica, de manera que el 80% de les activitats econòmiques només hauran de comunicar el seu impacte ambiental.

Incorporarem el vector verd en totes les etapes de l’activitat empresarial. Ajudarem a les empreses a implantar el teletreball per reduir la mobilitat, quan tingui sentit, i qualsevol mesura de millor gestió ambiental.

Fomentarem la major eficiència del transport ferroviari de mercaderies i afavorirem el transvasament modal des del transport per carretera, pel seu menor impacte ambiental (energètic, de contaminació atmosfèrica i de seguretat).

Crearem una línia d’ajuts per un impacte ambiental nul en l’activitat de les oficines i despatxos (aïllaments tèrmics, estalvi energètic, reducció de residus).

Crearem, amb el sector privat, una línia d’R+D+i per desenvolupar processos industrials amb menor impacte ambiental.

Establirem un fons de 2.000 milions d’euros públic-privat per finançar projectes d’eficiència energètica i d’energies renovables a Catalunya, del qual també se’n podran beneficiar aquells municipis que impulsin actuacions tant en el camp de la generació com del consum.

Aplicarem en els preus dels recursos energètics els conceptes de qui més consumeix i qui més contamina, més paga.

Adaptarem el preu de l’aigua als seus costos reals, mantenint un preu assequible per a consums reduïts, les rendes més baixes i famílies nombroses. La recuperació de costos que estableix la directiva europea de l’aigua, haurà d’ésser necessàriament gradual per tal de no afectar la competitivitat dels sectors productius ni la situació de les economies domèstiques.

Potenciarem la compra verda i responsable per part de les administracions i la ciutadania.

Seguirem treballant per reduir els processos de contaminació que afecten la salut de la ciutadania. especialment contra el soroll i els contaminants atmosfèrics relacionats amb la mobilitat. També vetllarem per disminuir la contaminació lluminosa.

Desplegarem les polítiques de lluita contra el canvi climàtic que a cadascú corresponguin d’acord amb llurs competències, en el marc definit pels acords internacionals, les polítiques de la unió europea i de l’estat espanyol.

Seguirem reduint les emissions de CO2 a Catalunya – 1,74% anual -. Es continuarà avançant en el disseny de les polítiques d’adaptació i s’orientarà la informació a la ciutadania per impulsar una demanda de productes i serveis baixos en CO2.

CONTRACTE PER A UNA SOCIETAT SOSTENIBLE

Impulsarem el compromís dels ciutadans i les ciutadanes amb la sostenibilitat mitjançant accions positives d’educació i sensibilització.

Flexibilitzarem la limitació fixa de la velocitat màxima a 80 Km/h a la corona metropolitana de Barcelona.

Implantarem un pla d’ajuts a la compra de turismes, furgonetes i motocicletes híbrids i elèctrics, fins arribar als 76.000 vehicles en 5 anys. Impulsarem la transformació progressiva de les nostres ciutats amb punts de recàrrega de vehicles elèctrics amb col·laboració del sector públic i privat. Impulsarem, així mateix polítiques d’incentivació de la compra de bicicletes elèctriques.

Abaratirem les places d’aparcament (zona blava i aparcaments públics) per als vehicles híbrids i elèctrics, en col·laboració amb els ajuntaments.

Garantirem que en 4 anys, tots els departaments de la Generalitat de Catalunya tindran una flota de vehicles 100% elèctrics o híbrids, a excepció dels vehicles prioritaris (vehicles de seguretat, emergències i sanitaris).

Continuarem promovent l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport més sostenible de mobilitat urbana i interurbana, ampliant les infraestructures necessàries, en el marc del desenvolupament del Pla Estratègic de la Bicicleta.

Promourem polítiques destinades a la promoció del vehicle privat compartit com a element de millora de l’eficiència del transport.

Mantindrem la inversió en la xarxa de metro, FGC, i Rodalies prevista. L’extensió del servei de metro i dels serveis ferroviaris, reforça les oportunitats dels ciutadans i les ciutadanes.

Millorarem i ampliarem la xarxa d’aparcaments dissuasoris a les principals estacions ferroviàries de les grans àrees urbanes a fi de reduir el trànsit flotant de les mateixes.

En el marc del desenvolupament de mesures que assegurin l’increment de la velocitat comercial del transport públic de superficie, construirem carrils BUS-VAO a les entrades de les conurbacions catalanes.

Asfaltarem els camins, les carreteres locals i comarcals amb ferms reciclats. La Generalitat i les Diputacions impulsaran i donaran suport als ajuntaments perquè també ho facin.

Oferirem línies d’ajuts amb crèdits tous perquè es facin obres d’ecorehabilitació (aprofitament d’aigües, millora d’aïllaments tèrmics).

Garantirem que els nous habitatges seran més sostenibles, amb la instal·lació de sistemes d’aprofitament d’aigües i tancaments tèrmicament eficients, amb major aïllament acústic i aprofitament d’energia solar per reduir les emissions de CO2.

FER UN CONTRACTE PER A UN TERRITORI SOSTENIBLE

Assegurarem una política d’aigua solidària i amb un consum responsable. Ampliarem la dessalinitzadora de la Tordera i iniciarem la construcció de la del Foix.

En aquest sentit desenvoluparem un pla d’actuació destinat a protegir, preservar, millorar i recarregar el conjunt d’aqüífers de Catalunya.

Seguirem incrementant els recursos hídrics amb l’ús dels aqüífers locals i l’aigua regenerada a les depuradores.

Continuarem millorant la qualitat de l’aigua de boca en tot el territori.

Treballarem per la interconnexió de xarxes per enfortir el país, garantint el progrés econòmic i el benestar dels territoris.

Completarem tots els catàlegs de paisatge de Catalunya i incrementarem el fons per intervencions paisatgístiques sostenibles. Les cartes de paisatge seran mecanismes de gestió territorial concertats entre tots els agents.

Incorporarem el paisatge en el planejament territorial i urbanístic, reduint els tràmits administratius alhora de fer els informes urbanístics.

Revisarem de la llei d’accés motoritzat al medi natural amb l’objectiu d’assolir un accés ordenat i respectuós amb el medi i que permeti al mateix temps la diversificació econòmica de l’activitat rural.

Impulsarem la llei de la biodiversitat i el patrimoni natural que tindrà per objecte la conservació, l’ús sostenible, la gestió, la millora i la restauració del patrimoni natural, la diversitat biològica, geològica i paisatgística, els processos ecològics i geològics que hi tenen lloc.

Implantarem la figura de la custòdia del territori.

Crearem de la figura dels MEP (Municipis dins d’Espais Protegits), amb ajuts per a millores urbanístiques, i per a l’adaptació d’infraestructures a l’entorn.

Dotarem els òrgans de gestió dels Parcs Naturals de capacitat financera per generar activitat dins d’aquests.

Portarem a terme una gestió dels Residus eficient i sostenible, prioritzant per sobre de tot les accions destinades a fer menys residus, posant l’accent en les campanyes formatives.

Prioritzarem la gestió dels residus basada en la reducció en origen i en la reutilització, i apostarem per un model de gestió dels residus municipals que prioritzi la seva valorització material i energètica, en detriment de la seva disposició final en abocador. Estudiarem possibles modificacions en les normatives que regulen els diferents tipus d’envasos i embolcalls per tal d’assolir-ne la seva reducció Es completarà i ampliarà el programa de mesures per pal·liar la salinització de les conques del Cardener i del Llobregat.

Promourem la gestió integrada dels espais costaners tot desenvolupant les normes estatutàries i el planejament territorial ja aprovat.

Avançarem cap a unes pesqueries cada cop més sostenibles i respectuoses amb l’ecosistema per tal d’ajustar l’esforç pesquer i permetre la recuperació de les poblacions.

 

Comparteix-me:

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...