La nostra proposta per la sostenibilitat

Catalunya està en bones condicions per trobar un equilibri just entre desenvolupament i sostenibilitat i fer-ho des d'una visió triple: present, futura i universal. ÿs a dir, les generacions actuals tenen dret a gaudir del territori que els ha estat llegat; tenen el deure de preservar-lo per a les generacions futures, i tenen també l'obligació moral de contribuir a la sostenibilitat de tot el planeta.
Convergència i Unió

Des de Convergència i Unió hem volgut situar dins l’apartat de sostenibilitat les propostes en infraestructures i mobilitat, respecte a l’equilibri territorial, sobre habitatge, amb relació al canvi climàtic i a la biodiversitat, sobre energia, sobre aigua i sobre residus. Defensem que les polítiques en aquests àmbits s’han de fer amb l’objectiu de trobar l’equilibri necessari entre desenvolupament i sostenibilitat, amb l’objectiu de sumar sempre. Ni dividir ni separar.

Des de Convergència i Unió estem compromesos amb la sostenibilitat del fer, la sostenibilitat de fer coses, no d’aturar-les ni prohibir-les. Som els del “no al no” i els del “sí al canvi”. Diem “no” a tot el que afecta negativament el medi ambient i al desequilibri territorial, i diem “sí” a tot allò que fa que les persones tinguin més oportunitats i visquin en millors condicions.

Volem aplicar el principi de racionalitat en la utilització dels recursos naturals, en la planificació, en la tramitació administrativa, en l’ús del sòl, en l’ocupació del territori, en la inversió i en un aprofitament eficient de les infraestructures existents i de les que cal fer.

La sostenibilitat és una forma de relació entre les societats i el seu entorn natural. Un concepte complex amb dimensió econòmica, social, territorial i ecològica. El seu caràcter transversal fa que hagi d’estar present en tota acció política. Per aquest motiu cal parlar de les infraestructures, de la mobilitat, de l’equilibri territorial, del medi ambient i el canvi climàtic, de l’energia, de l’habitatge, de la mobilitat i les seves infraestructures, en termes de sostenibilitat en l’aplicació de recursos i d’aplicació de polítiques que cobreixin les necessitats dels ciutadans per desenvolupar-se socialment ; les necessitats de l’economia per esdevenir competitiva, i que componguin un model equilibrat territorialment i viable mediambientalment.

Sostenibilitat i canvi climàtic
 
Catalunya, com altres societats i territoris del planeta, també està patint els efectes del canvi climàtic i les seves conseqüències, especialment pel que fa a la reducció de la pluviometria, al risc d’afectació a les zones costeres i a l’impacte sobre el turisme.

El compromís de CiU en la lluita contra el canvi climàtic té un vessant global, la nostra aportació a la solució d’un problema de gran escala, però també té a veure amb els nostres interessos. Un compromís que, en tot cas, ha de respondre a la solidaritat amb les generacions futures de catalanes i catalans i a les oportunitats i els beneficis que una economia baixa en carboni genera en termes de prosperitat i benestar a les persones i famílies que viuen actualment a Catalunya.

Davant el canvi climàtic, cal disminuir les emissions de CO2 i augmentar la capacitat de la terra d’absorbir-ne. Això vol dir ser més eficients en el consum d’energia, ser més eficients a l’hora de transportar-la, avançar en els sistemes d’aïllament tèrmic més eficients en els edificis, utilitzar energies diferents dels hidrocarburs per tal de moure els vehicles i potenciar les energies renovables. I, al mateix temps, cal continuar treballant en polítiques d’R+D per tal d’augmentar la captació del CO2 atmosfèric.

Però aquesta lluita contra el canvi climàtic ha de ser compatible i anar acompanyada d’altres polítiques públiques associades a altres objectius essencials per a la Catalunya dels propers decennis: una economia més competitiva, amb més valor afegit i capacitat d’internacionalització, amb bons llocs de treball, amb més seguretat energètica, amb un territori més compactat, amb alts nivells de benestar, amb qualitat de vida i que garanteixi la igualtat d’oportunitats.

Comparteix-me:

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...