Unes 5000 persones han accedit al Montseny en transport públic en 2 mesos i mig

Un total de 4.595 usuaris han utilitzat les noves línies d'autobús per accedir al Parc Natural-Reserva de la Biosfera del Montseny des de la seva posada en servei el 12 d'octubre passat fins a 31 de desembre de 2018. En aquests dos mesos i mig de servei, les tres línies de transport públic que donen accés a punts centrals del Parc, com són Fontmartina i Santa Fe, des de Sant Celoni i Mosqueroles, han tingut una utilització mitjana diària de 157 passatgers. En total han estat 29 els dies que hi ha hagut aquest servei de transport públic, concentrats en caps de setmana i festius.

[foto] 

El mes d’octubre, amb set dies de servei, hi ha hagut una mitjana diària de 230 usuaris, amb un total de 1.607 persones que han fet ús del servei de bus en un sentit o altre. El mes de novembre, amb 10 dies de servei, hi va haver una mitjana diària de 116 usuaris, amb un total de 2.162 viatgers, i el desembre, amb 12 dies de servei, van fer-ne ús un total de 826 viatgers amb una mitjana de 65 usuaris per dia. Per línies, la més utilitzada és la que va del punt d’informació de Mosqueroles, a l’entrada del Parc, fins a Santa Fe, que ha estat utilitzada per 2.853 persones. Per la seva banda, la línia de Mosquerola fins a la zona de lleure de Fontmartina i que s’utilitza per arribar fins al turó de l’Home, ha estat utilitzada per 657 persones.

La tercera línia, que surt de l’estació de Renfe de Sant Celoni fins a la zona d’aparcament i punt d’informació del Parc, a Mosqueroles, ha estat utilitzat per un total de 1.410 persones, amb una mitjana de 49 persones al dia. Com a dada significativa, és important ressaltar que en aquest període, un total de 341 persones han utilitzat el bitllet combinat de Renfe Tren + Bus Parc des de diferents punts de l’àmbit metropolità.

Per dies concrets, el de més afluència va ser el diumenge 21 d’octubre, amb 576 persones, seguit del dissabte 3 de novembre, amb 462 persones i el diumenge 4 de novembre, amb 455. Per contra, els dies de menys afluència a causa, bàsicament, de les condicions meteorològiques, van ser els caps de setmana del 27 i 28 d’octubre, amb 43 viatgers; 17 i 18 de novembre, amb 30, i 22 i 23 de desembre, amb 32 usuaris.

La implantació del servei de transport públic al Parc Natural del Montseny arriba despres que la tardor del 2017 es fes una prova pilot de transport amb bus per accedir fins a Santa Fe des de Sant Celoni, amb molt bona acceptació per part dels usuaris. La prova va permetre constatar la bona resposta dels visitants en utilitzar el servei de transport públic per accedir a la vall de Santa Fe, un dels espais més freqüentats del Parc Natural del Montseny. Després de la prova pilot, els resultats van corroborar la demanda existent de transport públic fins al Parc i també la necessitat de diversificar l’oferta de transport fins a dos dels punts d’interès del Parc.

Cinc serveis diaris que s’amplien fins a nou a la tardor

El servei de bus al Parc Natural del Montseny està gestionat per l’empresa Sagalés, concessionària de la línia, amb cinc expedicions diàries d’anada i tornada des de Sant Celoni a Mosqueroles, Fontmartina i Santa Fe, que s’amplien fins a nou serveis diaris els caps de setmana i festius de tardor, que és l’època de més afluència de visitants al Parc. El primer autobús surt de l’estació de Renfe de Sant Celoni a les 8.10 h del matí i el darrer de tornada surt de Santa Fe i Fontmartina a les 17.25 h. A l’estiu, la darrera sortida des dels dos punts del Parc s’amplia fins a les 19 h.

Els bitllets senzills tenen un preu de 2,20 euros. El bitllet combinat tren-bus per tal que els visitants puguin arribar a Sant Celoni amb el tren de rodalies de Renfe i allà agafar el servei de bus fins al parc, té un preu per anada i tornada de 10,80 euros des de Barcelona, de 8,50 euros des de qualsevol estació del tram Granollers Centre – Maçanet-Massanes, i de 13,30 euros des de qualsevol estació del tram Girona – Sils.

Més informació sobre horaris i parades del Bus Parc Montseny Parades i horaris

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...