Per mostrar el seu suport a la creació del futur parc natural, la Plataforma Cívica pel Parc Natural de les Muntanyes de Prades, ha organitzat aquest dissabte 24 de maig un acte amb motiu dels Dia Europeu dels Parcs Naturals.
L’acte, que ha tingut lloc a Sant Miquel de la Tosca -entre el Vilosell i La Pobla de Cérvoles- ha constituït una trobada de entitats i ciutadania amb l’objectiu de donar ferm suport al Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra la Llena, una figura de protecció natural que des de la platafoma es considera “del tot necessària”.
En aquest sentit, la Geneta Ecologista -una de les entitats que conformen la plataforma- considera “que la creació de un Parc Natural ofereix molts i diversos beneficis econòmics que contribueixen al desenvolupament sostenible de la comunitat i al benestar general”, i que aquesta afirmació es “fruit dels molts anys d’experiència en Parcs Naturals a Catalunya”. L’entitat, recorda que no hi ha “ni un poble a Catalunya que vulgui deixar de formar part d’un parc natural” i que, en canvi, sí que hi ha “molts pobles tocant a parcs naturals que s’hi volen integrar degut als molts beneficis econòmics que representa el formar part del Parc Natural”. I això es el que es vol per les Muntanyes de Prades. La Geneta Ecologista enumera així els beneficis del futur parc pel territori:
- Un model de turisme exquisit i de qualitat que aporti un desenvolupament sostenible de la comunitat amb ingressos a traves de l’allotjament, restauració, activitats guiades, venda productes artesanals,…
- La creació d’ocupació, sobretot per la població local, de qualitat amb la gestió, manteniment i promoció del Parc. Guies turístics, investigadors i personal de suport ens seran del tot imprescindibles per la gestió del Parc Natural.
- El desenvolupament i millora de noves infraestructures per donar serveis públics, l’arranjament dels pobles amb criteris de qualitat,… i que sens dubte beneficiarà a totes les comunitats locals.
- Acollir Universitats, escoles i aules d’educació mediambiental, contribuint així a la formació de mes consciencia ambiental i potenciar els projectes de recerca.
- Valoritzar les nostres terres i conreus. Al preservar la biodiversitat, es valoritzen molt mes les nostres terres, els productes locals, i totes les activitats sostenibles com l’agricultura ecològica i l’agroturisme.
- Impulsar la creació de nous negocis i petites empreses relacionades amb les noves necessitats que tindrem de serveis i productes relacionats amb el medi natural
A més de la Geneta Ecologista, algunes de les entitats que donen suport a la creació del futur parc són l’Associació Set de Tosca, la Llena, l’Ateneu Popular Garriguenc, el Centre Excursionista Borges de les Garrigues, el Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, l’Associació Excursionista de Cornudella de Montsant, IPCENA, Ecologistes de Catalunya, El Gepec, l’Associació d’Amics de l’Ermeta de Puigcerver, La Banqueta, l’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades, l’Ateneu Cultural Josep Taverna i Excursionistes d’Alforja, entre d’altres.

L’acte d’aquest dissabte ha comptat amb la presència d’unes dues-centes persones representants de la quarentena d’entitats que donen el seu suport a la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de Llena -iniciativa impulsada pel govern català- i ha tingut com a punt principal la lectura del manifest de reivindicació i suport al decret de creació del parc, que podeu llegir íntegre a continuació.
MANIFEST DE REIVINDICACIÓ I EN SUPORT AL DECRET DE CREACIÓ DEL PARC NATURAL DE MUNTANYES DE PRADES, POBLET I SERRA LA LLENA
Introducció
Avui, Dia Europeu dels Parcs Naturals, ens trobem representants d’un vintena d’entitats de Lleida i de Tarragona per a unir esforços i reivindicar un cop més que es declari amb la màxima celeritat el Parc Natural de Muntanyes de Prades, Poblet i Serra la Llena. Aquest Parc és una aposta decidida i a llarg termini per a la revalorització i la promoció dels productes agroalimentaris fets al territori, el turisme rural sostenible i la protecció dels nostres valors naturals i culturals.
Aquest acte és organitzat per la Plataforma Cívica pel Parc Natural Muntanyes de Prades, la qual, el 2022, es va convertir en representant de 46 entitats de tot tipus, veïnals, culturals, ambientals, econòmiques i esportives, que engloben el territori de les Muntanyes de Prades i de les províncies de Lleida i de Tarragona.
Totes les persones aquí reunides compartim objectius comuns, cercant el suport tant a la zona del Parc i la seva àrea d’influència com a la resta del territori i del país. És al 2022 que treballem intensament per avançar i aconseguir, per fi, l’inici del procés de creació del Parc Natural. I és ara, al maig de 2025, que reivindiquem amb més força el nostre suport més ferm i incondicional perquè el Parc sigui una realitat a principis de 2026 tal i com s’ha compromès la Generalitat.
La reivindicació pel Parc Natural ve de lluny
I és que les reivindicacions per a la protecció d’aquest espai no són recents, sinó que venen de lluny.
El 1932 va ser el primer intent de planificació integral de Catalunya que incloïa, en la xarxa d’espais a protegir, el que anomenava “Muntanyes de Prades i de la Mussara” una delimitació semblant a l’actual Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades.
El 1976 s’edita el “Llibre Blanc de la Gestió de la Natura als Països Catalans” on s’assenyalava les Muntanyes de Prades com una de les àrees que precisaven una protecció especial atesa la seva importància biogeogràfica, constituint un punt d’inici de les reivindicacions continuades d’entitats ciutadanes demanant la seva declaració.
La primera protecció jurídica efectiva va ser el 1984 amb la Llei 22/1984 de declaració del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet, amb l’ampliació, el 1998 (Decret 279/1998), de les Reserves Naturals Parcials dels barrancs del Tillar i de la Trinitat, i de la creació del primer equip de gestió després de continuats actes de reivindicació d’entitats de la Conca de Barberà.
Les Muntanyes de Prades van ser incloses al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), aprovat mitjançant el Decret 328/1992 i posteriorment, el 2006, a la Xarxa Natura 2000 com a “zona d’especial protecció per les aus” i com a “lloc d’importància comunitària”, també després de reivindicacions de moltes entitats del seu àmbit i d’àmbit nacional.
Des d’un punt de vista polític, a mitjans dels anys 90 del segle passat, diversos Ajuntaments de l’àmbit de l’Espai Natural de les Muntanyes de Prades van plantejar a diverses conselleries de la Generalitat de Catalunya l’interès que tindrien en la creació d’un Parc Natural. Així, el 14 de novembre de 1998, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció que instava al Govern a impulsar, de manera prioritària, les gestions necessàries per a aconseguir la declaració del Parc Natural Muntanyes de Prades. Però no va ser fins al 2006 que es va presentar “l’Avantprojecte de Parc Natural de les Muntanyes de Prades i de Poblet”.
Una llarga trajectòria de 90 anys esperant la declaració de Parc Natural Muntanyes de Prades, i que des del 2022 compta amb el suport dels 22 ajuntaments, els consells comarcals, i les Diputacions de Tarragona i de Lleida.
El per què del Parc
El Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i Serra la Llena ha de garantir la conservació i preservació d’un dels espais naturals de major vàlua del País. A més, ha de constituir un revulsiu socioeconòmic per ajudar a un desenvolupament sostenible, lligat a l’existència del mateix parc natural i dels pobles que en formin part. El sector primari, les activitats tradicionals, el turisme rural, les activitats lligades a la gestió, conservació i valorització dels valors naturals i patrimonials de les Muntanyes de Prades han de sortir reforçades amb la creació del parc.
Les comarques del Camp de Tarragona i les del sud de Lleida (àmbit que ha d’abastar aquest parc natural) patim un gran dèficit d’espais naturals de protecció especial. Aquesta situació permet que el territori sigui sotmès a multitud agressions i amenaces: projectes com macro centrals eòliques i fotovoltaiques, línies de molt alta tensió, activitats extractives… Tota mena d’amenaces insostenibles que, des de fa temps, es projecten sobre aquest territori.
La manca de polítiques de conservació ha creat un gran desequilibri entre aquest territori i d’altres, on els espais naturals i els paisatges han estat protegits i valorats i han esdevingut motius de riquesa. Que el Parc Natural sigui una realitat ha d’ajudar a resoldre aquest greuge comparatiu que provoca un greu desequilibri territorial.
I ara?
A pocs mesos de declarar-se el Parc Natural, avui som aquí per a reivindicar-lo més que mai. És des de la societat civil que treballem i treballarem perquè aquest Parc sigui exemplar a Catalunya: en la seva governança, en els seus plans de gestió i en els seus objectius de protecció alhora que un revulsiu econòmic per a tot el territori, ja sigui en relació al sector primari, a les activitats tradicionals, al turisme sostenible i al ventall de noves activitats que poden crear-se a partir del Parc Natural.
I és que a Catalunya no tenim ni un poble que vulgui deixar de formar part d’un Parc Natural. En canvi, sí tenim molts pobles tocant a Parcs Naturals que s’hi volen integrar degut als molts beneficis econòmics que representa el formar-ne part. Tenim casos com el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural dels Ports i Parcs Naturals del territori gironí. Alguns d’aquests beneficis són, per exemple:
– La revalorització de les nostres terres i els productes agroalimentaris que es fan al territori. Una marca com “Fet al Parc” és una eina molt potent de promoció dels productes que es fan, no només a nivell local, sinó també internacional. És una marca que dona seguretat sobre la seva qualitat, però també sobre la qualitat de l’entorn on es produeix. Un parc natural ajuda a preservar la biodiversitat alhora que vetlla pel sector primari, i és així és tots els parcs naturals de Catalunya on hi ha ramaderia, silvicultura, es cultiva vinya, oliveres, horta i arròs, entre d’altres.
– El desenvolupament d’un model de turisme de qualitat que aporti un desenvolupament sostenible de la comunitat amb ingressos a través de l’allotjament, restauració, activitats guiades, venda de productes agroalimentaris i artesanals.
– El desenvolupament i la millora de noves infraestructures per donar serveis públics i l’arranjament dels pobles amb criteris de qualitat, cosa que sens dubte beneficiarà a totes les comunitats locals.
– La creació d’ocupació de qualitat, sobretot per la població local, en la gestió, el manteniment i la promoció del Parc, com guies turístics, gestió forestal, administració, investigadors i personal de suport que ens seran del tot imprescindibles per a la gestió del Parc Natural.
– L’impuls a la creació de nous negocis i petites empreses relacionades amb les noves necessitats que tindrem de serveis i productes relacionats amb el medi natural.
– La participació i acollida d’universitats, centres de recerca, escoles i aules d’educació mediambiental, contribuint així a la formació de més consciencia ambiental i potenciant els projectes de recerca.
En resum, podem afirmar que la creació del Parc Natural de Muntanyes de Prades, Poblet i Serra la Llena suposarà la conservació del nostre valuós Patrimoni Natural i Cultural i a més, una font significativa de beneficis econòmics per a les nostres economies locals, millorant les rendes de les comunitats i, al mateix temps, fomentant la inversió sostenible i a llarg termini.
Cal, ara sí, no fer ni un pas enrere en la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i Serra la Llena!