BioCultura Barcelona canvia d’ubicació i aterra a La Farga de l’Hospitalet

Un any més, BioCultura Barcelona torna a aterrar a Catalunya. Serà del 29 de maig a l'1 de juny i amb una nova ubicació: La Farga de L’Hospitalet, on s'oferiran més de 250 activitats en els tres dies de la fira. El sector “bio” es presenta com una de les grans solucions als problemes que assolen la Humanitat en aquests temps cada cop més convulsos.

La presentació de la 31a edició de BioCultura BCN ha tingut lloc aquest dimarts a l’espai Terra Veritas de Barcelona i ha estat “experiencial”. A la presentació de l’acte, la directora de BioCultura Ángeles Parra ha recordat la importància de “menjar aliments sans i sense productes químics o genèticament manipulats” acompanyada del president de Veritas Silvio Elías, per qui “és important amb qui compartim els nostres camins. I nosaltres ens sentim molt afortunats d’haver compartit amb BioCultura part de la nostra història”. Els especialistes Juan Bola i Víctor Téllez han posat la nota acolorida amb demostracions i visualitzacions al voltant del biohacking.

El biohacking implica realitzar petits canvis estratègics en els hàbits i els comportaments habituals (en l'alimentació i en altres àmbits) per millorar aspectes com la funció cognitiva, la salut física, el control de pes, obtenir un somni reparador, etc. Especialistes i estudis descobreixen avui que les formes de vida moderna (en alimentació, hàbits quotidians, dèficit de natura, etc.) posen malalts a l'ésser humà, a la societat i a la natura sencera. Som, a escala evolutiva, encara éssers caçadors recol·lectors. Tot i això, les nostres vides i les nostres quotidianitats estan molt lluny de tot això. Per això, modificar la nostra vida diària i apropar-nos a la natura encara que sigui d'una forma simbòlica és molt important (com a macro i micro) per no sucumbir a “les malalties de la civilització” que ja no només són patologies de la població occidental, sinó dels pobles de tot el planeta.

“D'alguna manera, el biohacking reivindica tot allò en què incidim des de BioCultura des de fa 40 anys”, ha dit Ángeles Parra. "Per això, BioCultura representa una gran revolució encara avui”. I conclou "No tot està perdut. El sector ecològic no deixa de créixer i les noves generacions miren cap a la Natura com una font d'inspiració. Però el sistema té una inèrcia molt negativa. Per això, crec que, afortunadament o malauradament, BioCultura seguirà sent necessària durant moltes dècades més".

Víctor Téllez és divulgador i expert en moviment i proposa un model de vida que integra entrenament físic, pensament crític i exposició al caos per adaptar-nos a un món modern no fet per a nosaltres. A la presentació "experiencial" ha posat exemples pràctics de biohacking.

Juan Bola és nutricionista, tècnic d´activitats físiques i esportives i conferenciant consolidat, especialitzat en nutrició clínica. Autor de “Nutrició Evolutiva” i de “L'engany del colesterol”, ha posat dades sobre com una nutrició equivocada està portant la Humanitat cap a un camí sense retorn en què “les malalties de la civilització” campen a gust en una societat cada vegada més malalta i depauperada. "Vivim més, però vivim pitjor. Per què?" La clau està en una nutrició guaridora per viure en plenitud de facultats fins a la fi dels nostres dies.

Una nova edició de BioCultura carregada de propostes

Montse Escutia, al capdavant del patronat que dirigeix Vida Sana, l’entitat organitzadora de BioCultura afirma que “hem organitzat una infinitat de propostes (més de 250) per a tots els gustos. D’una banda activitats per a gent conscient que no vol deixar la seva salut i la seva alimentació en mans d’empreses i institucions de dubtosos interessos. I, per altra banda, jornades professionals, concerts i el Festival MamaTerra per un públic que busca sortides als principals problemes que assolen la humanitat”.

Juan Carlos Moreno, director comercial de la fira, assenyala que “el sector ‘bio’ català està vivint un bon moment. Les xifres i les expectatives són bones i, malgrat les diferents crisis que viu la Humanitat, el públic de l’aliment ecològic és un públic molt fidelitzat” I afegeix “som una alternativa a l’alimentació contaminada convencional i a més l’agricultura orgànica és rendible”. Per Moreno, Catalunya i Espanya encara no està en les xifres de consum intern que tenen països com Suïssa, Alemanya, Dinamarca, França… Però el consum per càpita a Catalunya i a Espanya segueixen pujant i “de mica en mica anirem normalitzant el nostre consum orgànic. Per arribar a aquestes xifres europees, segueixen sent necessaris esdeveniments com BioCultura, que serveixen per crear sòlides relacions”.

El recinte firal de La Farga té 8.500 metres quadrats. I els estands ocuparan nets 2.060 m2. És a dir, La Farga té aproximadament el mateix espai per a expositors que el Palau Sant Jordi de Barcelona, que ha acollit les darreres edicions de la fira. Quant a sales per a activitats a La Farga, segons Vida Sana, “tindrem 10 sales per a activitats, sales de major capacitat i de millor accessibilitat que al Palau Sant Jordi. El recinte està a 5 minuts caminant des de parades de Metro, rodalies/rodalies, FFCC… També hi ha diverses línies d’autobús que tenen parada a molt pocs passos. i a Centre Comercial La Farga hi ha 600 places d’aparcament. També hi ha un aparcament a la Plaça de l’Ajuntament: 248 places (7 minuts caminant).

Estrella Burruezo, que dirigeix les xarxes de la fira adverteix que “com assenyalen les estadístiques… és el públic sènior el que gasta més en alimentació orgànica i productes conscients. Això és veritat. Però també és cert que cada cop més joves s’apunten al carro de l’ecologia des d’un prisma més holístic, més profund, més sincer i més honest. Ho veiem als passadissos de la fira a les seves respectives edicions i ho veiem també a les xarxes socials.

BioCultura acull la presentació d’un Manual amb solucions per a l’escalfament global

L’informe, que es presenta a mitjans i públic a la Sala 6 de la Farga, el primer dia de la fira, el dijous 29 de maig, a les 18h., recull prop de 500 pràctiques per aplicar al dia a dia i el testimoni de 26 persones inspiradores que narren la seva experiència: “Es tracta de persones de diferents edats i que viuen a diferents zones d’Espanya que ens han compartit generosament la seva experiència. Aquestes entrevistes il·lustren com la resiliència s’adapta a contextos personals, laborals i residencials i com s’ajusta a diferents personalitats. Els relats inspiradors ofereixen valuosos consells per motivar i inspirar altres persones a enfortir la seva pròpia resiliència”, explica Montse Escutia, coordinadora del projecte.

Comparteix-me:

El Parc Natural de les Capçaleres del Ter posa en marxa un nou Centre d’Informació

Es tracta d’el quart centre d’informació d’aquest parc natural, s’ubica en un espai cedit per l’estació d’esquí Vallter 2000 al Pla de Morens, a Setcases, i es mantindrà obert durant...

Es confirma la tendència a un escalfament sostingut a Catalunya

Els tres darrers anys (2022-2024) han estat molt càlids, provocant un augment de la mitjana anual de la temperatura de l’aire a Catalunya de 2 °C en els darrers 75...

Arrenca a Bonn la reunió preparatòria de la COP30

La conferència, anomenada SB62, reuneix més de 5000 delegats governamentals i representants de països que, basant-se en els resultats de la COP29 de Bakú, prepararen els documents que han de...