Per ordenar l’accés als espais naturals protegits, Acció Climàtica col·laborarà amb Google i Wikiloc

Cada vegada són més les persones que s'endinsen als parcs naturals i espais protegits a la recerca d'un contacte més directe i proper amb la natura, el que ha generat a l'administració la necessitat de regular-ne l'accés. Per tal de garantir un accés ordenat als espais naturals i la priorització de rutes oficials, les aplicacions Google Maps, Waze i Wikiloc incorporaran les indicacions establertes per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'una mesura més impulsada pel departament d'Acció Climàtica de la Generalitat per promoure un ús més cívic dels espais naturals.

En el marc de l’estratègia per fomentar un millor accés al medi natural, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i les empreses Google i Wikiloc estan col·laborant per millorar la informació en relació amb l’accés als espais protegits a través de diferents aplicacions

D’una banda, amb Google, es millora la informació de Google Maps, aplicació àmpliament utilitzada per determinar la ruta per accedir als Parcs Naturals, que fins ara presentava en alguns casos ubicacions no exactes o altament sensibles.

Al mateix temps, aquesta aplicació tindrà també en compte possibles restriccions puntuals com les que es produeixen quan hi ha alt risc d’incendi, o altres riscos naturals, així com els períodes més sensibles per a la flora o la fauna.

Aquests avisos puntuals també es traslladaran a l’aplicació Waze, una altra aplicació de Google per a la navegació i trànsit pensada per a vehicles particulars, que funciona amb contribucions de la comunitat d’usuaris i incorpora avisos en temps real.

Finalment, es treballa amb Wikiloc per promoure les rutes oficials dels parcs i reduir la visibilitat d’aquelles rutes que afecten espais més sensibles.

Gràcies a aquestes col·laboracions, la Generalitat de Catalunya podrà ordenar els accessos als espais naturals protegits a fi que garanteixin que l’accés al medi natural es faci de la forma òptima tant per les persones usuàries com per a la biodiversitat, evitant els problemes derivats de la freqüentació en aquests espais

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també està avaluant estendre aquesta col·laboració, en una segona fase, a altres administracions, com ara ajuntaments, amb paratges naturals protegits d’elevada freqüentació, per millorar el seu accés i ajudar-ne a garantir un ús més responsable.

Des de fa temps, el Departament està treballant per promoure un bon ús dels espais naturals amb l’objectiu de compatibilitzar la conservació de la fauna, la flora i els seus valors ecosistèmics amb una gestió turística responsable. En aquest sentit, s’han implementat mesures per ordenar l’accés en els parcs naturals i altres paratges protegits i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d’acollida del medi natural a través de l’establiment d’aparcaments regulats en determinades èpoques de l’any, l’ordenació d’accessos o la posada en marxa de serveis de bus específics per accedir als punts més freqüentats.

També s’ha implementat un dispositiu de 85 informadors i informadores ambientals per promoure un ús més cívic i ordenat als espais naturals, i s’ha impulsat la campanya Equilibri Natural per reforçar tots aquests missatges.

Així mateix, a través de la web www.espaisnaturals.cat, les persones usuàries poden trobar recomanacions a l’hora de visitar els espais naturals de Catalunya i informació pràctica per planificar la seva estada.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...