El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha presentat avui el nou projecte que ha de permetre resoldre els problemes d’abastament d’aigua a 32 municipis de les comarques de la Segarra, l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia. La presentació s’ha fet durant una reunió amb els presidents de les diputacions de Barcelona, Lleida i Tarragona, els presidents dels consells comarcals de les quatre comarques beneficiades, així com també amb diversos alcaldes de la zona. A la reunió també hi han assistit, entre d’altres, el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí.
Els municipis beneficiats per aquesta actuació són, per comarques:
– La Segarra: Cervera, Estaràs, Granyanella, Granyena de Segarra, Guissona, Ivorra, Massoteres, Montoliu de Segarra, Montornès de Segarra, Oluges, Plans de Sió, Ribera d’Ondara, Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Sant Ramon, Talavera, Tarroja de Segarra i Torrefeta i Florejacs.
– L’Urgell: Ossó de Sió, Tàrrega, Verdú i Vilagrassa.
– L’Anoia: Montmaneu i Pujalt.
– La Conca de Barberà: Conesa, Forès, les Piles, Llorac, Passanant, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona de Riucorb.
Amb la nova proposta, es duria a terme la redacció del nou projecte durant el 2014, les obres podrien començar a mitjans de 2016 i l’actuació podria estar enllestida a finals de 2017. També s’ha acordat la creació d’una comissió gestora, que ha d’impulsar el projecte i esdevenir, un cop estigui enllestida l’actuació, en el futur ens de gestió.
Durant l’any 2009, l’Agència Catalana de l’Aigua i Acuaebro van signar un conveni per tirar endavant el projecte. No obstant, durant el 2011, un cop el projecte ja estava redactat per l’ACA, Acuaebro no el va voler licitar amb l’argument que li calia un aval de l’Agència per garantir la seva part de finançament.
Aquest aspecte no es contemplava en el conveni i tampoc es va tenir en compte que, durant el 2008, l’ACA va invertir 8 milions d’euros en la construcció i posada en servei de la potabilitzadora de Ratera, peça angular d’aquesta obra.
Això ha provocat l’endarreriment sistemàtic del projecte. A més, no s’ha observat en els darrers mesos cap voluntat per part de l’Estat espanyol de reactivar l’actuació, ja que en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2014 no hi ha cap partida pressupostària al respecte.
Per aquest motiu, l’Agència Catalana de l’Aigua ha buscat alternatives per resoldre els problemes d’abastament estructurals a la zona, sense renunciar a exigir a l’Estat que compleixi amb els seus compromisos.
Cap transvasament
Addicionalment a la presentació del projecte, durant la reunió el conseller de Territori i Sostenibilitat ha recalcat que aquesta xarxa d’abastament no serà l’avantsala d’un transvasament del Segre cap a l’àrea metropolitana de Barcelona i que l’actuació busca la resolució dels problemes d’abastament d’una zona del país que té pocs recursos hídrics.
Segons el departament de Territori i Sostenibilitat, aquesta obra, a més de satisfer totes les demandes d’aigua ordinàries, contribuirà al desenvolupament econòmic de la zona.