Passeig entre vinyes en trenet elèctric i solar. Una iniciativa de Torres, pionera de l’enoturisme a Europa

Bodegas Torres ha fet un pas més en el seu programa de sostenibilitat, amb la incorporació d'un tren turístic elèctric-solar que permet reduir a la meitat les emissions de C02 que genera el trenet de motor dièsel fins ara utilitzat en el seu centre de visites de parcs del Penedès. El nou tren, que té una longitud de 18 metres i una capacitat per a 72 persones, incorpora 15 panels solars d'alt rendiment que generen entre 6 i 14 KW/h al dia en funció de l'època de l'any i aporta entre el 8 i el 10% de l'energia necessària pel funcionament del trenet. La resta de la càrrega es realitza per connexió a la xarxa elèctrica.

[foto] 

Fabricat per la companyia holandesa SOIOS i format per una màquina i tres vagons, el nou tren turístic te autonomia suficient per fer 6 voltes completes al circuit del centre de visites de parcs del Penedès, que reb més de 130.000 visitants procedents principalment d’Espanya, Rússia, França, Alemanya, EEUU, Regne Unit, Suècia i Finlàndia

L’adquisició d’aquest vehicle respectuós amb el medi ambient respon al compromís de Bodegas Torres de reduir els gasos d’efecte hivernacle, un dels principals pilars dels programa mediambiental Torres&Earth, en el que la companyia ha invertit més de 10 milions d’euros des del 2007. En el marc d’aquest mateix programa, Torres també te el compromís de disminuir les emissions de C02 per ampolla en un 30% al 2020 respecte el 2008.

A més de la reducció de CO2, el programa Torres&Earth abraça diferents projectes relacionats amb les energies renovables, l’optimització de l’ús de l’aigua, l’eco-eficiència del transport, mesures d’adaptació a les vinyes. Destaquen principalment aquells projectes destinats a reduir el consum d’energia: aislament de les cubes d’acer; construcció de magatzems subterranis; incorporaciónde sistemes d’ eficiència energètica als nous edificis; i la posada en marxa d’una caldera de biomasa per a la crema de la poda, la mes gran que s’utiliza actualment en una bodega espanyola, i que redueix un 10% el consum elèctric i un  95% el de gas. També, la companyia està substituïnt els cotxes diésel utilitzats pels seus col·laboradors i ja disposa d’una flota de 50 vehicles elèctrics.  

Quant al foment d’ energies renovables, Torres ha instal·lat un parc fotovoltaic de 12.000 m2 sobre taulada a Pacs del Penedès, que produeix el 10% de l’energia requerida per la bodega, i utilitza panels solars per escalfar l’aigua que s’utilitza a la línea d’embotellats, cubrint el 50% de les seves necessitats.

Bodegas Torres és impulsora de  Wineries for Climate Protection (www.wineriesforclimateprotection.com), una iniciativa de la Federació Espanyola del Vi (FEV) que aglutina a mès de 150 bodegues adherides a la “Declaració de Barcelona’. Aquest manifiest, elaborat l’any  2011, estableix l’objetiu de reduir un mínim del 20% les emissions de CO2 el 2020. L’asociació està treballant en la darrera fase del procés d’homologació per a la certificació de les bodegues.

Torres&Earth
“Cuanto más cuidamos la tierra, mejor vino conseguimos”
La filosofía de la familia Torres en cuanto al cultivo de la vid empieza con el respeto por el medioambiente. “Vivimos de la tierra y somos una empresa familiar. Esta combinación nos lleva a preocuparnos por la tierra y sus recursos, no solo los de esta generación, sino también los de las generaciones futuras”, explica Miguel A. Torres. “Esto inspira todo lo que hacemos y es la razón por la que actuamos de forma sostenible”.
La ecología siempre ha sido una prioridad en Torres, pero el cambio climático ha hecho aumentar su preocupación. Torres ha sido testigo del aumento en 1ºC de la temperatura media del Penedès en los últimos 40 años. Esta variación de temperatura afecta a la vid ya que el inicio de la vendimia es actualmente unos 10 días antes que 20 años atrás.
Por este motivo, en 2007 la junta familiar decidió implicarse aún más en la lucha contra el cambio climático y crear el programa llamado Torres & Earth (www.torresearth.com). También se comprometió en reducir en un 30% las emisiones de CO2 por botella en el año 2020, respecto a las del 2008. Este objetivo se lleva a cabo a través de un Plan de Reducción de CO2 que cuenta con la colaboración del conjunto de la empresa.
Desde el inicio del programa, Bodegas Torres ha invertido en proyectos de energías renovables, transporte eco-eficiente y optimización del uso del agua, en la participación en proyectos de investigación medioambiental nacionales e internacionales y en la reducción del CO2.
La familia Torres cree firmemente que el cambio climático debería ser un tema de preocupación general del sector. Por esta razón, Miguel A. Torres fue uno de los impulsores del simposio Wineries for Climate Protection, organizado por la Federación Española de Vino en Barcelona en junio de 2011. El contenido de esta conferencia se materializó en la “Declaración de Barcelona” que, entre otros puntos de acción medioambiental, insta a los bodegueros a reducir en un 20% las emisiones de CO2 para el 2020. Más de 150 bodegas forman parte de la iniciativa y varias de éstas, entre ellas Torres, están trabajando en la creación de un proceso de certificación de vinos sostenibles (www.wineriesforclimateprotection.com).
La dedicación de Torres en la lucha contra el cambio climático ha sido reconocida por los premios “Green Company of the Year 2010” y “Amorim Environmental Award 2013”, ambos de la prestigiosa revista británica Drinks Business, mientras que la nueva gama de vinos ecológicos ha recibido el galardón al “Best Green Launch 2013”, otorgado por esta publicación. 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...