La primera Hora del Planeta es va celebrar a la ciutat de Sidney el 31 de març del 2007 i des d’aleshores es ve celebrant cada cop a més ciutats del món. Hores d’ara la iniciativa es celebra a més de 187 paisos del món. Cada any s’afegeixen a aquesta acció simbòlica més ciutats i edificis emblemàtics de les ciutats participants. L’any 2017, 10 anys després de la primera Hora del Planeta, es van implicar en l’apagada 187 paisos i més de 12000 monuments de diferents ciutats del món.
Els primers anys, ll’Hora del Planeta es celebrava entre les 19:30 i les 20:30 i a partir de l’any 2010 es fa des de les 20:30 a les 21:30.
Enguany, l’Hora del Planeta es celebra en un moment en què la consciència ecològica està augmentant des d’una dimensió global. En aquest sentit, des de finals de l’any 2018 existeix el moviment Fridays For Futur inspirat en la protesta de la jove sueca Greta Thunberg, i que fa que cada divendres es manifestin joves de tot el món davant els governs dels seus paisos per demanar accions davant l’emergència climàtica. També l’octubre del 2018 va neixer el moviment Extintion Rebelion que demana tant a governs com a la ciutadania i als mitjans de comunicació que es prengui consciència de la situació d’emergència climàtica. Ambdós moviments tenen presència a Catalunya.
L’Hora del Planeta coincideix també amb el darrer dia de l’horari d’hivern ja que la matinada de dissabte a diumenge els rellotges s’han d’avançar una hora.