La UAB celebra la Setmana Saludable i Sostenible

Una conferència sobre l'evolució d'Internet i la nostra relació amb la informació impartida per l''expert Genís Roca ha obert aquest dilluns la Setmana Saludable i Sostenbile de la Universitat Autònoma de Barcelona, situada a Bellaterra, una cita anual que enguany arriba a la desena edició i que es dedica a promoure hàbits de vida saludables i sostenibles entre els alumnes, professorat i personal d'adminsitració i serveis.

Com interpretar les etiquetes dels aliments? Com fer un massatge cardíac? Com cuinar amb consciència? Com tenir un dia a dia sense dolor a l’esquena? Com viure millor reduïnt els contaminants ambientals? Com fer marxa nòrdica? Com ser més eficient energèticament? Com reduir l’estrés? Aquests són alguns dels aspectes que es tractaran a la Setmana Saludable i Sostenible de la UAB, que ha començat aquest dilluns i s’allargarà fins divendres 5 d’abril, amb més de 40 activitats gratuïtes com conferències, tallers, xerrades, caminades i activitats esportives. Unes activitats en les que l’any passat hi van participar més de 3.000 persones.

En la presentació de la Setmana, el vicerector Carles Gispert explica que el foment d’entorns i d’hàbits per un estil de vida saludable i sostenible és l’eix vertebrador dels projectes i activitats de les diferents unitats,serveis i entitats que formen part del projecte “UAB campus Saludable i Sostenible”. Potenciar la UAB com una Universitat promotora de la salut i la sostenibilitat a la comunitat universitària i a la societat, i donar a conèixer les activitats, accions i projectes que proposa és un dels objectius essencials de la “X Setmana Saludable i Sostenible a la UAB”.

En paraules del cap de projectes de la UAB i un dels organitzadors de la Setmana, Xavier Isern, el que es fa aquests dies és visualitzar més i de manera transversal el que ja es va fent durant tot l’any . Isern recorda que la UAB és com una ciutat, on entre setmana i habiten unes 45000 persones. El que pretenen amb aquesta Setmana Saludable i Sostenible és generar més consciència entre “els habitants de la UAB” sobre hàbits saludables, i sobre la necessitat de reduir la generació de residus i les emissions de CO2. Per reduir la generació d’emissions generades pel transit es fan accions al llarg de l’any orientades a venir a la UAB en tren, a peu i en bicicleta. Per facilitar-ho, aquesta setmana es fa un taller de reparació de bicicletes. 

La mobilitat és un dels temes que preocupa al Rectorat de la UAB, organitzador de la Setmana i aquest ha estat un punt que ha sorgit al final de la conferència de Genís Roca motivat pel vicerector. En aquest sentit, Genís Roca ha recordat les declaracions del presdient del RACC fa uns dies en que assegurava que a la societat del futur no hi tenen lloc ni els cotxes privats ni el vehicles privat.

Els actes de la Setmana Saludable i Sostenible continuaran el dimecres, 3 d’abril, a les 12:30h amb la conferència “La nostra contaminació interna: alimentació, salut i societat”, que oferirà Miquel Porta, catedràtic de Salut Pública de la UAB i autor del llibre “Vive más y mejor reduciendo tóxicos y contaminantes ambientales”, a la Facultat de Filosofia i Lletres.

El divendres, 5 d’abril, es farà una jornada a la Facultat de Biociències sobre el “Consum d’alcohol durant l’embaràs”, de les 9 a les 14 h delmatí. Hi participaran els investigadors i experts en la temàtica, Jaume Farrés (degà de Biociències), Magda Casamitjana, Montserrat Boix, Conxita Coca, Núria Gómez i Consuelo Guerri. 

El mateix divendres, a les 12.30 h, Maribel Martínez, ex-jugadora olímpica d’hoquei herba als JJOO de Barcelona 92, oferirà una conferència sobre la seva experiència esportiva i personal titulada “Història d’un compromís”. Serà al Cinema a la plaça Cívica del campus.

Tallers
Pel que fa a Tallers, aquest dilluns s’ha organitzat un taller de salut i benestar a càrrec de la professora Lydia Giménez-Llort, professora de psiquiatria i investigadora de l’Institut de Neurociències, i un un taller de cuina i natura, a càrrec de personal de CreatiBio (Associació per a la Divulgació de la Biodiversitat) i Puré de Palabras (blog de cuina).

També s’ha fet un taller de recollida de residus i, una xerrada per a aprendre a interpretar les etiquetes dels aliments, i una conferència de com gestionar l’edat en l’àmbit de la prevenció de riscos laborals.

Dimarts 2 d’abril, a les 13 h al bar d’Educació, tindrà lloc una activitat sobre alimentació saludable i justícia alimentària organitzada també per la FAS.

Activitats esportives i de salut
El dia 4 d’abril tindrà lloc la caminada saludable, que enguany passarà per la vall de Can Domènech i permetrà conèixer diferents indrets del campus de Bellaterra al llarg dels 6 kms de trajecte.

El mateix dia 4 d’abril, a la fira de col·lectius, hi serà present el Xiringu de la FAS, el punt itinerant d’assessorament, informació i discussió en temes de salut dirigit a tot l’alumnat del campus. L’alumnat podrà apropar-s’hi de 13 a 15 h, i també informar-se sobre els diferents programes de voluntariat que té la Fundació Autònoma Solidària.

S’ensenyarà a fer un massatge cardíac i la tècnica de reanimació pulmonar (dijous 4 d’abril, de 11 a 14 h) a la carpa del Servei Assistencial de Salut i s’oferiran proves visuals, de tonometria, test d’ishihara i consells dietètics per a una alimentació equilibrada (dijous, de 10.30 a 15 h, a la plaça del Coneixement).

El 4 d’abril, de 10 a 14.30 h, el Bus de Banc de sang i teixits ha previst una campanya de donació de sang, estarà situat a la plaça del Coneixement (davant de la Biblioteca d’Humanitats).

Els dies 7 i 8 d’abril, s’instal·larà a la Plaça Cívica un servei de proves ràpides del VIH i la sífilis, de la mà del Programa de Salut de la FAS i Actua Vallès. L’horari serà de 10 a 17 h.

Finalmente, el dimarts 9 d’abril es realitzarà una caminada que sortirà del campus de la UAB a Sabadell, i el dijous 11 d’abril, una jornada poliesportiva que inclourà esports com el voleibol, el bàsquet 2×2 i el bàdminton (tot coincidint amb els 25 anys del campus de Sabadell).

La part més festiva de la Setmana arribarà el dimecres, 3 d’abril, a les 13.30 h hi haurà música en directe, amb actuacions musicals dl grups sorgits a la UAB, “JoS”; “Màrius Alfambra”; “Jordina Roca i Albert Rodas”, a l‘escenari de la Plaça del Coneixement, que amenitzaran el dia al costat de diferents “food-trucks” que oferiran menjar saludable.

La UAB consolida així la celebració d’una setmana organitzada amb l’objectiu de promocionar activitats que afavoreixin l’adquisició d’hàbits saludables i sostenibles entre la comunitat universitària, que en l’edició passada, l’any passat, van comptar amb més de 3.000 persones que hi van participar.

 

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...