L’Espai Consciència del Festival Clownia reflexiona sobre el canvi climàtic

El canvi climàtic s'ha convertit en una realitat que posa en perill el futur del planeta i de la pròpia humanitat. Ens diuen que la catàstrofe ecològica que avui en dia viu el nostre ecosistema és el resultat de l'acció humana, però és, sobretot, conseqüència de la lògica i del funcionament del sistema de producció capitalista que arrasa amb tot el que troba -fins i tot amb el medi ambient-, per tal de garantir els beneficis econòmics d'un petit grup d'empreses transnacionals que, en molts casos, vulneren els drets humans allà on treballen. Per això, l'espai Consciència del Clownia 2019 es presenta sota el lema "El capitalisme mata el planeta", ja que aquest va ser un dels eslògans utilitzats el passat mes de març en la primera vaga estudiantil contra el canvi climàtic, convocada pel moviment juvenil europeu.

[foto] 
L’Espai Consciència és d’entrada lliure i les activitats tenen lloc en diferents espais paral·lels als del Festival

Segons les Nacions Unides s’estima que la humanitat té 11 anys per evitar un desastre ambiental catastròfic. L’any passat va ser el quart any més càlid des de 1850. Es preveu que el nivell global del mar pugi més de mig metre durant els propers 80 anys i el Mediterrani és una de les àrees més vulnerables. La contaminació atmosfèrica està reduint en dos anys l’esperança de vida al continent europeu. La pujada de temperatures provoca desertitzacions i sequies, la desforestació dels nostres boscos i catàstrofes naturals que estan provocant el moviment de persones per causes mediambientals, els anomenats ‘refugiats climàtics’. Els responsables d’aquesta destrucció medioambiental tenen noms i cognoms: es calcula que el 63% de les emissions de CO2 a nivell mundial són conseqüència de l’activitat de 90 multinacionals i, només a Europa, el 60% de la contaminació és produïda per cinc d’elles. La lluita pels recursos fòssils, a més, està provocant i provocarà encara més l’esclat de conflictes bèl·lics arreu. Des del passat mes de novembre, estem sent testimonis d’un aixecament de la joventut a nivell internacional contra el canvi climàtic que s’uneix a la denúncia de moltes organitzacions que fa temps que reclamen un canvi global per preservar el planeta.

Hi ha alternatives a aquest sistema depredador que estem veient, poc a poc, implementades a molts indrets del món: des de la remunicipalització de serveis bàsics al tancament de nuclears, passant per construir xarxes de transport públic de qualitat. Però, més enllà d’això, cal que adoptem nous sistemes organitzatius més sostenibles i que retornem a la terra, al consum local i, fins i tot, a deixar de consumir o decreixer. Parlem d’agroecologia i sobirania alimentària que, a més d’autoabastir-nos respectant l’entorn, suposen un canvi de paradigma cap a la justícia global, la redistribució de la riquesa i, fins i tot, el respecte de drets humans i promoció de la pau.

La lluita per la terra és la lluita per a la transformació social, per un món més just i respectuós. És per això que, des de l’Espai Consciència del Clownia, alcem la veu per dir que el planeta no es ven, es defensa. Recorda, no tenim un planeta B!

L’Espai Consciència té lloc, igual que els últims anys, en una carpa de circ que estarà instal·lada al camp de futbol que es troba al costat del recinte del festival. L’espai és d’accés lliure (s’hi accedeix sense entrada) i estarà en funcionament divendres 28 i dissabte 29 de juny de les 15h a 21h. Dijous i diumenge l’espai romandrà tancat.

Des de l’Espai Consciència creiem en la importància de generar un entorn acollidor que disposi del caliu necessari per desenvolupar totes les activitats, tallers i xerrades proposades. Per aconseguir aquest ambient desitjat, l’espai es divideix en quatre grans zones:

  • Carpa de circ: espai principal on es desenvolupen la majoria d’activitats programades (xerrades, debats, tallers…). La bonica carpa de circ genera, a la vista, un paisatge romàntic entre les muntanyes del Ripollès. Al seu interior podem trobar un petit escenari, en el que hi ha mobiliari cedit per la Fundació MAP -que també té una parada a la fira de col·lectius i entitats-, on es duen a terme la majoria de xerrades i debats. És un espai on descansar sobre coixins. Després de les experiències viscudes durant les edicions anteriors, podem afirmar que a l’interior de la carpa es construeix un clima de màgia compartida entre participants i assistents.
  • Fira de col·lectius i entitats: formada per 20 parades i una trentena d’entitats, vol ser un espai d’aproximació entre el públic i entitats (col·lectius, editorials, cooperatives, etc.) per donar a conèixer la seva tasca, relacionada en l’àmbit social.
  • Art en viu: espai dedicat a la visualització de la creació artística en viu. Aquest espai estarà format per quatre grans bastidors que permeten acompanyar i observar els artistes durant la creació de les seves obres plàstiques. Els pintors ens ofereixen la seva mirada sobre el festival mitjançant les seves pinzellades.
  • Taverna: zona de descans on prendre, tranquil·lament, un refrigeri sense necessitat d’allunyar-se de l’Espai Consciència.
Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...