La UAB reuneix en un curs experts mundials en decreixement i justícia ambiental

Les creixents exigències socials han donat lloc a la competència mundial pels recursos, i la riquesa es concentra en poques mans. Les dramàtiques crisis socials i els conflictes ambientals sorgeixen tant al Sud com al Nord. L'actual narrativa de creixement es basa en una creença molt important: la idea que si consumim i posseïm més, serem més feliços. No obstant això, des de les protestes dels agricultors a Delhi fins als dies de no consum, les persones s'oposen a l'actual narrativa de creixement i exigeixen una forma de vida diferent que no associï el consum amb la felicitat. Com a resposta, el decreixement desenvolupa altres narratives i idees. En els últims deu anys, s'han tornat cada vegada més reconegudes. Per tractar aquest tema, l'ICTA de la UAB organitza un curs amb experts mundials en decreixement.

L’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) es convertirà en el centre de referència internacional dels estudis sobre decreixement i justícia ambiental. Per cinquè any consecutiu, prop de 40 investigadors, acadèmics i activistes d’alt nivell procedents de 19 països es donaran cita a l’Escola d’Estiu sobre Decreixement i Justícia Ambiental, que enguany porta per títol “Proposant vies al marge de les narratives depressives de creixement i tancament”.
L’escola està organitzada per l’ICTA-UAB en col·laboració amb el grup Research & Degrowth, i té lloc del 23 de juny al 5 de juliol a l’edifici ICTA-UAB, al campus de Bellaterra, així com a Barcelona (Espanya) i a Cerbère (França). El decreixement és una teoria econòmica que aposta per la reducció de la producció i el consum com a únic camí cap a la millora del benestar humà, les condicions ecològiques i la igualtat al planeta.

Aquesta nova edició de l’escola d’estiu se centrarà en les respostes concretes que la teoria del decreixement pot aportar, i té com a objectiu preparar als futurs responsables polítics, activistes i acadèmics per discutir alternatives de decreixement. S’exploraran les diverses fonts de decreixement i la seva necessitat d’integració. L’escola d’estiu aportarà visions del decreixement en diferents sectors com l’habitatge, el transport, els aliments, la baixa tecnologia i energia. Consideren que la col·laboració estable, la confiança i la coordinació entre activistes, professionals i investigadors condueix a un aprenentatge mutu cap a un nou camí de transformacions socio-ecològiques i narratives inspiradores.

L’edició 2019 de l’escola d’estiu es basa en l’experiència prèvia i incorpora noves discussions. L’objectiu és respondre als desafiaments del nostre context actual (canvi climàtic, crisis econòmiques, augment dels drets extrems, manifestacions dels “armilles grogues”…) mitjançant la difusió d’investigacions d’avantguarda sobre el decreixement i la justícia ambiental. Si bé el curs tindrà una forta orientació acadèmica, hi haurà un espai dedicat per a la pràctica, l’activisme i l’art. És evident que la pràctica ajuda a pensar, l’art ajuda a explicar i l’activisme ajuda a connectar i desafiar el pensament actual.

La primera setmana del curs ha tingut lloc lloc a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), on s’han exposat els fonaments teòrics de la justícia ambiental i el decreixement i s’ha aprofundit en problemes urgents i solucions potencials dels nostres temps, i s’han visitarat projectes i iniciatives exemplars basats en els principis de decreixement rellevants per a la justícia ambiental.

La segona setmana del curs es durà a terme a Cerbère, en associació amb Can Decreix, un projecte de Research & Degrowth dedicat a posar en pràctica el decreixement en la vida quotidiana i els hàbits. En aquest petit poble, el curs aprofundeix en la transformació del decreixement integrant les idees de la primera setmana.

 

El curs compta amb acadèmics líders en la matèria com Joan Martínez Alier, catedràtic d’Economia i Història Econòmica de la UAB i investigador de l’ICTA-UAB, o amb els investigadors de l’ICTA-UAB com Giorgos Kallis, Marta Conde, François Schneider, Giacomo d’Alisa, Isabelle Anguelovski o Erik Gomez Baggetum.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...