Platges lliures de fum, primer pas de la creuada contra les burilles de cigarretes a Catalunya

El consum de tabac és un problema ambiental, atès que cada any uns cinc bilions de burilles acaben al medi marí, on alliberen contaminants metàl·lics que provoquen alteracions en els sistemes dels diferents organismes marins i, consegüentment, a causa de la seva ingesta, en l'ésser humà. A més, les burilles tarden una dècada a degradar-se. Les burilles de cigarretes són un residu altament contaminant i el gest de llençar-la a terra, tant a la ciutat com en un entorn natural, genera un fort impacte ambiental, sense tenir en compte la d'incendis que provoquen.
Un gest, el de fumar i tirar la cigarreta al terra, que, d’altra banda, veiem minut rera minut a moltes pel·lícules i/o sèries que a través dels seus protagonistes, fan publicitat encoberta del tabac en general i del vici de fumar en particular.

Des d’aquest estiu, les platges de Barcelona són sense fum. Arran dels bons resultats de la prova pilot realitzada l?estiu passat en quatre platges de la ciutat, l?Ajuntament de Barcelona treballa per estendre la prohibició de fumar a totes les platges, inclosa la zona de banys del Fòrum. Aquesta prohibició es fonamenta en la protecció del medi ambient i el dret de la ciutadania a gaudir d’un espai públic net, lliure de fum i de burilles, la preservació de la convivència ciutadana i la protecció de la salut de les persones, particularment de les més vulnerables.En paral·lel, la Generalitat estudia introduir un sistema de devolució de burilles per evitar que es continuïn llençant a terra com fins ara i fomentar el seu reciclatge. Un sistema que recull l’esborrany de la llei de residus i que passaria per gravar amb 20 cèntims d’euro cada cigarreta, un import que es podria recuperar si es retorna la burilla.

L’Ajuntament de Barcelona va començar aquest estiu el procés per prohibir fumar a totes les platges aquest estiu després de la prova pilot de l’any passat en quatre dels espais. El consistori ha modificat  l’ordenança corresponent i des d’aquesta setmana hi ha ha persones que informen a les platges sobre la prohibició de fumar i poden imposar sancions a les persones que fumin a les platges barcelonines.

Després que l’estiu passat es fes una prova pilot en quatre platges de Barcelona, el consistori vol estendre ara la prohibició de fumar a tot el litoral barceloní

L’Ajuntament recorda els efectes nocius per a la salut del tabac, però també per al medi ambient pels residus que deixa. També subratlla que la valoració que es va fer de la prova pilot de l’any passat va ser d’un 8,1 a les platges on encara es podia fumar i d’un 8,2 a les que ja eren sense fum. 

El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, ha apuntat que després de la prova es va constatar una presència molt reduïda de burilles i un grau de satisfacció molt elevat, tant entre les persones usuàries de les platges sense fum com entre les de la resta. La presència de fumadors es va limitar a un 3% d’usuaris.

D’altra banda, la Generalitat està estudiant introduir un sistema de devolució de burilles per fomentar el seu reciclatge. El sistema consistiria en un càrrec de 20 cèntims per cigarreta, quatre euros per paquet, que es podrien recuperar si es retorna la burilla. Aquesta eina s’introduiria en la nova llei de residus. La Generalitat calcula que el 70% de les burilles van a parar al medi natural. El sistema s’assimilaria per exemple al de retorn d’ampolles. Així, la persona que retorni una burilla rebria 20 cèntims.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...