La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible arrenca avui al recinte firal El Sucre de Vic

La ciutat de Vic acull aquests dies la segons edició Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible, la FECS, concretament entre el 16, 17 i 18 de febrer. La mostra, que es celebra al recinte firal El Sucre de la capital d'Osona, reuneix els sectors de la bioconstrucció, l'autoconsum elèctric i la bioenergia. A més de l'àrea expositiva i comercial, la fira compta amb jornades tècniques i activitats divulgatives. En el marc de la fira FECS també tindrà lloc la 1a Trobada d'artesans i artesanes de la bioconstrucció i l'autoconstrucció. Com activitats paral·leles i a més de les jornades tècniques i les ponències que inclou la FESC, el recinte firal acollirà tres exposicions relacionades amb la bioarquitectura com ExpoTerra, de Miquel Escobar de Bioarkiteco.com; Terra Award, que va rebre el 1r Premi Mundial d'Arquitectura Contemporània amb terra crua; i TerraFibra, finalista del premi internacional TerraFibra'21.

L’espai comercial està format per una cinquantena d’expositors repartits en tres espais sectoritzats. El primer inclou fabricants, instal·ladors, distribuïdors, comercialitzadores, enginyeries i consultories relacionades amb l’autoconsum elèctric. El segon sector està format per empreses de l’àmbit de la bioenergia, i la tercera àrea està destinada a professionals del sector de la bioconstrucció, que estan especialitzats en cases passives, en fusta constructiva, en nous materials, en assessoraments tècnics i arquitectònics.

Sis jornades tècniques amb 115 ponents

La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible posa especial interès en la formació i la divulgació de temes relacionats amb els sectors energètics i de la construcció. El plat fort d’aquesta edició són les jornades de construcció amb terra, amb l’objectiu de posar en aquesta tècnica de construcció i conscienciar a la població de la importància de recuperar-la i protegir-la. “La FECS s’omplirà d’una trentena de xerrades sobre construcció en fusta, construcció sostenible i bioconstrucció. També de tallers de demostració, exposicions ivisites d’obres”, segons ha explicat Miquel Escobar, representant del sector de la bioconstrucció. Entre les ponències, destaca la conferència que impartirà el vicepresident de l’Associació de Consultors d’Estructures (ACE) i professor de la Universitat Ramon Llull (URL) i de l’Institut d’Estudis Estructurals (IEE), Josep Baquer.

El públic també podrà gaudir de les jornades tècniques en l’autoconsum elèctric amb ponències rellevants com la que impartirà el meteoròleg i presentador del temps a TV3,Tomàs Molina “Com serà el clima del 2030?” i la taula rodona “Les empreses davant l’autoconsum”  adreçat al sector empresarial interessat que vol apostar per l’autoconsum ifer compres conjuntes d’energia.

Paral·lelament, la fira disposarà de les jornades sobre biomassa; geotèrmia; salut i construcció; i fusta constructiva.

1a trobada d’artesans i d’artesanes de la bioconstrucció i l’autoconstrucció

La novetat d’aquesta edició és la 1a Trobada d’Artesans i Artesanes de la Bioconstrucció i l’Autoconstrucció que té la finalitat de posar en valor el món de la construcció amb el treball dels artesans i de les artesanes i potenciar la recuperació de les tècniques constructives i materials utilitzats de baix impacte energètic, a més de conscienciar aquesta tècnica com a protectora del medi ambient.

Durant els tres dies de fira, els artesans i les artesanes de la bioconstrucció i l’autoconstrucció realitzaran demostracions i tallers de construcció amb terra, calç, fusta, volta catalana, canyes, palla o pedra. El públic ho podrà seguir, tocar i experimentar en directe, conèixer projectes d’obres en procés d’execució, ampliar els coneixements i establir un contacte amb els i les professionals del sector. Les persones interressades també podran participar en tallers sobre tècniques de bioconstrucció. La trobada vol ser també un espai per crear i establir complicitats i sinergies entre els i les professionals de la bioconstrucció i l’autoconstrucció. 

Exposicions, tallers i mapping interactiu

El recinte firal acollirà tres exposicions relacionades amb la bioarquitectura com ExpoTerra, de Miquel Escobar de Bioarkiteco.com; Terra Award, que va rebre el 1r Premi Mundial d’Arquitectura Contemporània amb terra crua; i TerraFibra, finalista del premi internacional TerraFibra’21. 

També es farà una activitat educativa de bioconstrucció especialment pensada per a les escoles, així com una innovadora instal·lació de mapping interactiu sobre la biomassa forestal, que permetrà als visitants conèixer nous detalls al voltant de la gestió dels boscos, les instal·lacions de biomassa, la producció de matèria primera i els avantatges que comporta per al canvi climàtic i l’economia circular.
A més, el públic també podrà participar en diversos tallers de bioconstrucció, ponències i gaudir d’exposicions i presentacions comercials del sector professional. Una de les conferències rellevants serà “Com m’ajuden els fons Next Generation per casa meva?” impartida per Eva Bonet, cap de l’oficina tècnica de rehabilitació del CATEB. També hi haurà una trobada formativa per a comunitats energètiques.

La Fira de l’Energia i la Construcció Sostenible està organitzada per l’Ajuntament de Vic i compta amb el suport de diverses entitats i associacions dels sectors relacionats: Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Institut Català de l’Energia, Agència de l’Energia d’Osona, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Solartys, AICO, FEGICAT, UNEFCAT, Col·legi d’Arquitectes de Barcelona, Col·legi d’Aparelladors Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona, AUS (Arquitectura i
Sostenibilitat), Gremi de Fusta i Moble de Catalunya i Incafust.

L’horari de la fira és de 10 h a 19 h i la programació es pot consultar a vicfires.cat o a través dels canals a les xarxes socials de l’esdeveniment. Per assistir a les jornades tècniques de la Construcció amb Terra del divendres cal realitzar una inscripció prèvia amb un cost de 25 € per al sector professional i de 10 € per l’alumnat. Les inscripcions ja estan obertes a vicfires.cat.

Comparteix-me:

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...