La crisi social i ambiental provocada pel canvi climàtic des de les ciutats al Fòrum Internacional Multireligiós que es celebra a Manresa

El Fòrum Internacional Multireligiós "Cruïlla de Camins" reunirà 51 líders religiosos de 33 països del món a Manresa. Se celebrarà entre el 27 i el 30 de novembre i abordarà la crisi social i ambiental provocada pel canvi climàtic a través del diàleg interreligiós i intergeneracional, i posant el punt de mira en les ciutats, on viu la major part de la població mundial. El programa inclou ponències, debats, grups de treball i tallers, que culminaran en l'elaboració d'un document de compromís, el "Pacte de Manresa".

L’Ajuntament de Manresa i Religions for Peace organitzen ‘Cruïlla de Camins: Una Resposta Intergeneracional Multireligiosa a la Crisi Social i Ambiental. Fòrum Internacional Multireligiós Manresa 2022′, una trobada multireligiosa i multisectorial que tindrà lloc a la capital del Bages del 27 al 30 de novembre. L’esdeveniment s’emmarca en el programa de Manresa 2022, que commemora els 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat. El Fòrum, que compta amb la col·laboració de Diplocat, abordarà la crisi social i ambiental provocada pel canvi climàtic des de les ciutats i a través del diàleg interreligiós i intergeneracional. Amb una forta presència de dones i de persones joves, reunirà 51 líders religiosos de 33 països del món, que reflexionaran sobre com les ciutats -on viu la major part de la població mundial- poden esdevenir més sostenibles i resilients, abordant el debat des del punt de vista social, econòmic, ambiental i espiritual i des d’una perspectiva de valors, entesa com a motor per a la transformació. Hi prendrà part també el món científic i l’administració, com a parts implicades en el canvi.

El ‘Cruïlla de Camins’ s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a l’Espai 1522 que ha comptat amb l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, el coordinador de ‘Cruïlla de Camins’, Jan Hernández Serret, i la secretària general de Religions for Peace, Azza Karam, que hi ha intervingut en línia. La conferència de premsa s’ha realitzat també en streaming, oberta arreu del món i amb traducció simultània.

Noms destacats del pensament mundial

A principis d’octubre, ja es van anunciar els primers noms confirmats, entre els quals destaquen Ela Ghandi (que hi participarà en línia), reconeguda per la seva feina contra l’Apartheid a Sud-àfrica, i Sheikh Shaban Mubaje, Gran Muftí del Consell Musulmà Suprem d’Uganda. Avui, s’ha donat a conèixer la llista completa, que incorpora noms com Mohamed Abdelsalam, secretari general del Comitè Superior de la Fraternitat Humana i primer àrab musulmà en rebre la medalla del Comandant de l’Estrella per part del Papa, un dels majors honors concedits pel Vaticà, que implica el reconeixement dels esforços per promoure el diàleg interreligiós i la tolerància. També la Dra. Amany Lubis, primera dona rectora de la Universitat Islàmica Estatal Syarif Hidayatullah, la més gran d’Indonèsia; Taishi Kato, sacerdot principal del santuari Hattori Tenmangu, al Japó; Jimmy Obuya, coordinador mundial de la Iniciativa Fe pel Canvi Positiu en la Infància, les Famílies i les Comunitats, procedent de Kènia; Sayalay Uttara, monja de Sarana Vihara, al Montseny, un dels pocs temples per a dones budistes que existeixen a l’estat espanyol; Pietro Bartoli, director de la Comunitat de Sant’Egidio de Nova York i responsable de la coordinació dels serveis de sensellarisme, o Sarah Oliver, que destaca en la formació de programes de lideratge interreligiós amb joves dels Cercles de Cooperació a Sud-àfrica, Malawi i Moçambic, on va desenvolupar la campanya Girls Not Brides (Noies, no núvies).

En total, el fòrum reunirà 51 persones, líders mundials de la fe cristiana, musulmana, budista, jueva, hindú, bahai’i, shinto o indígena, vinguts de 33 països del món, com el Japó, Indonèsia, Índia, Filipines, Nigèria, Líban, Sud-Àfrica, el Congo, Kènia, Xile, Costa Rica, Perú, Equador, els Estats Units, Bòsnia i Herzegovina o Alemanya. De l’àmbit català i estatal es comptarà amb la participació del Bisbe de Solsona, Francesc Conesa, com a president de la Subcomissió Episcopal per al Diàleg Interreligiós de la Conferència Episcopal Espanyola, de Guillem Correa, president del Consell Interreligiós del Grup de Treball Estable de Religions, o de Carles-Xavier Noriega, monjo benedictí del Monestir de Montserrat, entre altres. També hi prendrà part Jordi Solé, professor del Departament de Dinàmica de la Terra de la Universitat de Barcelona, expert en el canvi climàtic, que hi participa com a científic.

Debats, els grups de treball i el ‘Pacte de Manresa’

El programa inclou ponències, debats, grups de treball i tallers. Els matins del 28, 29 i 30 de novembre, els participants es reuniran a l’auditori de l’Espai Plana de l’Om. El primer dia, la missió serà identificar les crisis i les potencialitats dels actors religiosos per a trobar solucions i garantir l’accés als serveis bàsics. La segona jornada girarà al voltant de la recerca de respostes i solucions en la col·laboració multisectorial i multireligiosa i la implicació dels líders mundials. I l’última jornada servirà per proposar solucions concretes a través de la col·laboració entre les comunitats religioses, reflectides en el ‘Pacte Mundial Multireligiós i Multisectorial pel Desenvolupament de Ciutats Resilients, Sostenibles, Segures i Inclusives Manresa 2022′, un document de compromís social i mediambiental que es treballarà al llarg dels tres dies.

Obertura dels centres religiosos de la ciutat

Durant les tardes dels mateixos tres dies s’han preparat experiències per enriquir el debat, com la visita per descobrir la vida monàstica a Montserrat o la unió d’espiritualitat i arquitectura de la Sagrada Família de Barcelona, i amb el desenvolupament de cinc tallers en diversos centres religiosos de la ciutat que obriran els seus espais: l’Església Ortodoxa Santa Teodora de Sihla, la Mesquita Al-Fath, el Centre Budista Samye Dzong, el Convent de les Caputxines i la Casa Flors Sirera.

Les activitats que es duran a terme en el marc del Fòrum Multireligiós també seran obertes a la ciutadania, prèvia inscripció a través de la web manresa2022.cat.

Un pelegrinatge especial emulant Ignasi de Loiola

El diumenge 27 de novembre, i com a prèvia a l’inici dels debats del Fòrum, es farà un pelegrinatge simbòlic des de l’Oller del Mas fins a la Cova de Sant Ignasi, emulant el recorregut que va fer Ignasi de Loiola fa 500 anys per arribar a Manresa. Comptarà amb la participació dels líders religiosos i de la ciutadania que s’hi vulgui apuntar. A l’arribada a la Torre Santa Caterina, amb Montserrat al fons i Manresa als peus, tindrà lloc una activitat de meditació conjunta. Un cop la comitiva hagi arribat a la ciutat es farà una rebuda institucional al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa.

Una organització de referència mundial

Religions for Peace és una organització de diàleg interreligiós de referència a nivell mundial, amb seu a Nova York i organitzacions nacionals arreu del món. Amb la missió de donar resposta als reptes globals des de la perspectiva multireligiosa, la seva trajectòria de més de 50 anys està avalada per un lideratge internacional en la construcció de la pau i en la lluita contra la discriminació de les dones i la degradació del medi ambient, amb incidència en els plans locals i nacionals a través dels Consells Interreligiosos.

Manresa 2022: un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats

‘Cruïlla de Camins’ és una de les accions principals del programa Manresa 2022, el projecte que gira al voltant de la commemoració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat. El programa, que s’ha estat desenvolupant al llarg de l’any, conté més de 40 accions i 100 activitats distribuïdes en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament (del qual forma part el Fòrum); De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Es pot consultar a manresa2022.cat.

L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la Corredoria d’Assegurances Pujol, patrocinadors globals del projecte.

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...