Reborn, moda circular i desfilada de roba de segona mà per primera vegada a la 080 Barcelona Fashion

La desfilada de roba de segona mà 080 Reborn, ha estat la novetat de la 080 Barcelona Fashion que ha tingut lloc aquesta setmana al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona. La Reborn s'ha celebrat amb l'objectiu de transmetre un missatge clar a favor del reutilització i la sostenibilitat i on el públic ha pogut veure una passarel·la amb peces recuperades de forma íntegra de plantes de classificació de residus tèxtils i de botigues de segona mà, coincidint amb l'últim dia del certamen.

Aquest divendres, ha tingut lloc la desfilada 080 Reborn, darrer dia de desfilades i la primera de roba de segona mà del 080 Barcelona Fashion, amb l’objectiu de transmetre un missatge clar a favor del reutilització i la sostenibilitat. L’acte l’ha presidit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyats de la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, Agnès Russiñol i Amat i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire i Soler. La passarel·la ha comptat amb els estilismes de Fermin+Gilles i amb creacions de segona mà procedents de botigues com Fundació Formació i Treball, Solidança, Humana, Las Pepitas, Love Vintage, Victoria, Gi Joe Surplus, Flamingos Vintage Kilo, Fred Perry, Cóndor, Dr. Martens i Armand Basi. A més, el cantat de trap català Lildami s’ha afegit a la proposta i ha participat com a model en aquesta desfilada.

Aquesta iniciativa ha estat impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda del departament d’Empresa i Treball, l’Agència de Residus de Catalunya i ha comptat amb el suport de Girbau Lab, espai d’innovació col·laborativa per a transformar la indústria cap a un nou paradigma d’economia circular i regeneració.

El Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona ha estat l’escenari de la 080 Reborn, on el públic ha pogut veure una passarel·la amb peces recuperades de forma íntegra de plantes de classificació de residus tèxtils i de botigues de segona mà, coincidint amb l’últim dia del certamen.

Pacte per la Moda Circular

080 Reborn ha volgut aprofitar la visibilitat de la setmana de la moda per conscienciar sobre la necessitat d’allargar la vida de la roba, reutilitzar i reciclar les peces. Tot plegat és fruit del Pacte per la Moda Circular, promogut per la Generalitat de Catalunya i signat el passat mes de maig, que compromet els agents de la indústria tèxtil a adoptar canvis i mesures sostenibles per reduir l’impacte mediambiental del sector.

Aquest pacte promou un acord voluntari per transformar el sector cap a un model circular, i actualment compta amb 75 entitats adherides de tota la cadena de valor del tèxtil. Es busca incrementar la durabilitat dels productes i el percentatge de material reciclat incorporat als teixits, reduir i eliminar l’u?s de materials nocius, augmentar la reutilitzacio? amb la implementacio? de nous models de negoci, recollir selectivament i valoritzar els residus tèxtils i desplegar estrate?gies de produccio? me?s netes i eficients.

22 quilos de residus per persona a l’any

El sector tèxtil és un dels majors consumidors de recursos del món amb l’enorme impacte ambiental i climàtic que això comporta. A Catalunya, cada persona genera en un any uns 22 quilos de residus tèxtils i d’aquests només es recullen selectivament un 11%. A més, a la majoria de llars de Catalunya i de l’Estat espanyol la roba es llença encara dins la fracció rebuig, el que suposa unes 147.000 tones de residus tèxtils a Catalunya sense possibilitat de ser reciclades.

A més, el consum de roba creix de forma accelerada a tot arreu, mentre la reutilització i el reciclatge no ho fa al mateix ritme, bàsicament perquè els productes tèxtils no es dissenyen amb criteris de circularitat. Aquest fet genera una pèrdua de recursos valuosos amb un greu impacte al planeta. Es calcula que al món es venen 100.000 milions de peces de roba cada any i que la seva producció es va multiplicar per dos entre l’any 2000 i el 2014.

Sostenibilitat i reciclatge

El compromís pel medi ambient al 080 Barcelona Fashion ha estat molt present tant amb les marques, amb propostes de moda sostenibles, com fora de les desfilades, amb les activitats paral·leles. De fet, en la part firal del certamen, el “Village” de moda, a la zona exterior del Recinte Modernista de Sant Pau, s’ha instal·lat un stand de l’Agència de Residus de Catalunya amb informació sobre el Pacte per la Moda Circular i els avantatges de la roba de segona mà.

L’última jornada del certamen ha comptat també amb el Texmeeting by Texfor 2022, organitzat per la Confederació de la Indústria Tèxtil (Texfor). A través de conferències i taules rodones, el Textmeeting tenia com a objectiu explorar els reptes de futur de la indústria tèxtil pel que fa a la reducció de residus i el reciclatge de fibres.

23 dissenyadors, dissenyadores i marques inclusives

080 Barcelona Fashion ha tornat al format presencial després de dos anys de desfilades virtuals. 23 dissenyadors, dissenyadores i marques han presentat al llarg de quatre dies les noves tendències en matèria de look i vestimenta, a través de models de diverses talles, gèneres, orígens i edats.

El cartell d’enguany ha comptat amb les firmes All That She Loves, Amlul, Avellaneda, Custo Barcelona, Dominnico, Eiko ai, Eñaut, Escorpion, Guillermina Baeza, Habey Club, Is Coming, Larhha, Lebor Gabala, Lola Casademunt by Maite, LR3 Louis Rubi, Martín Across, Menchen Tomas, Reveligion, Simorra, The label Edition, Tíscar Espadas, Txell Miras i Yolancris.

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...