[foto]
En aquest primer paquet també s’ha inclòs la millora de la mobilitat al corredor del Maresme (que s’afegiria als treballs ja en marxa en un altre corredor, el del Vallès Oriental, en aquest cas gràcies al Fons Atmosfèric) i impulsar tres convocatòries de subvencions a ens locals per actuacions d’ordenació ambiental de la il·luminació exterior, el disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions (ZBE) i actuacions en matèria de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Així mateix, també es donarà suport tècnic al Comitè d’Experts del Canvi Climàtic i al projecte educatiu Demà de la Fundació Catalana de l’Esplai.
Tots aquests programes i projectes rebran finançament del Fons Climàtic. Des del Govern de la Generalitat pel 2021 s’ha fet una provisió al Fons Climàtic d’uns 19M€. Es calcula que a través d’aquest impost, que es preveu posar en marxa el darrer trimestre del 2021, enguany es recaptaran 77 milions d’euros que s’hauran de repartir entre el Fons Climàtic i el Fons de Protecció de la Natura.
El Fons Climàtic es nodrirà principalment de la recaptació de l’impost a les emissions de CO2 de determinats vehicles (turismes, furgonetes i motocicletes). Es calcula que a través d’aquest impost, la posada en marxa del qual es preveu per al darrer trimestre del 2021, enguany es recaptaran 77 milions d’euros que s’hauran de repartir entre el Fons Climàtic i el Fons de Protecció de la Natura.
L’aprovació dels 11 projectes i programes va tenir lloc el passat 22 d’abril per par de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic, que presideix el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet. En total s’han seleccionat 11 programes i projectes que ascendeixen a 7,9M€. La major part d’aquests projectes es desenvoluparan en diversos anys.
El conseller Calvet ha posat el Fons Climàtic com un exemple més de l’Agenda Verda del Govern i de la voluntat d’aquest per dur a terme polítiques efectives de lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit ha recordat que “cal orientar l’acció de tot el Govern cap a l’Agenda Verda i, per això, tots els Departaments han d’identificar i reduir aquelles polítiques que no estiguin alineades amb l’acció climàtica”.
Més de 700 aportacions a l’ESCACC30
Durant la Comissió Interdepartamental també s’ha donat compte del desenvolupament de la Llei 16/2017, de l’1 d’agost, del canvi climàtic i l’Estratègia Catalana d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 (ESCACC30), que constitueix el marc estratègic de referència en les polítiques d’adaptació al canvi climàtic de Catalunya. El passat mes de març es va tancar el procés participatiu de l’Estratègia que ha girat a l’entorn de tres eixos de debat: aigua, aliments i boscos, infraestructures i agenda rural/ agenda urbana.
Als diversos seminaris organitzats amb experts hi han assistit 330 persones, mentre que a les posteriors sessions deliberatives hi hagut 138 participants que han realitzat 724 aportacions. La Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic tenen previst passat l’estiu celebrar una sessió de retorn per a informar sobre quines aportacions han estat incloses a l’ESCACC30.
Finalment també s’ha debatut sobre el projecte de Llei de canvi climàtic i transició energètica de l’Estat espanyol en el seu tràmit pel Senat i les implicacions de la llei europea de canvi climàtic que ja es troba en la seva recta final de negociació entre el Consell Europeu, el Parlament Europeu i la Comissió Europea.