Continuen les mobilitzacions al territori contra contra el decret 16/2019 de les renovables i les macroinstal·lacions solars i eòliques

El territori continua en peu de guerra contra el model de transició energètica de grans parcs eòlics i solars. Després de la concentració de diumenge 2 de maig a Barcelona, es plantegen noves protestes al territori per aquest cap de setmana i pels següents fins el 5 de juny, Dia del Medi Ambient, segons han anunciat la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa. Així, i amb el mateix lema, Renovables sí, però no així, per aquest cap de setmana hi ha convocades diverses mobilitzacions arreu del territori català: dissabte, una marxa lenta al Pallars Jussà, i diumenge diverses concentracions tant a la Catalunya Central (Bages i Anoia), com a les comarques de Ponent i al sud de Catalunya (Les Garrigues, la Terra Alta, lel Camp de Tarragona i el Priorat,). Totes amb el mateix objectiu: dir de nou prou i des del territori a aquest model de transició energètica de macroparcs eòlics i solars i exigir la derogació del Decret Llei 16/2019 i una moratòria a la tramitació de nous projectes eòlics i fotovoltaics.

[foto]

A les mobilitzacions d’aquest cap de setmana, hi participaran més de seixanta plataformes dels territoris més afectats: l’Alt Pirineu i Aran, Ponent, Catalunya Central, Penedès, Camp de Tarragona i Baix Ebre, organitzades amb el suport de Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d’Entitats Catalanes per a una Transició Energètica Justa i amb la participació de les comarcals d’Unió de Pagesos del Bages, Camp de Tarragona i Baix Ebre.

Segons va explicar Montserrat Coberó de la Xarxa d’Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa en la roda de premsa celebrada aquest dijous 6 de maig, “les mobilitzacions del 8-9 de maig són “una peça més de l’onada de mobilitzacions arreu de Catalunya que no s’aturaran fins aconseguir l’objectiu de que la Generalitat i el conjunt dels grups parlamentaris impulsin un nou model de transició energètica, que deixi de banda els grans negocis dels oligopolis i la centri en el servei als ciutadans i les ciutadanes” Montserrat Coberó ha anunciat que les mobilitzacions “tindran continuïtat durant les properes setmanes, amb jornades especialment destacades el proper 22 de maig i el 5 de juny”

Les plataformes exigeixen la derogació del Decret-Llei 16/2019 , de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables acompanyada d’una moratòria de tots els grans projectes de centrals industrials d’energies renovables fins que Catalunya disposi d’una bona planificació de la implantació de renovables que doni veu a la ciutadania. En definitiva, demanen “un canvi de model per avançar cap a una transició energètica amb els valors que impulsa la Unió Europea, que sigui realment sostenible, participativa, democràtica, descentralitzada i que estigui al servei de la ciutadania i no dels oligopolis”. Aquest canvi de model es sintetitza en un “Decàleg per avançar cap a una Transició Energètica al servei de la Ciutadania” impulsat des de la Sectorial d’Energia de l’Associació de Micropobles de Catalunya i consensuat amb més de seixanta entitats i plataformes de tota Catalunya. Aquest decàleg es va fer públic diumenge 2 de maig a la concentració celebrada a Barcelona i també s’ha fet arribar al govern de la Generalitat.

Les mobilitzacions són diferents a cada territori, des de les tractorades del Baix Ebre i Camp de Tarragona, fins a les marxes lentes del Pallars o als voltants de Manresa, la concentració al cor de la ciutat de Lleida impulsada per les comarques de Ponent, passant per les caminades i bicicletades de la Catalunya Central i els recorreguts per diversos punts emblemàtics del paisatge que rebran l’impacte dels grans projectes especulatius, tot això complementat amb videoxerrades i presentacions. 

Conferència virtual d’Antonio Turiel

El tret de sortida de lea accions d’aquest cap de setmana, l’ha donat aquest divendres, la presentació del llibre “Petrocalipsis” del físic, doctor en Física Teòrica i divulgador científic Antonio Turiel, Un acte que s’ha fet a través de Zoom i que ha anat seguit d’una taula-rodona amb els participants.

Dissabte 8 de maig

Hi ha prevista una marxa lenta al Pallars Jussà des de Comiols fins a Tremp passant per Isona, ja que aquests són els municipis més afectats d’aquesta comarca, tot i que no els únics, pels projectes de parcs eòlics i solars presentats a la zona. La marxa l’organitzen les plataformes “Salvem Lo Pallars” i la “Plataforma Unitària contra l’autopista elèctrica·.

Diumenge 9 de maig 

Comarques del Sud de Catalunya

La primera convocatòria de les comarques del Sud de Catalunya és la de Gandesa, a la Terra Alta a les 11h del matí, i l’organitzen les entitats Terra Alta Viva, Trenquem l’Ametlló, GEPEC-EdC, Salvem lo Montsià, STOP Vandellòs II, FAAV (Federació d’Amposta d’Associacions de Veïns) i Vipte (Voluntaris i Participació de les Terres de l’Ebre), amb el suport d’AMEVESABA i Defensem Fullola.

La segona concentració convocada és a les 12h del migdia a Reus i vol aglutinar el malestar del Baix Camp, l’Alt Camp, la Conca de Barcerà i el Tarragonès. Aquesta convocatòria està organitzada pel Gepec-EdC i Unió de Pagesos, amb el suport de la Plataforma Territori Sostenible del Camp i  Xarxa Sud.

Finalment, la tercera concentració de diumeng, que està convocada a Falset a les 18h per aglutinar el malestar del Priorat, està organitzada per les administracions locals, empreses, organitzacions i entitats de la societat civil de la comarca del Priorat.

Des de Xarxa Sud, que agrupa associacions, entitats, plataformes, grups no governamentals i sense ànim de lucre i persones de les comarques del sud de Catalunya, el decret 16/2019 “ha suposat liberalitzar el sol, afavorir la instal·lació de grans centrals industrials eòliques i fotovoltaiques, sense disposar de planificació territorial, ni d’avaluació estratègica, ni de criteris clars i transparents per a l’avaluació dels projectes.”.

Per això demanen que tots els representants polítics del territori es posicionin en contra d’aquest decret i en l’adopció d’una serie de mesuris que facin que el canvi de model energètic no degradi al territori i tingui conseqüències nefastes per a la seva cultural, economia i per a la societat en general.

Per Xarxa Sud, la proposta és clara: “Cal la derogació i posterior reforma del Decret Llei 16/2019; L’elaboració d’una Planificació Territorial Estratègica; La declaració d’una moratòria de tots els projectes actualment en tramitació; criteris, clars i suficients, sobre el que han de complir els projectes de centrals industrials eòliques i fotovoltaiques per evitar impactes negatius greus; un model de transició energètica de gestió pública, distribuïda i amb la participació del territori i que repercuteixi en el territori; estimular l’autoproducció d’energies renovables per aconseguir llars i empreses, institucions públiques autosuficients energèticament; que la instal·lació de qualsevol central energètica s’ubiqui preferentment en espai ja urbanitzats, industralitzats o ja emprats per a altres funcions (polígons industrials, canals de rec, vorals de xarxes viàries, espais degradats), a proximitat dels centres de consum i no en espai naturals·.

Catalunya Central: Bages, Moianès i Anoia

Des del Bages i el Moianès hi ha previst  per diumenge 9 al matí, una marxa lenta de vehicles que aniran fins a Manresa, en una mobilització en la que hi participaran 7 plataformes del territori i Unió de Pagesos.

A la comarca de l’Anoia es planteja una marxa en bicicleta des dels diferents municipis afectats i que confluirà a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada. Durant el recorregut es preveu fer un vídeo explicatiu de la marxa, però també visibilitzar els terrenys afectats pels 130 molins que hi ha projectats a la zona i els parcs solars que afecten 800 Has.

Terres de Ponent

Les plataformes contra les macroinstal·lacions projectades a l’Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud es concentraràn el diumenge a les 12h del migdia a la Plaça Sant Joan de Lleida, davant la Delegació del Departament de Territori, on donaran lectura a un Manifest.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...