L’elevat risc d’incendis obliga a prendre mesures especials fins a finals d’aquesta setmana

El Govern ha aprovat aquest dilluns un seguit de mesures temporals extraordinàries davant l'elevat risc d'incendis en algunes zones del país per als propers dies. Les mesures especials s'allargaran, de moment, fins divendres. Ho ha fet en el marc de la reunió del Consell Assessor del Pla Infocat, que ha estat presidida pel conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

Les mesures s’aplicaran en aquells municipis inclosos en el mapa de perill d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que es troben en perill molt alt o extrem així com els que tinguin activat el nivell 3 del Pla Alfa dels Agents Rurals. El llistat de municipis, que pot variar diàriament, es pot consultar en aquest enllaç. Les restriccions seran efectives des de les 00.00 hores de demà dimarts fins a les 00.00 hores del divendres 25

[foto]
Les mesures aprovades són les següents:

·Encendre foc en tots tipus d’espais oberts. 

·La suspensió temporal, durant aquest període, de totes les autoritzacions concedides per cremar rostolls, pastures permanents, restes de poda i restes silvícoles.

·Encendre foc en les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en les zones recreatives i d’acampada, incloses les zones habilitades per aquesta finalitat.

·La utilització de maquinària i equips en terrenys forestals i en les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant, que tinguin un funcionament que generi deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques, a excepció que l’organisme competent de l’Administració hagi autoritzat expressament el seu ús o resultin necessaris per a l’extinció d’incendis.

·La introducció o ús de material pirotècnic.

·Llençar o abandonar objectes en combustió o qualsevol classe de material susceptible d’originar un incendi.

·La suspensió de totes les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d’aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. Les activitats suspeses poden realitzar-se en un nucli habitat o població, i si això no és possible, retornar al punt d’origen.

·La restricció de les activitats vinculades a les colònies, estades i campus esportius i equivalents, a l’entorn immediat de les edificacions on es faci la pernocta.

·La restricció de les activitats vinculades als casals de vacances i casals esportius al nucli de població del municipi on es realitzen. Es permeten desplaçaments sempre que es dirigeixin a un altre nucli habitat o població, i no impliquin fer una sortida o excursió al medi natural. També es permeten desplaçaments a cases de colònies , ja sigui per fer activitats o com inici d’una estada.

·La suspensió de les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional, pel Servei Català de Trànsit

·La restricció de l’ús de bufadors, serres radials i similars a menys de 500 metres de zona forestal i a menys de 50 metres de terrenys agrícoles. En el cas que, per motius de força major es requereixin la utilització d’aquestes eines dins de la zona de restricció, caldrà comunicar prèviament els treballs a la sala central dels Agents Rurals (telèfon 935617000) per si és necessari establir mesures de seguretat especifiques.

·La prohibició de la circulació del transport dels productes forestals dins del bosc entre les 13 hores i les 20 hores.

·La limitació de la circulació motoritzada en el medi natural d’aquests municipis. Aquesta limitació no serà d’aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables.

D’altra banda, la resolució suspèn també la sega de cunetes de les carreteres en els municipis que durant el període de vigència d’aquesta resolució estiguin inclosos en el nivell 2 i 3 de Pla Alfa dels Agents Rurals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional pel Servei Català de Trànsit

Igualment, es recomana a totes les persones que resideixen o transiten pels municipis de Catalunya no inclosos en el contingut d’aquesta Resolució que apliquin també totes aquestes mesures per tal d’evitar possibles incendis.

Protecció Civil de la Generalitat manté activada, des d’ahir al vespre, l’Alerta del Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) davant l’elevat risc d’incendi forestal i les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya que preveuen que es mantinguin les altes temperatures durant tota la setmana amb un descens acusat de les humitats relatives. Els darrers pics de calor patits durant l’estiu i la sequera i la sequera acumulada fan que estiguem davant d’una setmana crítica pel que fa al risc d’incendi.

La Direcció General d’Agents Rurals ha elevat el Pla Alfa de nivell 3 per avui a 70 municipis de 13 comarques, i ha restringit l’accés a 7 espais naturals: Garraf, Montsant, Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i Baronia de Rialb. Avui, a més, hi ha 35 comarques amb nivell 2 i 4 en nivell 1.

Els controls d’accessos als espais naturals es duen a terme per evitar la presència humana en aquests espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produeixi una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana), i de l’altra, evitar que hi hagi persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declari un incendi forestal.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han activat el nivel M1 de reforç del personal operatiu del dia. Aquest nivell consisteix en la mobilització preventiva del personal lliure de guàrdia per donar resposta a una situació previsible de risc, que s’avalua a diari.

En la jornada d’avui, les Regions d’Emergències de Terres de l’Ebre, Girona, Tarragona, Metropolitana Sud i la part sud de la Regió de Lleida estan a un nivell de risc d’incendi foestal, determinat pel Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), de 5 sobre 6: és s dir, possibilitat que els incendis s’estenguin amb molta intensitat i a velocitats molt altes, llancin focus secundaris més enllà de 500 metres del front principal i cremin les parts altes dels arbres. Aquest nivell determina l’obertura de tots als parcs de bombers voluntaris a cada una de les Regions i, també, el reforç de sis parcs professionals en totes les Regions d’Emergències. A més, aquestes Regions també han de garantir l’operativitat de les Unitats de Comandament Mitjanes (UCM).

D’altra banda, la Regió d’Emergències Centre, Metropolitana Nord i la part nord de la Regió de Lleida, que avui estan a un nivell de risc de 4 sobre 6, han activat dos parcs de bombers voluntaris respectivament. A la Sala Central de Bombers, també s’han reforçat la Unitat GRAF, els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i el Grup Operatiu de Suport (GROS), amb base a Cerdanyola del Vallès.

Comparteix-me:

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...

La transició energètica centra l’edició d’enguany del cicle Desnormalitza’t de Coopsetània

Sota el títol "L’energia et crema, o cremes energia", l'ateneu cooperatiu Coopsetània organitza del 9 al 12 d'octubre el cicle Desnormalitza't, que en aquesta 4a edició posa al centre del...