L’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya neix per impulsar el sector i promoure els beneficis de la reutilització

La nova associació, impulsada per l'Agència de Residus de Catalunya, vol ser una plataforma d'intercanvi de coneixement, suport i impuls al sector de la reutilització. L'Associació agruparà entitats privades i ens locals que disposin, gestionin, representin o que estiguin en procés de constituir un centre de reutilització a Catalunya. Tot i que l'Associació està conformada inicialment per 16 organitzacions, obre la porta a tots els centres i serveis físics o virtuals on es desenvolupin tasques de reutilització i/o preparació per a la reutilització perquè s'hi puguin afegir. L'objectiu és comptar amb una gran quantitat de socis per tal de compartir coneixements i experiències amb tants actors de l'àmbit de la reutilització com sigui possible i aconseguir, així, un impuls potent cap a l'economia circular a tot el territori català. Són centres o serveis de reutilització els espais on la ciutadania i les empreses o entitats poden lliurar objectes potencialment reutilitzables, ja sigui venent-los o cedint-los en préstec. També ho són tots aquells espais o serveis on es reparen, restauren i es presten objectes per tal d'allargar la seva vida útil

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire Soler, ha presentat aquest dimecres l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya, que acaba de ser constituïda de manera oficial. Ho ha fet acompanyat de la presidenta de l’Associació i directora de la Fundació Banc de Recursos, Rosaura Serentill, i de la vicepresidenta de l’Associació i directora de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Imma Mayol. Poca estona abans de la presentació de l’Associació, s’ha dut a terme la signatura de l’acta fundacional i dels estatuts que han de regular-ne el funcionament. La nova entitat està formada inicialment per 16 organitzacions i formen part de la seva junta directiva: la Fundació Banc de Recursos, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Fundació Areté, Cartaes Tàrrega, l’Ajuntament de Viladecans i la Mancomunitat La Plana.

També hi són presents les organitzacions de l’àmbit de la reutilització següents: l’Associació per a la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social (ASHES), Formació i Treball, Rezero, Humana, l’Associació Pangea, la Fundació Engrunes, l’Associació Social Andròmines, Solidança, PRESEC (entitat gestora de l’Ajuntament de Gavà) i la Fundació Migranodearena.

La reutilització com a prioritat

La reutilització, després de la prevenció, és una de les estratègies bàsiques amb què vol avançar el Govern de la Generalitat, que prioritza aquestes actuacions com a elements clau per evitar la generació de residus i avançar cap a un model de residu zero.

L’Associació de Centres i Serveis de Reutilització es fixa tot un seguit d’objectius per impulsar el sector: principalment, promoure la reutilització de recursos i la preparació per a la reutilització de residus.

La nova associació també treballarà per augmentar la sostenibilitat econòmica i impulsar la competitivitat dels centres i serveis de reutilització de Catalunya. Alhora, es duran a terme les tasques necessàries per tal de traslladar a la ciutadania i a la societat en general els beneficis socials, econòmics i mediambientals de la reutilització i la preparació per a la reutilització.

Per tal d’assolir aquests objectius, es preveu elaborar i difondre estudis d’experiències i bones pràctiques dels serveis de reutilització i preparació per a la reutilització.

L’Associació pretén ser una plataforma que doni servei als seus socis i, alhora, vetlli pels interessos del sector envers les administracions nacionals i internacionals. Als estatuts de l’Associació també figura que aquesta ha d’esdevenir un espai de col·laboració i comunicació entre els seus membres, per tal de desenvolupar projectes compartits i aprofitar els recursos dels diferents centres i serveis de reutilització.

Impuls de l’ARC

La voluntat de crear una associació que englobi i vehiculi els centres i serveis de reutilització a Catalunya va sorgir en el marc del projecte europeu SUBTRACT, del qual l’Agència de Residus de Catalunya és sòcia. El Comitè Estratègic Català d’aquest projecte va traslladar a l’Agència la necessitat de crear una associació de centres i serveis de reutilització.

L’Agència de Residus de Catalunya va liderar i impulsar el projecte per tal de donar-li forma treballant conjuntament amb els agents del sector de la reutilització. Fruit d’aquest treball, van sorgir els estatuts que avui s’han signat i presentat per tal que l’Associació quedi finament constituïda.

Comparteix-me:

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia aquest 2025

Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia aquest any 2025. De fet és la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic...