Agents d’informació ambiental han atès uns 280.000 visitants als espais naturals de la Generalitat durant aquest estiu

Els agents ambientals, que han atès 277.290 visitants d'espais naturals de la Generalitat durant aquest estiu, fan tasques d'informació sobre la regulació i els accessos dels espais, bones pràctiques, protecció de l'entorn i la promoció d'un ús cívic. Tanmateix, gestionen les possibles incidències que es puguin produir i es coordinen amb el Cos d'Agents Rurals i els guardes rurals. També gestionen els fluxos de visitants i recullen dades sobre l'ús de l'espai a través de recomptes i enquestes als visitants, entre d'altres.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha fet balanç aquest matí, en el marc d’una jornada organitzada a Vic, del dispositiu d’informadors ambientals en espais naturals protegits d’arreu de Catalunya i altres zones amb un elevat índex de freqüentació, com ara gorgs i espais fluvials de la demarcació de Girona i la Catalunya Central i alguns punts de Tarragona. El Departament ha desplegat un total de 66 informadors i informadores ambientals en tots aquests espais, que han rebut un flux de més de 277.000 visitants. Acció Climàtica destina 1,2 milions d’euros al dispositiu d’estiu.

Aquest dispositiu forma part de l’estratègia del Departament per garantir el dret d’esbarjo i la protecció de l’entorn i es suma a altres actuacions engegades en el mateix sentit com ara la regulació d’aparcaments i el foment del transport públic per accedir als espais naturals, l’acord amb Google i Wikiloc perquè aplicacions com Google Maps, Waze i Wikiloc incorporin les indicacions establertes per la Generalitat per garantir un accés ordenat i la priorització de rutes oficials ,o la campanya Equilibri Natural adreçada a la ciutadania, entre altres.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, ha destacat durant la inauguració de les jornades que els espais naturals cada vegada desperten més interès i, per tant, això genera més pressió a l’entorn natural. “Per això, més enllà d’abordar aquesta problemàtica des d’una vessant normativa, també cal fer-ho des d’una vessant d’educació i de consciència ambiental”, ha afirmat Vilahur. En aquest sentit, ha valorat positivament el desplegament del dispositiu. “Ha resultat molt efectiu en diversos espais on es constata que amb la presència d’informadors s’aconsegueix una molt millor regulació de l’espai i els visitants són capaços d’identificar molt millor els valors ambientals d’aquests espais naturals protegits”, ha dit Vilahur.

El director també ha fet especial menció del nou Manual jurídic d’ús públic dels espais naturals protegits de Catalunya que s’ha presentat durant la jornada. Es tracta d’un document que ofereix coneixements i eines per ajudar els ens locals a l’hora de regular els usos en els espais naturals públics i millorar-ne la gestió. “Amb aquest manual volem ajudar els municipis i ens locals a resoldre la complexitat administrativa a l’entorn dels espais naturals i donar pautes de treball”, ha dit Vilahur.

Durant la jornada també s’ha fet balanç de les actuacions de vigilància i control al medi natural que ha efectuat el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior, amb dades del que portem d’any i en concret també de la temporada d’estiu.

Espais fluvials de la Catalunya Central i Girona

Es calcula que els espais fluvials de la demarcació de Girona i la Catalunya Central (aquest darrer s’ha incorporat enguany per primer cop als espais als quals el dispositiu d’informadors ambientals dona servei) han rebut 123.280 visitants.

En el cas concret dels espais fluvials de Girona, s’han rebut 70.510 visitants. Es tracta dels espais situats a Albanyà, Anglès, Beget, Bescanó, Bonmatí, Borró, Canet d’Adri, Girona, Hostalets d’en Bas, Riudaura, Sadernes, Salt, Sant Llorenç de la Muga, Sant Privat d’en Bas, Santa Pau (Can Batlle), Vall de Bianya i Vidrà.

Els informadors i informadores han detectat que els dies de més afluència han estat els caps de setmana des del 8 de juliol fins al 20 d’agost, especialment els del mes d’agost. Així mateix, els espais que han superat més dies la seva capacitat de càrrega són Vidrà, Santa Pau, Beget i Vall de Bianya.

En comparació amb anys anteriors, es constata que els espais més regulats, ja sigui a través del mètode de reserva prèvia o el pagament d’entrada com ara Santa Pau i Sant Privat, o altres zones amb més presència de cossos de seguretat com és Sant Llorenç de Muga, la freqüentació es redueix, en contraposició amb d’altres amb poca o nul·la regulació.
Pel que fa a les pressions més freqüents detectades pels informadors i informadores ambientals de les comarques de Girona, hi ha l’estacionament de vehicles fora dels espais habilitats, el soroll, l’acumulació de deixalles o el fet de portar els gossos sense lligar. També s’ha detectat de manera generalitzada molèsties per l’organització d’activitats lúdiques i recreatives com ara pícnics, o festes i celebracions amb menjar i decoracions que acaben abocades al medi.

Enguany, per primera vegada, el dispositiu d’informadors ambientals també s’ha estés als espais fluvials de la Catalunya Central. El Departament va contractar un total de 10 informadors, que es van sumar a la quinzena contractada pels ajuntaments de la zona. Van donar cobertura als espais fluvials de la riera de Merlès, Ribera Salada, Collsacabra, Santa Càndida-Orpí i Aigua d’Ora, que van comptabilitzar un total de 56.259 visitants i més de 20.000 vehicles. La zona que va registrar més afluència de visitants va estar la Riera de Merlès, que és la més extensa, i la menys concorreguda ha estat la Santa Càndida-Orpí.

Pel que fa a les pressions més detectades, hi ha aparcar fora dels espais habilitats (45% del total d’incidències) i portar els animals de companyia deslligats o l’ús d’elements de pícnic no permesos, amb un 13%. En total, els informadors ambientals han registrat 6.492 incidències en els espais fluvials de la Catalunya Central.

154.014 visitants als espais gestionats pel Departament

A més del dispositiu en els espais fluvials de la Catalunya Central i Girona, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural també ha incrementat aquest estiu la presència d’informadors i informadores ambientals als parcs naturals gestionats per la Generalitat, especialment aquells que durant aquesta època registren un nombre més alt de visitants com ara el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural de Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural dels Ports i el PNIN de l’Albera. Així, s’ha reforçat els dispositius ordinaris d’informació als visitants en espais de gestió pròpia amb gairebé una quarantena de nous informadors. Es calcula que aquest estiu hi hagut en aquests espais 154.014 visitants.

Igual com en els espais fluvials, el major nombre d’incidències tenen amb problemàtiques lligades als animals domèstics, els aparcaments, les activitats dels visitants i els residus. En total s’han detectat 12.229 incidència als espais gestionats per la Generalitat, en contrapartida a les 11.813 incidències detectades en els espais de gestió municipal.

Actuacions de vigilància i control al medi natural dels Agents Rurals

Durant la jornada de Vic, els Agents Rurals també han aprofitat per fer balanç de les actuacions de vigilància i control al medi natural que han dut a terme aquest estiu. Segons dades que ha destacat l’inspector en cap del Cos, Josep Antoni Mur, s’han dut a terme 4.184 actuacions de control al medi natural entre el 15 de juny i el 15 de setembre, per tal de vetllar pel compliment de la normativa i les lleis que els protegeixen. Aquestes actuacions, que en xifres absolutes són similars a l’estiu passat, han posat el focus d’atenció en les zones amb més afluència de visitants.

En aquest sentit, la directora general d’Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, ha destacat que la sobrefreqüentació de persones al medi natural és “una problemàtica en augment” i, en aquest sentit, ha posat de relleu “la necessitat de regular l’accés als espais naturals protegits de forma ordenada i sostenible”. Pérez Esteve també ha posat en valor la tasca de protecció dels espais naturals i de suport als responsables de la gestió per fer compatible el gaudi amb la preservació de la biodiversitat. I ha assegurat que el cos operatiu “dona prioritat a la vigilància dels espais protegits, especialment pel que fa a la prevenció d’incendis i el control d’accessos en cas d’activar restriccions en el nivell 3 del Pla Alfa”.

La majoria de les intervencions d’Agents Rurals tenen a veure amb la vigilància d’espais naturals protegits i el control del compliment de la normativa, on el cos ha intensificat la presència per tal de preservar-los. En total se n’han fet 1.301. L’altre gran bloc d’actuacions està relacionat amb la circulació motoritzada al medi natural (994). Pel que fa a la vigilància de l’acampada, el bivac o les caravanes i autocaravanes, el nombre d’actuacions sumen un total de 592. A més, també s’han fet tasques de regulació d’afluència de persones (364 actuacions), així com d’afluència de vehicles (289), prevenció d’activitats de risc d’incendi (249) i zones de bany (106), entre altres.

Tot i les xifres elevades, no s’han arribat a produir problemàtiques importants i en línies generals el públic dels espais naturals ha respectat l’entorn.

Del nombre total d’actuacions que s’han dut a terme arreu del territori aquest estiu, prop del 70% s’han produït en espais naturals protegits, zones on es prioritza la vigilància amb l’objectiu de preservar-hi la biodiversitat. En concret, se n’han realitzat 2.911

La major part d’intervencions s’han fet al Parc Natural de Cap de Creus amb 544 actuacions, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb 389, i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, amb 342. També s’han fet 281 actuacions al Parc Natural del Cadí-Moixeró, 260 al Parc Natural del Montsant, 134 al Parc Natural de l’Alt Pirineu, 97 a les Muntanyes de Prades, 54 al Parc Natural dels Ports o 52 al Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Entre els mesos de juny i setembre, s’han fet un total de 466 denúncies, de les quals un 57% en espais naturals protegits.

Les més freqüents tenen a veure amb la circulació motoritzada, amb un total de 121 incompliments denunciats. L’acampada, el bivac o l’estacionament de caravanes i autocaravanes en llocs no permesos sumen un total de 80 denúncies. També s’han fet 23 denúncies per fer foc, 22 per incompliments de la normativa específica dels espais naturals protegits i 9 per banyar-se en zones no permeses.

Pel que fa a les xifres anuals, en el que portem d’any s’han dut a terme un total de 10.160 actuacions, el 65% de les quals en espais naturals protegits. Els mesos que concentren un major nombre d’actuacions són els mesos de Setmana Santa i els d’estiu.

 

 

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...