Excepcionalitat per sequera a una vintena de poblacions del Berguedà, Solsonès i Ripollès. La mesura afecta unes 15.000 persones

La setmana que ve, un cop es publiqui en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, 23 municipis de les comarques del Berguedà, Solsonès i Ripollès entraran en situació d'excepcionalitat per sequera. Així ho ha avalat el Govern després de rebre la proposta de la Comissió Interdepartamental de Sequera reunida aquest dimarts 31 d'octubre. La Comissió Interdepartamental de Sequera també ha proposat la mesura d'excepcionalitat que entrarà en vigor la setmana vinent, juntament amb la situació d'emergència a Vallirana. La resta d'unitats no pateixen canvis, de manera que hi haurà dues zones en situació de normalitat, 2 en alerta, 11 en excepcionalitat i 3 en emergència. En matèria d'actuacions, la Generalitat ha iniciat els tràmits per a incrementar la disponibilitat d'aigua en l'àmbit del Besòs.

En concret, es passarà a l’escenari d’alerta al d’excepcionalitat a la unitat anomenada Capçalera del Llobregat. Afectarà 23 municipis del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, amb una població conjunta de 15.323 habitants: Bagà, Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, Cercs, Fígols, Gisclareny, Gombrèn, Gósol, Guardiola de Berguedà, Guixers, la Coma i la Pedra, la Nou de Berguedà, la Pobla de Lillet, les Llosses, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Llorenç de Morunys, Vallcebre i Vilada

La Comissió Interdepartamental de Sequera també ha definit que el municipi de Vallirana, a petició de l’ajuntament, se situï en l’escenari d’emergència per l’esgotament dels recursos propis. La resta d’unitats no pateixen canvis, de manera que hi haurà dues zones en situació de normalitat, 2 en alerta, 11 en excepcionalitat i 3 en emergència per sequera.

En aquest sentit s’ha proposat que la unitat d’explotació anomenada “Capçalera del Llobregat” passi a l’escenari d’excepcionalitat (semàfor taronja). Aquesta mesura, no obstant, entrarà en vigor quan es publiqui la resolució del director de l’ACA en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), prevista per a la setmana vinent.

“La sequera d’aquests tres anys és la més intensa i dura dels últims 100 anys a Catalunya des que tenim dades. I ara és la primera vegada que tots els embassaments baixen per sota del 20 %. Per això, aquesta gran preocupació”, ha assenyalat el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, que ha comparegut en roda de premsa juntament amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de la reunió setmanal del Consell Executiu.

Reyes ha recordat que per arribar aquesta situació en els embassaments ha calgut el doble de temps que la sequera del 2008 perquè “som més resilients i s’han fet inversions”. Per exemplificar-ho, Reyes ha explicat que “el gener del 2021 el 85 % de l’aigua del sistema Ter-Llobregat venia dels embassaments i ara només ho fa el 50 % perquè l’altre 50 % ve de la dessalinització, la regeneració i els pous”. En aquest sentit, ha subratllat que el Govern fa dos anys que té activat el Pla de sequera “per limitar el consum i posar nous recursos al sistema”.

Per part seva, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha remarcat que “la situació de sequera no només no ha millorat els darrers mesos sinó que ha empitjorat moltíssim.” Per això, ha fet una crida a la ciutadania a prendre atenció sobre el consum d’aigua: “Tots els sectors n’han de ser conscients. Pagesia, industrial i turístic ja ho estan notant. Hem de ser conscients, a títol individual, que cada gota suma i que hem de tancar l’aixeta”.

D’altra banda, aquest dimarts s’ha anunciat una nova línia d’ajuts dotada amb 10 milions d’euros per l’obertura de pous d’aigua. Amb aquest ajut, des de principis del 2023 el Govern ja ha destinat fins a 100 milions d’euros per fer front a la sequera.

Poca aigua a la vista

El Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat la previsió de pluges per a les properes setmanes. Aquesta setmana es preveu variabilitat meteorològica amb el pas de diversos sistemes frontals a partir de dimecres, que sobretot portaran un episodi de vent fort de component oest. La precipitació serà minsa en general, o poc abundant (entre 5 i 20 mm) al Pirineu i Prepirineu, tot i que a cotes altes del Pirineu occidental podrà ser localment abundant (entre 20 i 50 mm).

La setmana vinent encara podran circular alguns sistemes frontals però no portaran precipitació important i les acumulacions seran minses (fins a 5 mm) en general. El model meteorològic a llarg termini indica que la resta del mes de novembre la precipitació es mantindrà per sota de la mitjana climàtica.

Increment de l’aigua provinent del riu Besòs

La greu i llarga sequera que afecta les conques internes de Catalunya des de finals de 2020 està fent necessària la mobilització de nous recursos hídrics, inclosos aquells que fins ara no s’havien considerat aptes per la potabilització, com és el cas del riu Besòs. Amb l’objectiu d’incrementar la disponibilitat d’aigua. l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació la redacció del projecte bàsic per a la construcció de dues plantes potabilitzadores en el tram final del Besòs, concretament en l’àmbit del riu al seu pas per Montcada i Reixac i entre Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià del Besòs, als àmbits de Mas Rampinyo i de Bon Pastor, respectivament. Amb un pressupost de licitació de 120.258 euros, la redacció del projecte bàsic servirà per definir la ubicació de les plantes, les seves característiques, la capacitat i el tipus de tractament, entre d’altres.

Paral·lelament a la redacció dels projectes constructius, l’ACA ja ha començat les obres de perforació de dos pous i tres sondejos d’investigació en el tram final del riu Besòs. Aquesta actuació, pressupostada en 204.592 euros, s’està desenvolupant en els termes municipals de Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet, amb l’objectiu de disposar de noves captacions d’aigua en l’actual context de sequera. Els treballs tindran una durada de 3 mesos i preveuen la construcció de dos pous i tres sondejos, assajos de bombament dels pous i analítica per a caracteritzar l’aigua captada en cada pou.

Abans de l’adjudicació d’aquests treballs, l’ACA ha fet una sèrie d’actuacions entre finals de maig i principis de juny en dues zones de la part baixa del riu Besòs, concretament a les zones denominades “Montcada – Mas Rampinyo” i “Santa Coloma – Bon Pastor”. En base a aquests estudis s’han determinat les àrees més favorables per dur a terme aquestes perforacions al·luvials.

La profunditat dels pous oscil·larà entre els 20 i els 25 metres i per a extreure l’aigua s’habilitarà una canonada provisional recuperable d’acer de 500 mm de diàmetre.

Per a la futura execució de les dues plantes potabilitzadores es preveu l’ampliació de la xarxa de pous de captació en aquest àmbit per assolir els cabals de disseny que s’estableixin.

Actualització de dades de consum

 

Les dades de consums corresponents al mes de setembre ja s’han actualitzat en el portal de la sequera. A diferència de les dades del mes d’agost, on es veia una lleugera reducció de consums, les dades del mes de setembre reflecteixen un augment dels consums en 10 unitats d’explotació, un descens en 5 d’elles i es mantenen els mateixos consums en tan sols una unitat.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...