Hospitalet acull un dels primers edificis sostenibles de Catalunya

Es tracta d'un projecte innovador de Layetana Immobiliaria que ha de permetre estolviar 600 tones d'emissions de CO2 anuals. L'edifici, que es troba a la plaça Europa de l'Hospitalet, ha estat projectat per l'arquitecte Rabel Aranda, de l'estudi RCR, amb l'assessorament de l'Estudi Ramón Folch (ERF) per a l'obtenció de l'acreditació LEED, acreditació internacional que assegura la qualitat ambiental d'un edifici.

La filosofia de Layetana Inmobiliaria a l’hora de construir és “ajudar a les persones a viure i/o treballar millor”, i fer-ho des del disseny i la construcció d’edificis que incorporin criteris sostenibilistes. I això és precisament el que ha fet a l’edifici construit a la plaça Europa de l’Hospitalet, i presentat el 23 de març. Una construcció diàfana -sense pilars interiors- destinada a oficines, de 5.500 m2, de disseny futurista, on l’acer reciclat hi té una presència molt important, i que ha de permetre assolir uns estalvis del 67% d’energia, del 73% d’aigua i de 600 tones anuals d’emissions de CO2 respecte un edifici convencional. Aquests estalvis signifiquen una reducció de 125.000 euros anuals en despeses de serveis (electricitat, gas i aigua potable) i manteniment, segons recull l’Estudi Ramón Folch (ERF), assessor del projecte. Altres característiques destacables, des del punt de vista sostenibilista, de l’edifici, són:

. Sistemes de control solar exterior mitjançant screens mòbils automàtics que permeten un òptima il•luminació natural amb una mínima incidència solar.

• Sistema de climatització per inducció, que permet un òptim confort amb un mínim consum energètic.

• Disseny arquitectònic amb il•luminació natural en més del 75 % dels espais interiors.

• Selecció d’instal•lacions que minimitzen l’efecte hivernacle i preserven la capa d’ozó.

• Omplerta de les cisternes de wàters, urinaris i neteja mitjançant aigües grises i pluvials recuperades, reduint així el consum d’aigua potable.

• Més del 20% dels materials de l’edifici són d’origen reciclat; reduint així els impactes derivats de l’extracció i el processament de matèries primes.

• Més del 20% dels materials de l’edifici són d’origen proper; donant suport a l’ús de recursos autòctons i evitant així les externalitats ambientals que suposa el transport.

• Més del 80% de les fustes de l’edifici provenen de boscos amb certificat FSC; fomentant una gestió ambientalment sostenible dels boscos.

• Absència de materials amb emissions significatives de COV en les pintures, moquetes i els acabats interiors, tot afavorint una ambient interior saludable.

• Sensors de CO2 en sales d’alta ocupació, per tal de mantenir una bona qualitat de l’aire en tot moment.

• Zones específiques per a tasques d’impressió i reprografia, per tal de preservar la qualitat de l’aire en els llocs de treball permanent.

• Pla de qualitat de l’aire durant la construcció i abans de l’ocupació, que garanteix des del primer moment, una màxima qualitat de l’aire interior.

Per més Informació sobre edificacions sostenibles: www.erf.cat

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...