Les primeres ‘Jornades: salut i espais naturals’ s’han celebrat a La Pedrera reunint alguns dels principals experts en aquest àmbit
Les jornades han reunit per primer cop al país alguns dels principals experts en aquest àmbit de coneixement innovador i emergent. Els seus estudis científics ens demostren els beneficis del contacte entre persones i natura, i fins i tot terapèutics sobre la salut física i mental. Durant la primera de les dues jornades, dilluns 22 de setembre, es va abordar l’àmbit més científic d’aquesta relació entre natura i salut, amb la presentació dels principals resultats del projecte Phenotype, els boscos terapèutics i la xarxa aerobiològica de Catalunya.
El projecte Phenotype és un projecte d’àmbit internacional liderat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental de Barcelona (CREAL) i el Dr. Mark Nieuwnhuijsen. Durant la seva exposició el Dr. Nieuwnhuijsen va destacar com hi ha una correlació entre el nombre d’arbres que hi ha en el lloc on es viu i la taxa de mortalitat per malalties cardiovasculars, així a major nombre d’arbres hi ha una menor taxa de mortalitat per aquesta causa. Aquestes correlacions també es donen en altres indicadors de salut com ara: el pes al néixer, l’asma o la obesitat infantil, el càncer de pell o l’stress.
Un altre dels temes tractats va ser els boscos terapèutics i es va poder conèixer l’experiència del Japó, a través de la ponència del Dr. Qing Li, del Dep. d’Higiene i Salut Pública de la Nippon Medical School. Durant la Jornada vam conèixer com aquesta teràpia forma part del catàleg de la sanitat pública japonesa. Quant a resultats es constata que els malalts que realitzen itineraris per boscos terapèutics incrementen de forma substancial les proteïnes anti-cancerígenes, redueixen la pressió arterial i disminueixen l’adrenalina, tot plegat té efectes positius en algunes malalties com: el càncer, les vinculades a trastorns mentals, però també en altres malalties molt pròpies de la nostra societat (com l’estrès, l’ansietat, entre altres).
Posteriorment el Dr. Secundí López-Pousa va presentar en primícia els resultats d’un estudi fet a Catalunya que és el primer estudi de recerca sobre com els boscos ajuden a millorar la salut i el benestar en persones amb fibromiàlgia reumàtica. L’estudi realitzat en boscos vells a l’entorn d’Olot dóna com a principals conclusions que els malalts de fibromiàlgia que realitzen exercici físic, en aquests espais naturals, redueixen a la meitat els dies de dolor i incrementen substancialment els dies que es troben bé.
També la Dra. Jordina Belmonte, directora de l’ICTA que va exposar els principals avenços en el tractament de les al·lèrgies i la creació de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya, amb l’objectiu de millorar el benestar d’aquestes persones.
La segona jornada s’ha dedicat principalment a tractar més a fons la connexió amb la natura i el benestar, i en aquest sentit, el Dr. José Antonio Corraliza, de la UAM, ha explicat la nova síndrome que s’ha detectat: el de dèficit de natura que estableix diferents símptomes i problemes vinculats a una manca de contacte amb l’aire lliure en un entorn natural. El mateix tema s’ha abordat en l’àmbit educatiu, és a dir, de la necessitat d’apropar la natura als nostres fills i dels beneficis que els pot comportar, en aquest cas a càrrec de la psicòloga i filosofa Heike Freire i la Soledad Román directora general de la Fundació Roger Torné. La sessió matinal ha finalitzat amb la intervenció de la coneguda metgessa de 94 anys, la Dra. Maria Teresa Guardiola, que incorpora el contacte amb la natura com a remei per a resoldre patologies i arribar a la vellesa de manera saludable.
Les jornades han finalitzat amb una taula rodona per conèixer diferents estils de vida saludable gràcies a un còctel de ponents que ens han parlat de natura, esport, alimentació i salut, de la mà de:
• Sara Pareja, nutricionista i responsable del programa ‘Tu i Alícia per la Salut’ de la Fundació Alícia.
• Dr. Juan N. García-Nieto Portabella, Societat Catalana de Medicina de l’Esport.
• Nani López de Sagredo, esportista, corredor de l’Ironman, transplantat de fetge.
• Joan Clofent, alpinista, autor de Els meus set cims, un camí per superar el càncer.
• Xavier Basora, ambientòleg i periodista.
• Joaquim Elcacho (moderador) periodista de medi ambient i ciència, coordinador de La Vanguardia Natural
La Fundació Catalunya-La Pedrera gestiona el 5% del territori forestal de Catalunya, espais que a més de ser riquesa ambiental pel país ara els redescobrim com a font de salut.