[foto]
L’eina A4Cat creua 300 algoritmes i integra múltiples fonts d’informació. En el cas de pluges i inundacions, per exemple, integra les dades del Meteocat, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Confederación Hidrográfica del Ebro, d’altres sensors als rius (Val Aran, Consells comarcals de Lleida, Agramunt…), d’Aemet, del centre europeu de meteorologia i del telèfon 112, entre d’altres, així com els elements vulnerables (on es troben les residències de gent gran, escoles, hospitals…). El resultat d’aquest encreuament és l’emissió d’alertes primerenques sobre punts concrets del territori amb antelació als danys. Aquesta eina ha de permetre millorar la coordinació dels equips que actuen en situacions d’emergència i ajudar les poblacions exposades a evitar desastres. Els riscos en els que s’ha posat èmfasi són inundacions, nevades, incendis forestals i ventades.
L’eina A4Cat (ANYWHERE for Catalonia), que és la versió per a Catalunya de la plataforma europea operacional A4EU, posa l’èmfasi en els riscos d’inundacions i d’incendis forestals
En el marc del projecte europeu ANYWHERE, coordinat pel Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia (CRAHI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s’ha desenvolupat una plataforma multirisc de detecció primerenca d’àmbit europeu per anticipar-se als riscos derivats de fenòmens meteorològics i climàtics extrems abans que es produeixin. La plataforma també permetrà millorar la gestió de resposta davant situacions d’emergència i ajudar les poblacions exposades a evitar la pèrdua de vides humanes, l’afectació d’infraestructures i els danys econòmics derivats. Els dies 13 i 14 de novembre es presentaran a Barcelona, i per primer cop a Europa, els primers resultats de les diferents eines tecnològiques desenvolupades en el marc del projecte.
A4CAT s’ha presentat aquest dilluns 12 de novembre en una roda de premsa amb l’assistència del conseller d’Interior Miquel Buch.