Emergència per sequera a una quarantena de municipis i a una àrea de 150.000 habitants

El Govern de la Generalitat ha avaluat aquest dimarts la situació de la sequera a Catalunya, després d'una nova reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera (integrada pels departaments de Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Economia, Empresa i Treball i Salut), en la qual s'ha proposat que la unitat de l'embassament de Darnius Boadella, que actualment està en excepcionalitat, passi a l?escenari d'emergència. Aquesta mesura, no obstant, entrarà en vigor quan es publiqui la resolució del director de l'ACA en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), prevista per a la setmana vinent. La mesura s'adopta arran del seu descens, amb un volum del 17% de la seva capacitat.També s'ha definit l'entrada en l'escenari d'excepcionalitat de l'aqüífer de Carme Capellades i l'alerta a l'aqüífer del Baix Ter. L'afectació s'estén a 36 municipis catalans, el que suposa que 149.000 habitants que estaran en la fase d'emergència (123.080 de Darnius Boadella, 24.399 del Fluvià Muga i 1.692 de Riudecanyes).

La declaració d’emergència en aquesta unitat afectarà a un total de 12 municipis de la comarca de l’Alt Empordà, que se sumaran als 22 que depenen de l’aqüífer del Fluvià Muga (també a l’Alt Empordà) i als dos que s’abasteixen de l’embassament de Riudecanyes, al Baix Camp. L’ACA ha proposat declarar l’estat d’emergència, tal i com determina el Pla de Sequera, amb l’objectiu d’evitar que els municipis que depenen de l’embassament tinguin problemes d’abastament. En total seran 149.000 habitants els que estaran en la fase d’emergència (123.080 de Darnius Boadella, 24.399 del Fluvià Muga i 1.692 de Riudecanyes)

Els municipis que depenen de l’embassament de Darnius Boadella (12) són: Cabanes, Cadaqués, Castelló d’Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d’Empordà. D’aquestes municipis, deu compleixen amb les dotacions fixades en el Pla de Sequera, mentre que només dos superen els límits fixats dins de l’escenari d’excepcionalitat que ha estat vigent aquests darrers mesos.

També en el seguiment fet per la Comissió Interdepartamental de Sequera s’ha tractat la declaració de l’estat d’excepcionalitat de l’aqüífer de Carme Capellades i la declaració de l’estat d’alerta de l’aqüífer del Baix Ter.

Mesures d’estalvi
Amb l’entrada en emergència, es fixa una dotació global d’aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. Pel que fa a la resta d’usos, en l’escenari d’emergència es suprimeix el reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos), s’ha de reduir un 25% els consums d’aigua dels usuaris industrials, i reduir el consum d’aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg). Cal tenir en compte, no obstant, que ja ha finalitzat la campanya de reg a l’àmbit de la Muga, amb una reducció del 85% del consum respecte un any normal.

Es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), la prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça i la prohibició de netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics.

Les administracions locals, a través dels seus plans d’emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics.

Pel que fa a les mesures en els altres escenaris que fixa el Pla de Sequera, es poden consultar mitjançant aquest enllaç.

Ajuts de l’ACA per valor de 40 milions
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha resolt aquesta setmana una nova línia d’ajuts per a millorar l’abastament d’aigua en alta dels municipis, amb una dotació de 40 MEUR, consistent en millorar la garantia en quantitat i qualitat per als municipis que tenen problemes de subministrament o que depenen de captacions vulnerables. Aquesta subvenció, inicialment tenia una dotació pressupostària de 15 milions d’euros i es va decidir d’incrementar la partida fins els 40 MEUR per així poder atendre l’elevat volum de sol·licituds rebudes.

S’han atorgat un total de 209 subvencions, de les quals 81 corresponen a les comarques de Barcelona (12,9 MEUR), 38 a les de Girona (4,9 MEUR), 26 a les de Tarragona (13,5MEUR), 12 a les Terres de l’Ebre (2,2 MEUR) i 52 a Lleida (6,3 MEUR). Podeu consultar el detall de totes les actuacions subvencionades en l’Excel que acompanya aquesta nota de premsa.

Les actuacions que s’han acollit a aquests ajuts consisteixen en habilitar pretractaments necessaris (filtració, decantació o estació de tractament d’aigua potable), la millora de l’eficiència de les infraestructures d’emmagatzematge, adequació de basses i embassaments, i l’augment del rendiment de pous. També poden ser objecte de subvenció aquelles actuacions destinades a la millora i la reposició de conduccions de fibrociment i ajuts a municipis que vulguin assumir la prestació del servei en nuclis que disposin d’una xarxa no gestionada pel mateix municipi.

En aquesta convocatòria s’han inclòs nous criteris amb l’objectiu de millorar el grau d’execució dels ajuts atorgats, atendre problemàtiques que no quedaven incloses i fomentar les bones pràctiques. Per tant, han obtingut puntuacions suplementàries els bons rendiments de la xarxa, disposar d’ordenances d’estalvi, si es demostra l’esforç tarifari que acredita la repercussió dels costos associats al servei d’abastament, tenir ja el projecte redactat i demostrar la viabilitat del finançament, entre d’altres.

Garantint l’abastament a l’àrea de Barcelona

Una de les obres prioritàries per fer front a la resiliència de l’abastament de la regió metropolitana de Barcelona és la rehabilitació i l’adaptació de la capacitat de producció i optimització de la qualitat de tractament de la planta potabilitzadora del Ter (ETAP Ter) d’ATL. La licitació d’aquestes obres està prevista per al proper mes d’octubre i té un cost de 130 MEUR. El termini d’execució previst és de 48 mesos. El projecte ja està redactat, el procés d’informació pública conclòs i l’aprovació definitiva resolta.

L’obra inclourà la rehabilitació dels filtres de sorra existents, la construcció de nous filtres de carbó actiu en gra i la construcció d’una nova instal·lació de desinfecció per ozonització i hipoclorit sòdic. Aquesta planta de tractament s´ha anat preparant i adaptant durant els darrers dos anys mitjançant diferents accions per tal de millorar la qualitat de l’aigua que arriba des de Sau-Susqueda-Pasteral i garantir l’abastament. Durant aquest estiu, s’ha tramitat un contracte pel procediment d’emergència per a la reposició del carbó actiu en gra de 24 filtres, per garantir els paràmetres de qualitat de l’aigua que prové dels embassaments.

Actualització de dades de consum

Les dades de consums ja s’han actualitzat al portal de la sequera. Es confirma la tendència descendent dels consums per al gruix de la població, per bé que continua havent-hi excepcions en alguns municipis: https://sequera.gencat.cat/ca/estat-actual/dades-consum/

En aquest sentit, l’ACA ha activat els mecanismes administratius, atès que la moratòria per a les sancions acordada pel Parlament de Catalunya ja va finalitzar el passat 7 d’agost i, per tant, les properes setmanes començarà a enviar requeriments en relació als incompliments detectats durant l’agost, com a pas previ a l’obertura d’expedients sancionadors a aquells municipis que encara superen les dotacions màximes permeses per a cada escenari del pla de sequera.

Així mateix, s’enviaran requeriments en l’àmbit dels usos industrials a una quarantena d’empreses que no han aplicat les mesures de restricció que preveu el pla de sequera per a aquest tipus d’ús.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...