Osona viu el mes de l’economia social i solidària que te el seu acte central amb la fira alTERna’t

La Fira alTERna't, tindrà lloc aquest diumenge dia 24 a l'Embarcador del Ter de Manlleu, sota l'organització de les entitats de la Xarxa alTERna't per l'economia social i solidària d'Osona i amb el suport de l'Ajuntament de Manlleu. Els actes del Mes de l'Economia Social i Solidària d'Osona ja van començar el 3 de setembre i, de fet, es prolongaran fins als primers dies d'octubre. L'acte principal del Mes, però, és un any més, la Fira alTERna't, que sota el lema "consum conscient" permetrà conèixer l'ampli ventall que representa ja a hores d'ara l'economia social i solidària de la comarca.

La Fira alTERna’t 2023 s’ha presentat aquest dimarts al mateix Embarcador del Ter. Hi han participat David Bosch, regidor de Transformació Econòmica i Estratègia de Ciutat de l’Ajuntament de Manlleu; Ricard Gorgals, director de la Fundació TAC Osona, i Mireia Franch, de la cooperativa Sambucus i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, en nom de les entitats de la xarxa, i Ermen Llobet, en nom de les comunitats energètiques d’Osona, que aquest any tornen a fer la seva trobada anual aprofitant la Fira alTERna’t. De fet, l’eix temàtic de la Fira d’aquest any és el Consum Conscient, una pràctica dins la qual s’emmarquen a la perfecció també les emergents comunitats energètiques locals, de les quals Osona n’és comarca pionera. De fet, el Consum Conscient ja va ser el protagonista de la campanya que les entitats de la xarxa van impulsar els mesos de juny i juliol al seu compte d’Instagram sota el lema #ViureMillorConsumirMillor, per anar escalfant motors per a la Fira del 24 de setembre. En la línia de la reutilització i el reciclatge, hi tindran una presència especial entitats que es dediquen a donar una nova vida als objectes, i molt especialment al tèxtil, un dels productes que pateixen més malbaratament i més contaminació en la seva producció i quan es converteix en residu. La presència serà participant en la mostra d’entitats, però també a través de tallers adreçats a les famílies, perquè els més petits puguin anar-se endinsant en aquestes bones pràctiques. Fins i tot, a les 12 del migdia hi haurà una desfilada de moda de roba reutilitzada a càrrec de les artesanes d’Un Pas Més.

I per segon any consecutiu la Fira alTERna’t serà el punt de trobada de les comunitats energètiques locals d’Osona, noves cooperatives que fomenten l’empoderament ciutadà en una qüestió tan bàsica i també tradicionalment en mans de grans oligopolis com és el consum d’energia. Aquest any, a més, la Fira també acollirà una jornada sobre menjadors escolars, per debatre sobre diferents models, però presentant-ne alguns d’èxit que fomenten el producte de qualitat i de proximitat.

«Una economia coherent»

A la presentació d’aquest dimarts, David Bosch s’ha compromès a «mantenir la Fira al llarg del temps». Ho ha fet posant en valor l’aposta de l’Ajuntament de Manlleu per l’«economia diversa», dins la qual s’emmarca l’economia social i solidària. En aquest sentit, diu, la Fira és «un aparador» d’una gran diversitat d’iniciatives empresarials, des de petits artesans o cooperatives a empreses potents del tercer sector com TAC Osona.

Precisament, Ricard Gorgals, de TAC Osona ha posat l’accent en el fet que «l’economia social i solidària en els últims anys ha guanyat pes». Per diferents factors, des del fet que petits emprenedors han optat pel model cooperatiu per emprendre el seu negoci, al suport polític que ha tingut, també en la implementació de directives europees que potencien els contractes reservats a empreses de l’economia social i solidària. Ha definit aquesta economia com a «molt diversificada, arrelada al territori, que fa xarxa i una funció social, que produeix tenint en compte factors ambientals i de sostenibilitat. En definitiva, «és una economia coherent i una economia solidària», a la qual li ha demanat que es continuï amb la professionalització i que generi impacte.

Mireia Franch, per la seva part, més enllà d’explicar els detalls de la Fira d’aquest any, ha recalcat que gràcies a les interrelacions que es fan a la Fira alTERna’t han anat naixent en els últims anys col·laboracions, en la línia de la intercooperació tan pròpia de l’economia social i solidària. Abans de donar la paraula a Ermen Llobet, ha destacat el paper que està jugant Osona en la implementació de les comunitats energètiques locals i la transició energètica justa i democràtica.

Ermen Llobet, que hi era en representació d’Osona Energia, però que també és regidor de Sant Pere de Torelló, ha recordat que precisament aquests dies la població està commemorant el centenari de la cooperativa de consum La Familiar. Una fita que deixa ben a les clares que ni el cooperativisme ni l’economia social són cosa de fa quatre dies. Ha destacat el model cooperatiu de les comunitats energètiques locals d’Osona, per les quals ja s’han interessat des d’altres territoris, i de fet alguns fins i tot han començat a participar formalment d’Osona Energia. A hores d’ara ja són una quarantena de projectes els vinculats a Osona Energia. En aquest context, ha afegit, «la Fira alTERna’t és oli en un llum», com a espai per a la reflexió i el debat, però també lúdic, i que permet als cooperativistes apropar-s’hi amb les seves famílies.

El Mes de l’Economia Social i Solidària d’Osona va començar el 3 de setembre passat amb una nova edició de Tasta La Llavor, organitzat pel Banc de Llavors de Roda de Ter, i ha anat tenint continuïtat al llarg del mes amb actes a Vic, les Masies de Roda, Tona, Sant Pere de Torelló i Manlleu. L’organització dels actes del Mes va a càrrec d’algunes de les més de 50 empreses i entitats que formen part de la Xarxa alTErna’t per l’Economia Social i Solidària d’Osona.

PROGRAMA COMPLET DE LA FIRA ALTERNA’T 2023

Mostra de Productes de les Iniciatives de l’Economia Social i Solidària d’Osona

De 10h a 14h. Informació, venda i tast de productes.

Amb la participació de les següents entitats: Mengem Osona, Cardant Cultura, Pol·len Edicions, Can Magi, Areté, La Granera, Associació Tapís, Comunalitat de Vic, Casal Claret, Un Pas Més, Arabesc, Banc de Llavors de Roda de Ter, Mas Corcó Pagesos Forners, La Fera Ferotge, Temps per Temps, TAC Osona-Sant Tomàs, Eines per Aprendre, Sambucus, Maresmon, Herbarom, Casal Boira Baixa, Fundació Trueta, Suara, Col·lectiu Argelaga, La Font, Grup de Defensa del Ter, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i L’Erol.

Jornada de Comunitats Energètiques

De 10h a 13.30h. A la Sala Polivalent del Museu del Ter. Organitza: Osona Energia.

De 10h a 10.30h. Benvinguda i presentació a càrrec d’Osona Energia Cooperativa.

De 10.30h. a 11.30h. Ponència a càrrec d’OECoop: Línies estratègiques d’OECoop.

De 11.30h a 11.50h. Pausa-cafè

De 11.50h a 13.20h. Reptes per àmbits temàtics.

De 13.20h a 13.30h. Tancament.

Jornada «Els menjadors escolars a Osona. Models de gestió de menjadors escolars a la nostra comarca»

De 11h a 13h. A l’Auditori del Museu del Ter. Organitzen: Creacció i Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Ponents: Núria May (Mengem d’Aquí, Osona i Lluçanès), Anna Arisa (Sambucus), Isa Álvarez (Frescoop-Mengem Bages) i Susanna Maydeu (AFA Escola Guillem de Mont-rodon).

Xerrades de les iniciatives de l’Economia Social i Solidària d’Osona

A les 12h, «Atenció centrada en la persona i excel·lència en el repartiment», amb Pepeta Vilaró.

A les 13h, «Taller-xerrada d’identitats dissidents: col·lectiu LGTBIQA+», amb el col·lectiu Argelaga.

Desfilada de moda amb creacions pròpies

De 12h a 13h, a càrrec d’Un Pas Més.

Tallers i activitats en família

? Intervencions assistides amb animals. De 10h a 14h. A càrrec de L’Estímul.

? Taller d’activitats diverses. De 11.30h a 13h. A càrrec de Temps x Temps.

? Taller de boles: Fem bombes de llavors. De 10 a 14h. A càrrec del Banc de Llavors.

? Construcció de caixes niu. De 10h a 14h. A càrrec de la Fundació Areté.

? Taller de reparació de bicicletes. De 11h a 12.30h. A càrrec de La Fera Ferotge.

? Taller de paper artesà. De 11h a 12h. A càrrec de l’Associació Tapís.

? Taller d’aprofitament de roba. De 12h a 13h. A càrrec de l’Associació Tapís.

? Taller de costura creativa amb teles reutilitzades. De 11.30h a 13h. A càrrec del Casal Claret.

? Taller de costumització de roba. De 10h a 11h. A càrrec d’Un Pas Més.

? Dinamització d’activitats per a infants. De 10h a 13h. A càrrec de l’Escola Bressol Els Picarols.

? Activitats de jocs per a infants de 4-10 anys. De 10h a 14h. A càrrec d’Eines per Aprendre, serveis i productes pedagògics.

? Instal·lació lúdica amb jocs reciclats. De 10h a 13h. A càrrec de Katakrak, arts de carrer.

? Activitat fotogràfica per a nens. De 11h a 13h. A càrrec de Can Magí.

Dinar Popular.

A les 14.30h. Reserves el mateix dia a la parada de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

PROGRAMACIÓ DELS DIES QUE FALTEN DEL MES DE L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA D’OSONA

20 DE SETEMBRE

Construïm un futur sostenible: Tona impulsa la transició energètica. Parlem de Mobilitat

19h. A càrrec de Som Mobilitat i Balenyà Sostenible-Ramon Roig. A l’Espai Muriel Casals de Tona

Organitzen: Cooperativa La Tonenca i Ajuntament de Tona

21 DE SETEMBRE

Taula de Debat «Fem Cultura Conscient?». Propostes ecosocials des de la cultura i l’economia social i solidària

19h. Amb la participació de: Institut de l’Ecoedició de Catalunya, Festival La Regadora

i Ateneu Cooperatiu Vallès Occidental, Cases de la música i Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, CantiLaFont i Mixité. Modera: Mar Carrera. Espai Can Grau, a les Masies de Roda.

Organitzen: Cardant Cultura i Pol·len Edicions.

Projecció del documental ‘Cures en la diàspora’.

20.30h. Terrassa del Casal Boira Baixa de Manlleu. Tot seguit, debat obert amb diferents col·lectius.

Organitzen: Casal Boira Baixa i Crisàlide Comunicació.

22 DE SETEMBRE

Temps per cuidar-se: El Ioga i el dia a dia. Manlleu

17.30h. Casal Cívic Frederica Montseny

Organitza: Temps per Temps

Xerrada amb Coop57. Presentació de la cooperativa i explicació del finançament del nou Casal Boira Baixa.

20h a 21.30h. A la terrassa del nou Casal Boira Baixa. Plaça Flama del Canigó. Manlleu

Organitza: Casal Boira Baixa

23 DE SETEMBRE

Presentació vermut del llibre ‘Teixir Comunitats’.

12h. Conversa d’Anna Boix, coautora del llibre, amb Laura Muixí, de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Espai Can Grau, a les Masies de Roda

Organitza: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, Cardant Cultura, Fil a l’Agulla, Pol·len Edicions.

24 DE SETEMBRE: Fira alTERna’t.

De 10 a 14h. A l’Embarcador del Ter de Manlleu

Organitza: xarxa alTERna’t i Ajuntament de Manlleu

Concert de Cesk Freixas.

A les 17.30h. A la terrassa del Casal Boira Baixa de Manlleu.

Organitza: Casal Boira Baixa

25 DE SETEMBRE

Escola online L’Argelaga: Curs online Autisme i LGTBIQA+.

Organitza: Col·lectiu Argelaga

27 DE SETEMBRE

Construïm un futur sostenible: Tona impulsa la transició energètica. Parlem de Rehabilitació energètica

19h. A càrrec de Manel Alcubierre. A l’Espai Muriel Casals de Tona

Organitza: Cooperativa La Tonenca i Ajuntament de Tona

29 DE SETEMBRE

Temps per visitar: Visita al Coro i al Molí de Can Miarons

17.30h. A la Plaça Dalt Vila. Organitza: Temps per Temps

4 D’OCTUBRE

Construïm un futur sostenible: Tona impulsa la transició energètica.. Parlem de Pobresa Energètica

19h. A càrrec d’Ecoserveis-Paco Jofre. A l’Espai Muriel Casals de Tona

Organitza: Cooperativa La Tonenca i Ajuntament de Tona

7 D’OCTUBRE

Construïm un futur sostenible: Tona impulsa la transició energètica. Tancament de les jornades: Taula Rodona i dinar popular

11h a 14h. Amb la participació de: Pep Verdaguer (ponència inaugural), Onditz Portavella

(Moderació de la taula. Tàndem Social), César de La Tonenca (moderador), Ramon Roig (Osona Energia Cooperativa) i Laia Rossell (Som Comunitats). A l’Espai Muriel Casals de Tona

Organitza: Cooperativa La Tonenca i Ajuntament de Tona

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....