Emboscades, una exposició sobre les dones i el bosc, al Palau Robert de Barcelona

Per tal de visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país, els Jardins del Palau Robert de Barcelona acull fins el 14 d'abril l'exposició "Emboscades. Dones i bosc" una proposta que convida a explorar i endinsar-se (emboscar-se) en el paper de les dones en l'àmbit forestal, així com en la importància de gestionar i conservar els boscos. Tot a través de la mirada de 18 dones que, dia a dia, amb la seva feina, ho fan possible. Si l'any passat, el Palau Robert va celebrar el 8M amb l'exposició "Dones Invisibles, sobre la vida de les internes a les presons catalanes", enguany ho fa amb aquesta proposta sobre les dones i el bosc i el paper de les dones en la gestió forestal, tenint en compte que la propietat d'un terç dels boscos privats està en mans de dones exclusivament, una xifra que augmenta fins a gairebé la meitat quan parlem de copropietat.

Sota la direcció d’Anna Sanitjas Olea, i amb fotografies i audiovisuals de Michele Curel, coordinació i contingutsd’Ana Villagordo Vegara i museografia de La Page Original S.L., “Emboscades. Dones i bosc” és una proposta expositiva del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural mitjançant la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi, amb la col·laboració de la Direcció General de Difusió i amb l’assessorament de l’Institut Català de les Dones

Un 64% del territori de Catalunya és bosc. I d’aquesta superfície forestal, un 75% és de propietat privada, mentre que un 25% és pública. Segons dades de l’any 2020 del Centre de la Propietat Forestal, del total de propietaris forestals, un 32% són dones i, en règim de copropietat, aquest percentatge arriba al 45%. En canvi només entre un 8 i un 9% de les persones que treballen al bosc són dones.

En recerca hi ha un 50% de dones investigadores, però en les categories d’investigador/a sènior tan sols les trobem representades en un 25%. Pel que fa a les publicacions, només un 32% dels articles científics estan liderats per dones (això correspon a 2-3 articles publicats de mitjana per dones, davant de 6-7 articles publicats per homes). (Dades del Pla d’Igualtat del CREAF i del CTFC, 2020).

El sostre de vidre del món forestal

Els caps i líders d’equip solen ser homes. En l’àmbit forestal, la representativitat de la dona es limita al 23% en càrrecs de responsabilitat i al 6% en càrrecs de gerència o d’alta direcció. A la resta de sectors del món empresarial català, aquestes dades se situen en un 40% i 22%, respectivament. (Dades de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, 2019).

Les dones tenen un paper clau en la gestió dels boscos: perquè fan molta feina encara que no es visibilitzi i perquè aporten una manera de treballar necessària i que posa èmfasi en aspectes que fins ara no s’han tingut en compte, diferents als tradicionals. Per tant, cal visibilitzar-ho, reivindicar-ho, celebrar-ho i denunciar totes les barreres encara existents. Només un món forestal basat en la igualtat entre dones i homes serà capaç d’assolir els reptes que ens planteja el futur.

La gestió forestal i la majoria de professions associades a l’entorn rural són molt desconegudes per a les persones del món urbà, tot i ser imprescindibles. Els reptes ambientals, econòmics i socials són immensos i els sistemes naturals són els grans perjudicats, però també és on cal centrar la cerca de solucions. Entendre això és clau per valorar els nostres boscos i apropar-nos-hi d’una altra manera.

Comparteix-me:

El Govern finança la retirada de la fusta morta del bosc per minimitzar el perill d’incendi forestal

El Departament d’Agricultura està tramitant una línia d’ajuts que anima les propietats forestals a retirar la fusta morta del bosc. Amb un valor de mig milió d’euros, l’ordre de finançament...

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...