Quatre nominacions catalanes al Premi Europeu de la Prevenció de Residus

L'Ajuntament de Mollet del Vallès, l'Associació SETEM, l'Escola Prat de la Riba de Reus i les Germanes Hospitalàries són les quatre candidatures catalanes que opten a la quinzena edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, un premi que distingeix aquelles iniciatives realitzades en el marc de la XV Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme de la mà de 35 coordinadors de 29 països i durant la qual es van organitzar 14.522 activitats arreu d'Europa. Les candidatures catalanes han estat seleccionades per l'Agència de Residus de Catalunya entre les 252 entitats que han promogut 1.086 activitats a 39 comarques catalanes durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2023, el passat mes de novembre. Els premis es donaran a conèixer el proper mes de juny a Marsella.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat quatre projectes catalans a la XV edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es lliurarà el proper 18 de juny en una cerimònia a Marsella. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat: l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada

Les candidatures presentades per l’Agència de Residus de Catalunya en les diferents categories han dut a terme accions per promoure la prevenció de residus. Algun d’ells s’ha centrat concretament en els envasos, temàtica en la que s’ha focalitzat la setmana europea de 2023, celebrada del 18 al 26 de novembre de 2023. Durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus, 252 entitats van realitzar a Catalunya 1.086 activitats sobre prevenció de residus a 39 comarques del nostre territori.

Els projectes nominats 

En la categoria Administracions, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, va instaurar el dia lliure d’envasos d’un sol ús al mercat municipal. Durant aquest dia es van repartir un total de 468 envasos reutilitzables entre tota la clientela, aportant una reducció directa de generació de residus al mercat. I també es va organitzar un punt d’informació on s’explicava la problemàtica dels envasos de plàstic d’un sol ús. Tot plegat va comptar amb una alta participació i molt bona acollida per part de tots els agents implicats. Aquesta acció emmarcada dins la Campanya Mercat Zero Envasos, va ser fruit d’un procés participatiu que va implicar les parades del mercat municipal, la ciutadania, els diferents agents de l’Ajuntament i l’alumnat de 3er d’ESO de l’institut Aiguaviva de Mollet.

En la categoria Associacions, Associació SETEM Catalunya va presentar els resultats de les curses escolars contra els Residus Tèxtils i Electrònics, on 16 escoles (8 de Barcelona i 8 de Rubí) competien per recollir, reparar i reutilitzar residus tèxtils i dispositius elèctrics i electrònics, obtenint un total de 4,7 tones recollides de tèxtil a Barcelona i 11.000 aparells electrònics a Rubí. Durant les curses els alumnes van organitzar mercats d’intercanvi, tallers de reparació i campanyes divulgatives. La iniciativa ha comptat amb una important mobilització i una alta visibilitat, com ara amb aparicions a televisions locals i a TV3.

En la Categoria d’Institucions escolars,l’Escola Prat de la Riba de Reus, va dur a terme el projecte d’aprenentatge “Desembolica’t” amb l’objectiu deconscienciar la població sobre l’ús excessiu de bosses de plàstic i reduir-ne el consum. Els alumnes de 1r, 2n i 3r de Primària, van transformar samarretes velles en bosses de tela i les van repartir als compradors del mercat ambulant de davant de l’escola, que és on van detectar, mitjançant enquestes, que la majoria de clients utilitzaven bosses de plàstic d’un sol ús per realitzar la seva compra. El projecte no només va promoure la conscienciació ambiental envers els plàstics, sinó que va permetre els alumnes desenvolupar noves habilitats, com cosir amb fil i agulla i així aprendre a reparar i reutilitzar.

En la categoria Empresa, Germanes Hospitalàries Benito Menni CASM, ofereix el servei d’autoreparació d’aparells electrònics i petits electrodomèstics, Repara Renova’t,obert a tothom i gratuït, gestionat per persones usuàries de la xarxa de salut mental. Una experiència que genera un impacte positiu tant en la societat com en el medi ambient. Durant la Setmana es va promoure el servei amb tallers de reparació i punts informatius, entre d’altres accions.
El veredicte del jurat del premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Marsella el dia 18 de juny.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2008, coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya, que ha rebut el suport de la Comissió Europea a través de dos projectes LIFE i actualment té un comitè director amb diverses entitats públiques, entre elles, el Comitè de Regions de la Unió Europea. L’objectiu és promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana de l’any.

Las accions implantades durant la EWWR es regeixen per les “3 R”: reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar els materials. Les “3 R” representen les opcions que haurien de tenir-se en compte en primer lloc a l’hora d’idear una estratègia de gestió de residus.

Enguany, la XVI Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 16 al 24 de novembre de 2024 i se centrarà en la prevenció del malbaratament alimentari.


Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...