El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que enguany ha complert 50 anys, tindrà un Centre de seguiment, divulgació i recerca ambiental

La masia històrica de la Mata, situada al terme municipal de Mura, dins el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, es convertirà en el Centre de seguiment, divulgació i recerca ambiental de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. El projecte, que es realitza en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, ha rebut un ajut del fons Next Generation de la Unió Europea per executar la primera fase del Pla director del recinte de la Mata.

El conjunt edificat de la Mata està format per una antiga masia agrícola documentada des del segle XII i les construccions erigides per acollir els espais de treball derivats d’aquesta activitat. Es tracta d’un conjunt catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) situat en un promontori amb una esplanada formada per l’antiga era, des d’on s’albira una àmplia panoràmica. Aquesta finca va ser adquirida per la Diputació de Barcelona després de la declaració de Sant Llorenç com a parc natural l’any 1972, ara fa 50 anys, i rehabilitada parcialment a principi de la dècada dels 90. S’hi accedeix per la carretera de Terrassa a Navarcles, des d’una pista forestal que surt just del davant del Centre d’Interpretació de Coll d’Estenalles.

Actuació per fases

La primera fase d’intervenció consta de quatre actuacions amb una inversió plurianual prevista de 3.779.945,80 euros, dels quals el 25,42% es finançarà amb aquesta línia dels fons Next Generation. La Diputació de Barcelona va demanar una subvenció per arranjar la masia, en el marc de la convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’edificis públics en entitats locals, convocatòria que ha estat resolta i acceptada per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

La subvenció duu associat el compromís de compliment de fites i objectius del projecte, per la qual cosa les obres hauran d’estar executades i l’edifici en funcionament al setembre de 2024. El compromís és destinar l’edifici en els propers 20 anys, com a Centre de seguiment, divulgació i recerca ambiental de la Mata.

D’acord amb el projecte, el nou centre comptarà amb diversos espais de treball, així com altres dependències per acollida d’activitats i també espais de residència i estada amb pernoctació, per als investigadors. El projecte també contempla la reubicació de les activitats administratives i tècniques del parc, amb espai de recepció, oficines i sales de reunions.

Amb aquestes actuacions i la resta de fases previstes al Pla director, es pretén convertir el conjunt edificat en un equipament resilient i sostenible, implementar un sistema de generació d’energia autosuficient i aconseguir un consum energètic eficient, per a usos de recerca així com també d’ús públic, oberts al conjunt de la ciutadania.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...