Ajuts al foment de comunitats energètiques mitjançant les cooperatives de consum

El govern català, mitjançant els departaments d'Empresa i Treball i d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, obrirà una línia d'ajuts de 8 milions d'euros per al desplegament de comunitats energètiques dins de cooperatives de consum, siguin de nova creació o ja existents. L'objectiu és facilitar la participació de la ciutadania en la generació i gestió de la seva pròpia energia d'origen renovable a través de l'economia social i cooperativa. La mesura també pretén estimular l'activitat econòmica en l'àmbit cooperatiu, i que les energies renovables siguin una font de riquesa que reverteixi en el territori.

Aquesta mesura té com a objectius accelerar el procés de transició energètica i estimular l’activitat econòmica en l’àmbit cooperatiu. Les comunitats energètiques són agrupacions de gent que promouen una instal·lació d’energies renovables per generar la seva pròpia energia, i que decideixen com gestionar els excedents. Aquesta instal·lació sol ser de petita o mitjana dimensió i s’ubica en l’entorn més proper dels promotors, fet que contribueix a un model de generació distribuïda en el territori i amb un impacte molt menor en el medi. El conseller Torrent ha destacat que “l’objectiu d’aquesta iniciativa és fomentar les comunitats energètiques impulsades des de l’economia social i solidària, arrelades al món local, perquè controlin la generació, la xarxa i la venda d’energia neta”. Així mateix, ha subratllat que amb Solarcoop es busca “impulsar un model democràtic, participatiu i inclusiu, adaptant-se a les característiques dels territoris, i reduint el cost de l’energia així com l’ús de combustibles fòssils”.

Per la seva banda, la consellera Jordà ha insistit en la importància de la participació de la ciutadania en el nou model energètic. “Les comunitats energètiques permeten que els seus membres deixin de dependre d’un oligopoli i passin a generar la seva energia, i que les energies renovables generin activitat econòmica vinculada al territori”, ha explicat. “Apostar per les comunitats implica apoderar la ciutadania. I això és fonamental per a la transició energètica”, ha resumit.

La potenciació d’aquesta figura a través de l’economia social i cooperativa permet la participació de la ciutadania en el model energètic, i també contribueix a fer que les energies renovables esdevinguin activitat econòmica que reverteixi en el territori. De fet, la possibilitat de constituir comunitats energètiques en el si de cooperatives els obre la porta a una nova oportunitat de negoci en el marc de la transició energètica, ja que els permet desplegar una cartera de serveis associats a la generació d’energia renovable, a l’eficiència energètica i a la mobilitat sostenible.

La línia SolarCoop subvencionarà amb un màxim de 80.000 euros totes aquelles tasques relacionades tant amb la definició del model de gestió i de funcionament de la comunitat energètica com amb el disseny i creació dels espais assemblearis, dels processos, de les línies estratègiques i de l’entorn jurídic adequat per a cada projecte. La gestió de la línia anirà a càrrec de l’Institut Català d’Energia (ICAEN).

Podran optar a aquests ajuts aquelles associacions o cooperatives de consum que en els seus objectius hagin inclòs la creació d’activitat econòmica, preferentment en territoris en despoblament. Aquestes cooperatives hauran de tenir com a persones sòcies persones físiques, pimes, entitats sense finalitat de lucre o ens de l’administració local del municipi; a més, una majoria de les persones sòcies hauran de ser persones físiques, o hauran de comptar amb el suport de l’ajuntament on s’estableixin.

Transició cap a un model energètic més participatiu

Les comunitats energètiques són una de les fórmules que ha de permetre la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, democràtic i just, ja que són una eina fonamental per facilitar la participació activa de la ciutadania, de les petites i mitjanes empreses i de l’administració local en l’àmbit de l’energia. Un dels objectius de la transició energètica que promou el Govern de Catalunya és apoderar les persones per tal que puguin generar, consumir i gestionar la seva pròpia energia d’origen renovable.

Fins al moment, el Govern ja havia aprovat mesures per facilitar i incentivar la constitució de comunitats energètiques: ha aprovat que les comunitats energètiques locals siguin declarades d’interès territorial estratègic, de manera que tinguin prioritat en la tramitació; ha possibilitat la instal·lació de petites plantes d’energies renovables, de fins a 5 MW, en sòl urbanitzable que estigui planificat, però no desenvolupat; ha simplificat la tramitació d’instal·lacions d’autoconsum sobre cobertes; ha habilitat línies d’ajuts per a les instal·lacions d’autoconsum per valor de 230 milions d’euros, amb recursos dels Fons Europeus Next Generation, i ha impulsat la creació de la Xarxa d’Oficines Comarcals per a la Transició Energètica, que entre altres tasques han d’identificar i assessorar iniciatives de noves comunitats energètiques.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...