Ecosensibilitat, autosuficiència energètica i resiliència, eixos del Fòrum de Medi Ambient i Món Local

La conferència inaugural de la tercera edició del Fòrum ha introduït el concepte d'ecosensibilitat de la mà del filòsof Francesc Torralba. Amb el títol "L'ecosensiblitat, un valor emergent, un brot verd de futur", Torralba ha remarcat que l'ecosensibilitat, aquesta nova manera d'estar en el món atents al medi ambient és un valor que emergeix amb força. Ho diuen les dades dels mapes de valors europeus, i especialment en el cas de les generacions més joves, que el tenen com a valor molt més sòlid que els seus progenitors.

[foto]

El III Fòrum sobre Medi Ambient i Món local, que sota el lema ‘Caminant junts cap al 2020 i més enllà’, acull avui i demà el Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona, ha posat de manifest el compromís del món local amb la sostenibilitat i en la necessitat d’abordar els reptes del futur i fomentar la col·laboració publicoprivada. Així ho han destacat, en la seva intervenció en la inauguració del Fòrum, el vicepresident tercer i responsable de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, Joaquim Ferrer, juntament amb el diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, davant dels més de 500 gestors tècnics i professionals tant de l’àmbit públic com privat i també del món acadèmic i de la recerca.

En la seva intervenció, Joaquim Ferrer ha destacat que el lema escollit pel Fòrum, ‘caminar junts’, és apropiat perquè «en aquests temes tan complexos, si no treballem tots plegats -públic, privat, recerca, acadèmics i també la ciutadania- no podrem avançar, i en el fons, el que es pretén és millorar la qualitat de vida de les persones».

Per la seva part, Joan Puigdollers, ha destacat especialment la importància d’acostar-se a l’autosuficiència energètica per als pobles i ciutats, i el concepte de resiliència, remarcant que «la màxima prioritat ha de ser treballar per minimitzar els efectes que afecten les persones». En aquest sentit, ha assenyalat com a exemple, el sistema de recollida d’aigua de pluja de Barcelona que evita la inundació, abans freqüent, dels barris més propers al mar, recordant que «no podrem evitar que plogui, però sí els efectes negatius sobre les persones».

En tot aquest procés les ciutats tenen un paper clau. En aquest sentit Joan Puigdollers ha remarcat que «mentre els estats dels segle XXI són incapaços de posar-se d’acord en gairebé res, les ciutats -alcaldes i alcaldesses- han demostrat poder arribar a acords i aplicar solucions efectives».

Durant la inauguració s’ha destacat també, com a balanç dels darrers anys, la importància del programa europeu ELENA, d’eficiència energètica, per al qual s’han posat en marxa més de 150 projectes a iniciativa dels municipis. També s’ha fet un reconeixement especial a la majoria d’edat de la Xarxa de ciutats i pobles per la sostenibilitat, que enguany fa 18 anys i arriba ja gairebé als 300 membres.

El programa de demà del Fòrum, que serà claurat pel president de la Diputació, Salvador Esteve, comprèn l’assemblea anual de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, on participaran Thomas Brose, de Climate Alliance, Jessica Tantalean, de l’equip organitzador COP20 Lima, i Mercè Rius, vicepresidenta primera de la Xarxa.

El programa es complementa amb una sessió sobre “Nous moviments socials per a nous reptes ambientals”, i la conferència de cloenda sobre “Sant Pau: Centre de coneixement”, a càrrec de Faraj El-Awar, director del programa de UN-Habitat / Global Water Operator’s Partnership Alliance, i Xavier Grau, director acadèmic de Global University Network for Innovation.

El III Fòrum de Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona, al Recinte Modernista de Sant Pau, aplega més de 500 professionals i experts de l’àmbit mediambiental, juntament amb gestors locals, empresaris i emprenedors en una trobada del sector públic i privat en l’àmbit de la sostenibilitat. A partir de reptes fixats en l’anterior Fòrum, centrat especialment en el canvi climàtic i els recursos energètics, en aquesta edició s’analitzen com ha canviat la situació en els darrers anys i saber quins seran els objectius per al 2020 i també més enllà, 2030-2050, des del punt de vista climàtic i energètic.

Comparteix-me:

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera