[foto]
L’episodi d’alta contaminació per partícules (PM10) ha suposat gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l’ATM, a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres. A més, també es prohibeix la crema de rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.
També, durant aquest temps es recomana a la ciutadania realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa, etc. També utilitzar el cotxe compartit, realitzar una conducció eficient, utilitzar el vehicle que produeixi les emissions més baixes, regular la climatització de les llars, i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
La ciutadania pot consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire.
Què són i com s’originen les PM10
Les partícules en suspensió de menys de 10 micres són petites partícules sòlides o líquides que floten en l’aire. Fins a un 40% d’aquestes partícules les generen els motors, els pneumàtics i els frens dels vehicles. La resta prové de la pols de les obres i dels enderrocs i, eventualment, dels núvols de pols sahariana.
L’AMB està adoptant unes polítiques públiques decidides per fer front a la problemàtica de la contaminació de l’aire
Per l’AMB, aquest nou episodi de contaminació torna a posar de manifest la necessitat de seguir avançant en les diferents mesures estructurals en que està treballant l’AMB per tal de millorar la qualitat de l’aire i la qualitat de vida dels habitants de la metròpolis. Dins del seu àmbit competencial, l’Àrea Metropolitana de Barcelona està adoptant unes polítiques públiques decidides per fer front a la problemàtica de la contaminació de l’aire. En matèria de Medi Ambient, de la bateria d’accions que s’estan desenvolupant, es destaquen:
ü Reducció i control de les emissions de les obres, a través d’una ordenança marc metropolitana
ü Reducció i control de les emissions de les indústries que tinguin focus emissors a l’atmosfera, a través dels diferents plans d’acció individuals i de les mesures definides per a la indústria al Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire PAMQA 2020
ü Control de la crema de rostolls i de jardineria
ü Difusió de totes aquestes mesures per reduir les emissions a través d’activitats de sensibilització: a través de les activitats del programa “Compartim un futur” que l’AMB realitza a centres educatius, equipaments municipals i centres col·laboradors, entre d’altres espais.
En matèria de mobilitat, de la bateria d’accions que s’estan desenvolupant, es destaquen:
ü Zones de Baixes Emissions àmbit Rondes de Barcelona i altres zones de baixes emissions d’àmbit local
ü Targeta Verda Metropolitana: transport públic gratuït durant 3 anys pels ciutadans de l’àrea metropolitana que canviïn definitivament el cotxe privat pel transport públic.
ü Renovació de la flota d’autobusos prescindint dels vehicles dièsel: 450 nous busos fins 2019
ü Ambientalització de la flota de taxis: no s’autoritzaran nous taxis dièsel a partir de 2019.
ü Construcció de carrils bici i aparcaments segurs al territori metropolità: Pla Bicivia
ü Impuls al vehicle elèctric: 10 punts de recàrrega ràpida i subvencions