Les Nacions Unides valoren els acords de la COP25

La secretària executiva del Canvi Climàtic de les Nacions Unides, Patricia Espinosa, ha fet aquest dijous una declaració sobre el resultat de la Cimera del Clima celebrada a Madrid entre el 2 i el 15 de desembre, la COP25, i ha dit que els països generadors de més emissions no han enviat un senyal prou clar de què estan preparats per millorar les seves estratègies climàtiques i augmentar l'ambició mitjançant les contribucions determinades nacionalment que presentaran l'any que ve, i que els paisos desenvolupats encara no han atès plenament la crida dels paisos en vies de desenvolupament. Aquests han estat els punts destacats per Espinosa en la seva declaració valorativa sobre la COP25.

[foto]

Espinosa ha dit, en un comunicat fet públic per Nacions Unides, que un cop finalitzada la Cimera, “és important fer una valoració honesta i realista del que ha passat perquè les comunitats internacionals puguin adoptar mesures adequades per guiar els propers passos crucials en el procés climàtic multilateral l’any vinent”.

Per Espinosa, s’ha de “tenir clar que la conferència no va assolir un acord sobre les directrius per a un mercat de carboni”, un aspecte necessari, i “una part essencial del conjunt d’eines per augmentar l’ambició que pot aprofitar el potencial del sector privat i generar finançament per a l’adaptació.” En aquest sentit, Espinosa reconeix que “els països desenvolupats encara no han atès plenament les crides dels països en vies de desenvolupament per obtenir un suport més gran en les finances, la tecnologia i la creació de capacitats, sense les quals no poden ecologitzar les seves economies i crear una adequada resiliència al canvi climàtic.” Els països més generadors d’emissions -diu Espinosa- no han enviat un senyal prou clar sobre si estan preparats per millorar les seves estratègies climàtiques i augmentar l’ambició mitjançant les contribucions determinades nacionalment que presentaran l’any que ve.

El comunicat d’Espinosa continua dient que en els textos de decisió final, els governs van manifestar la necessitat de més ambició per part de les parts i els agents no estatals, i van acordar millorar la capacitat dels més vulnerables d’adaptar-se al canvi climàtic. “Moltes de les decisions que van sortir de la conferència a Madrid reconeixen, com a mínim, el paper de les finances climàtiques, imprescindibles per a una acció concreta. I es van prendre decisions en àmbits com la tecnologia, els oceans i l’agricultura, el gènere i la creació de capacitats. Un gran grup de països, regions, ciutats, empreses i inversors van assenyalar la seva intenció d’aconseguir les emissions netes de CO2 net de zero per a l’any 2050, com a part de l’Aliança ambició climàtica dirigida per Xile. Mentrestant, en una reunió sota l’Aliança ambició climàtica, 114 nacions han assenyalat la seva intenció de presentar un pla d’acció climàtica millorat l’any vinent. El resultat aquí és que no són prous les economies que han assenyalat que estan disposades a millorar l’ambició climàtica mitjançant plans millorats”

Finalment, el comunicat recull que “els compromisos de molts sectors de la societat van mostrar un acord aclaparador sobre l’única via a seguir, la ciència, amb el sentit d’urgència i serietat que això requereix. El que necessitem ara, diu Espinosa “és centrar la nostra atenció indivisa en els propers passos per reforçar encara més la confiança en el procés multilateral. Mentre ens dirigim cap a la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic COP26 a Glasgow, hem d’estar units i treballar amb un veritable esperit de multilateralisme inclusiu per tal de fer realitat les promeses de l’Acord de París i la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic”.

Espinosa ha agraït als governs de Xile i d’Espanya el seu enorme esforç per organitzar COP25 i a totes les organitzacions observadores, incloses el sector privat, els joves i els científics, que “recorden cada dia la necessitat de suscitar ambició”.

Ara, la secretaria executiva del Canvi Climàtic de les Nacions Unides espera treballar amb els governs de Xile, el Regne Unit i Itàlia per obtenir els millors resultats possibles a la COP26 a Glasgow, perquè “els països juntament, amb tots els sectors de l’economia i les societats en general, hem de treballar incansablement per afrontar el major repte de la nostra generació.”

 [foto]

La imatge de dalt mostra el representant del Regne Unit en un moment de la seva intervenció en el plenari de clausura, quan el Regen Unit va ser nomenat amb la presidència de la COP26 i el seu representant va parlar ja com a futur president de la COP, ja que l’any vinent la Cimera del Clima, la COP26 es celebrarà a Glasglow, on des d’ara es posen ja les mirades, i les esperances.

Aquesta imatge correspon al plenari celebrat dissabte a les 12 de la nit i en el que la presidenta Carolina Schmidt encara es mostrava esperançada per arribar a un acord en tots els objectius que es proposava la cimera de Xile-Madrid. En aquesta sessió, Schmitd va optar per parlar en castellà i va dir que ho feia “perquè parlava des del cor” i va demanar un “últim esforç” a les delegacions dels països i ales persones que negociaven. Aquí, Schmidt encara creia que l’acord s’aconseguiria amb aquest darrer esforç en el que va implicar també a la ministra espanyola Teresa Ribera demanant-li que conduís algunes de taules negociadores. Finalment, però, l’Acord m´ñes esperat, corresponent a l’article 6 de l’Acord de PArís, no es va poder tancar. Malgrat tot, Schmidt vol posar en valor els altres 7 objectius assolits.

[foto]

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....