Denuncien la concentració de macroprojectes d’energies renovables amb 12 talls de carretera

Les plataformes integrades a la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa han realitzat dotze talls de carreteres simultanis aquest dimecres al migdia en diferents punts del territori català. Les mobilitzacions, que s'han fet en 12 punts on hi ha projectats macrocentrals d'energies renovables (fotovoltaiques, eòliques o biogas) han anat des de l'Empordà fins el Baix Camp i s'han fet amb l'objectiu per fer visibles les afectacions negatives que per la plataforma té l'actual model de transició energètica que "imposa el nostre Govern, basat fonamentalment en macrocentrals de renovables amb gravíssims impactes destructius sobre el patrimoni natural i rural de Catalunya". Des de la plataforma, que han entregat diptics i futllets informatius, així com el Decàleg "Impulsem Renovables Responsables i al servei de la Ciutadania", es demana al Govern que impulsi una transició energètica al servei de la ciutadania.

Des de la pplataforma han explicat que les persones que anaven als cotxes que s’han trobat amb els talls de carretera han respost positivament en general ” exceptuant algun cas de nerviosisme” i “acceptant la informació proporcionada” Des de la plataforma també afirmen que “en molts casos s’han sorprès perquè aquest tipus d’informació no els ha arribat pels canals habituals i s’han solidaritzat amb les nostres reivindicacions” i agraeixen a la ciutadania la “bona disposició amb que han acollit les mobilitzacions”

Els talls de carretera s’han realitzat a la C-53 a Bellcaire d’Ugell, a la C-14 a l’alçada de Belltall (Conca de Barberà), a Calders (Moianès) a la carretera N141c, km 10,9 a Maspujols (Baix Camp), a la C-37, punt quilomètric 18,6 al Pla de Santa Maria (Baix Camp), a Mont-roig del Camp (Baix Camp), a l’Anoia, a la carretera C-1412a, prop del poble de Copons, a la rotonda Agustí Mestre de la zona comercial de Lleida, a la L-311 a Tarroja de Segarra, a la C-13 a la rotonda de La Poble de Segur, a la G-602 a Sant Climent Sescebes i a la GI-623 a la rotonda nord de l’entrada de l’Escala.
 
La plataforma demana als governs que impulsni una transició energètica al servei de la ciutadania

La intenció de la plataforma, que aglutina entitats i col·lectius arreu del territori, és mostrar a la ciutadania que s’estan autoritzant projectes que malmetran el territori, sense aprofondir prou en altres possibilitats alternatives que contempla la Llei 16/2017 de Canvi Climàtic. En aquest sentit, la plataforma denuncia que “s’estan autoritat desenes de projectes de macrocentrals de renovables sense tenir una planificació prèvia ben elaborada i aprovada, que destruiran milers d’hectàrees de bosc i conreus, que reduiran la nostra sobirania alimentària, la biodiversitat i moltes altres efectes adversos; que el pitjor de tot plegat és que tenim alternatives: no cal posar macrocentrals de renovables destruint espais naturals o conreus, caldria prioritzar la implantació de les renovables sobre espais alterats (sòls degradats com els abocadors clausurats, cobrint l’amplada de les autopistes i vies ràpides, etc.);” La plataforma afirma que Catalunya disposa de 38.000 Ha d’espais degradats on es pot instal·lar fotovoltaica suficient per a produir l’electricitat que necessiten els 8 milions de persones que viuen a Catalunya.

La plataforma resumeix en un comunicat les seves reivindicacions:

DENUNCIEN:

l  Que a Catalunya cal lluitar de forma global contra el canvi climàtic, especialment per contenir la progressiva desertització, però l’actual model de transició energètica té molts impactes negatius e irreversibles que l’agreujaran

l  Que el Govern no planifica correctament la Transició Energètica posant la ciutadania en el centre, imprescindible per aconseguir que sigui realment sostenible i eficient i que minimitzi els efectes colaterals adversos 

l  Que l’actual model de transició energètica, que centralitza la producció elèctrica en macrocentrals, és obsolet, tremendament ineficient i provoca greus impactes irreversibles sobre el territori. 

l  Que cal prioritzar la instal·lació de grans projectes de renovables sobre espais antropitzats (xarxa viària, línies ferroviàries, polígons industrials, etc.) i sobre els sòls degradats (pedreres en desús, abocadors, espais periurbans en estat d’abandó, etc.). A Catalunya disposem de 38.000 Ha d’aquests tipus de sòls i superfícies que, alhora són aptes per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques. Podrien produir l’electricitat que necessiten els 8 milions de catalans.

DEMANEN:

1- La paralització immediata de la tramitació de macrocentrals de fotovoltaica, eòlica i biogàs (projectes lesius i amb greus impactes sobre els territoris d’implantació) fins que no s’aprovi el PLATER. Aquests macro projectes no poden eludir la planificació prèvia.

2- Que s’elabori un PLATER de forma participativa, donant veu a la ciutadania, que tuteli les zones rurals d’aquests macroprojectes de conformitat amb el Decàleg “Renovables Responsables i al Servei de la Ciutadania”. Que en el mateix ja s’estableixin distàncies mínimes recomanades, per tal de preservar la salut humana. 

3- Que es modifiqui el text del decret 16/2019 millorant aspectes notablement defectuosos com els següents, entre d’altres:

La regulació de les distàncies.

La participació i la informació ciutadana durant la tramitació administrativa.

La transparència en la elecció dels membres de la ponència de renovables, s’ha de basar en principis de mèrit i capacitat, establint un règim d’incompatibilitats.

4- Que es comencin a aplicar polítiques actives per a instal·lar energia renovable en sòl públic, sòls degradats o intensament antropitzats. I que es fomentin l’autoconsum i les comunitats energètiques amb els corresponents ajuts. Així com i l’estalvi amb una potent campanya de sensibilització.

5- Que s’incorporin mesures de millora de l’eficiència en la xarxa de distribució, les empreses industrials amb consums elevats i altres. Així com potenciar l’estalvi energètic entre els ciutadans a través d’una potent campanya de sensibilització.

El comunicat de la Xarxa Catalana per una Transcició Energètica Justa acaba dient que continuaran les mobilitzacions “si l’administració no té en compte aquests requeriments i continua autoritzant macrocentrals de renovables d’acord amb l’actual model de transició energètica i la seva política destructiva del territori català”

 

 

Comparteix-me:

Puigcerdà acull aquests dies la XIII edició del Congrés Europeu de Muntanya aquest mes d’octubre

Sota el lema "Dissenyant el futur de les economies de muntanya", el congrés -que es celebra fins aquest divendres 18 d'octubre- te l'objectiu de convertir en més sostenibles, resilients i...

Un nou informe alerta que l’Antàrtida s’acosta a un punt d’inflexió i demana proteccions urgents

L´Antàrtida i l´Oceà Austral que l´envolta estan experimentant anomalies de temperatura sense precedents, amb onades de calor marines més freqüents i un canvi radical en la pèrdua de gel marí,...

Eliane Brum: “No es pot arrencar una part de la selva amazònica sense que tot s’alteri”

I quan diu tot, la periodista i activista brasilera vol dir TOT. Es refereix al conjunt de la selva amazònica com a hàbitat de centenars d'espècies animals, vegetals i humanes...