Guia per identificar aliments biològics i ecològics

L'Associació d'Elaboradors i Comercialitzadors d'Aliments Ecològics (ASOBIO) ha preparat una guia per ajudar a identificar correctament els aliments ecològics i biològics en el mateix punt de venda i abans de comprar-los.

La guia, de la qual us en resumim els punts principals i podeu trobar íntegra el link que trobareu en aquesta informació, explica de manera senzilla els cinc passos que cal seguir per identificar un aliment ecològic:

– Buscar el logotip de l’EuroFull, l’etiqueta de certificació ecològica de la Unió Europea, regulada pel reglament (CE) 2018/848, del 30 de maig del 2018. La certificació confirma que compleix condicions estrictes de producció, transformació, transport i emmagatzematge .
Identificar els segells locals, de les comunitats autònomes, la qual cosa afegeix un plus de seguretat que l’aliment és autènticament ecològic i s’ha produït localment.

– Comprovar les denominacions. Termes com “ecològic”, “biològic”, “orgànic” o les seves abreujaments “eco” i “bio” són d’ús exclusiu per a productes certificats per la UE com a ecològics.

– Informar-se sobre lorigen del producte.

– Mantenir-se informat sobre la normativa que regula la producció ecològica.

Un sector amb un gran potencial de creixement futur

A Espanya, la producció d’aliments ecològics ha crescut de forma constant els darrers anys. El 2022, la superfície de cultiu ecològic a Espanya va assolir els 2,3 milions d’hectàrees, fet que suposa un augment del 15% respecte a l’any anterior.

Per la seva banda, el consum d’aliments ecològics també ha augmentat al nostre país en els darrers anys. El 2022, el consum per càpita d’aliments ecològics va assolir els 12,8 euros, fet que suposa un augment del 10% respecte a l’any anterior.

Aquest sector està regulat per una estricta normativa comunitària que regula la producció i l’etiquetatge dels aliments ecològics: el Reglament (UE) 2018/848 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018. Aquest reglament estableix els requisits que han de complir els productes ecològics per poder portar el logotip de l’EuroFull. A Espanya, la normativa que regula la producció i l’etiquetatge dels aliments ecològics és el Reial decret 833/2014, de 3 d’octubre. Aquest Reial decret transposa el Reglament (UE) 2018/848 a la legislació espanyola.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...