Aquest projecte vol fer front a l’abandonament progressiu del sector primari i a la manca de relleu generacional en les explotacions agrícoles i ramaderes, i d’aquesta manera evitar que es perdin una cultura tradicional ancestral, les activitats econòmiques associades, i un paisatge rural ric en biodiversitat i caracteritzat per un mosaic de prats, conreus i boscos. Els objectius són clars: dinamitzar el sector primari, incorporar-hi joves compromesos i ben formats, i garantir-ne la viabilitat econòmica i la sostenibilitat ambiental. Diverses administracions públiques i entitats privades donen suport al projecte pel seu caràcter innovador.
Aquesta iniciativa té cinc línies de treball. La primera és una escola per formar nous pastors reconeguda pel Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. En cada curs els alumnes fan un mes de teoria i quatre de pràctiques en explotacions actives, on aprenen de pastors experimentats. Fins ara, un 70% dels inscrits ha continuat l’activitat pastoral un cop acabat el curs.
Per facilitar la incorporació al sector primari d’aquells joves que no tenen patrimoni, la segona línia de treball ha creat un banc de finques agràries amb tot tipus de recursos, des de terres i ramats fins a infraestructures i maquinària [3]. Mitjançant acords de custòdia agrària amb propietaris, també s’organitzen camps de treball amb voluntariat que, fins ara, han permès recuperar sis hectàrees de prats de pastura. Una tercera línia relacionada és la d’oferir suport tècnic a pagesos per donar resposta a dubtes i necessitats associats a l’activitat agrària.
Recuperar la raça autòctona d’ovella xisqueta, mitjançant la valorització i comercialització de la seva llana, és el quart àmbit de treball del projecte [4]. Finalment, el darrer àmbit vol posar en valor l’activitat ramadera entre els fills i les filles de ramaders pallaresos, per tal que valorin la idea de dedicar-s’hi. I és que sense joves ben motivats, l’ofici de pastor està condemnat a extingir-se.
Autoria: Associació Rurbans
Adaptació: CADS
[1] https://www.projectegripia.cat
[2] https://www.montanyanes.net/
[3] https://custodiagraria.wordpress.com
[4] Llana xisqueta: 100% local i artesanal