Els arbres, els primers custodis de la terra

En aquest text, en Josep Gordi, professor de Geografia de l'Universitat de Girona i coordinador de la Jornada "Els arbres, els primers custodis de la terra", celebrada a Sabadell i en el sí de la qual es va aprovar el Manifest "Per la gestió i la custòdia dels arbres i els boscos" ens parla del propi manifest, del contingut de la Jornada i de la importància que tenen els arbres en els ecosistemes naturals.En el seu text, i a modus de conclusió, l'autor recorda que "la major part dels boscos catalans són de propietat privada i un recurs econòmic important; en conseqüència, cal respectar-los i entendre que s'han de gestionar, seguint principis científics, amb estima per tal d?assegurar la seva persistència i qualitat".
Josep Gordi Serrat
Professor de Geografia de l’Universitat de Girona

Els arbres, els primers custodis de la terra Aquest és el títol de la jornada que va celebrar-se el dijous 24 de novembre al Vapor Llonch de Sabadell i que va organitzar la Xarxa de Custòdia del Territori, el Centre de la Propietat Forestal i la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona.

El programa estava dividit en dos blocs. El primer analitzava les funcions ecològiques, culturals i patrimonials que atresoren els boscos tenint sempre present a qui pertanyen; cal recordar que ¾ de la superfície forestal de Catalunya són de titularitat privada. El segon bloc presentava cinc experiències d’acords de custòdia en espais forestals, per tal d’emfatitzar les virtuts i possibilitats que ofereix la custòdia a la propietat forestal. La jornada es va cloure amb la lectura del Manifest de Sabadell: “Per la gestió i la custòdia dels arbres i els boscos” Aquest text vol remarcar les possibilitats de col•laboració entre entitats de custòdia i la propietat privada forestal per tal d’aconseguir, entre altres objectius: “L’aposta per refermar una acció forestal decidida, dialogada i consensuada, per incorporar mesures efectives per incentivar la gestió i la conservació forestal i la custòdia dels boscos i la seva biodiversitat”.

Tal com diu el títol de la jornada, els arbres són els primers custodis dels territoris ja que la seva presència protegeix el sòl dels processos erosius i, a la vegada, permet el desenvolupament de la biodiversitat.

“Estimar els arbres, els boscos, respectar-los i adonar-nos-en dels seus diversos valors, podem afirmar que és un signe de civilitat, urbanitat i saviesa”

Els arbres, que ja cobrien els vessants de les muntanyes i les planes abans que els humans comencéssim a poblar-les, han estat lloats i explicats per científics i poetes ja que atresoren bellesa, complexitat, simbologia, mitologia, saviesa, poesia i ciència.

Aquests dies en que els clàssics grecollatins tornen a ser molt presents a la societat catalana mercès a la tasca divulgadora d’algunes editorials i mitjans de comunicació, us proposem que llegiu el llibre que Virgili va dedicar als arbres dins les Geòrgiques i que va traduir Miquel Dolç a la col•lecció Bernat Metge.

Virgili ens parla, amb molta estima i admiració, dels arbres fruiters, però també dedica unes paraules als arbres que creixen espontàniament i: “cobreixen al lluny les planes i les sinuoses vores dels rius, com el vímet lleuger i les flexibles ginestes, el pollancre i les blanquinoses salzeredes de glauc fullatge; d’altres neixen d’una llavor sembrada, com el alts castanyers, com l’alzina, gegant dels boscos, amb el seu fullatge estimat de Júpiter i com els roures que, segons els grecs, donen oracles”.

A tall de conclusió, convé no oblidar que la major part dels boscos catalans són de propietat privada i un recurs econòmic important; en conseqüència, cal respectar-los i entendre que s’han de gestionar, seguint principis científics, amb estima per tal d’assegurar la seva persistència i qualitat.

Per tant, estimar els arbres, els boscos, respectar-los i adonar-nos-en dels seus diversos valors, podem afirmar que és un signe de civilitat, urbanitat i saviesa.

 

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...