Vueling i Foment del Treball proposen la construcció de quatre plantes de producció de combustible sostenible per a l’aviació a Catalunya

La companyia d'aerolínies Vueling i la patronal Foment del Treball han presentat un informe sobre l'impacte que pot tenir el desenvolupament de combustibles sostenibles a Catalunya.. Segons l'estudi, Catalunya podria albergar fins a 4 plantes SAF el 2050, que podrien començar a construir-se a partir del 2025 per a iniciar la producció de combustible sostenible el 2030, si es creen les condicions necessàries. Amb el potencial de residus disponibles a Catalunya, aquestes plantes podrien produir fins a 600.000 tones de SAF a l'any, el que suposaria una reducció d'emissions de 1.900.000 tones de CO2 a l'any, segons el director de Sostenibilitat de Vueling, Franc Sanmartí Vidal.

 La companyia aèria aposta clarament pel SAF com alternativa al combustible actual i per davant d’altres possibilitats com l’hidrogen o els avions elèctrics

El combustible sostenible per a l’aviació, (SAF, per les sigles en anglès), és un combustible alternatiu als fòssils que ha de permetre descarbonitzar el transport aeri. Vueling veu en la producció de SAF una oportunitat industrial per Catalunya que, debut al seu volum de residus aptes per a la producció de SAF, es posiciona com un territori estratègic per a aquesta indústria i es veu clau en la transició cap a fonts energètiques més sostenibles. El gran avantatge del SAF és que la seva utilització no implica canvis ni en els motors ni en la mecànica dels avions actuals

L’informe, presentat aquest dimarts a la seu de Foment del Treball a Barcelona, contempla la creació de 4 plantes de producció de combustibles sostenibles considerant tres tecnologies: dues infraestructures basades en la tecnologia AtJ (Alcohol to Jet), que produeix SAF a partir de residus agrícoles o forestals; una de FT (Fischer Tropsch), la producció de la qual es realitza a partir de residus urbans o agrícoles; i una altra de PtL (Power to Liquid), que utilitza energies renovables.

Actualment la producció de SAF és escassa en comparació amb la demanda de combustible d’aviació. Amb les infraestructures actuals només s’aconseguiria cobrir un 0,05% de la demanda global de combustible d’aviació, pel que és essencial el desenvolupament de la seva producció a gran escala. Tenint en compte els residus disponibles a Catalunya, l’estudi estima que es podrien produir fins a 600.000 tones de SAF anualment. Addicionalment, a través de la tecnologia PtL (Power to Liquid) es podria generar un volum molt superior en funció del desplegament d’energies renovables al territori. Segons els càlculs de Vueling només la utilització d’aquestes 600.000 tones anuals de SAF “evitaria la generació de 1.900.000 tones de CO2” afirma Franc Sanmartí Vidal, director del departament de Sostenibilitat de la companyia aèria.

El SAF pot ser orgànic (produït a partir d’olis vegetals, greixos animals, biomassa o altres residus com els agrícoles) o pot ser sintètic (generat a partir de captura de CO2 mitjançant l’ús d’hidrogen verd)

El Combustible Sostenible per a l’Aviació, SAF, és un combustible alternatiu als fòssils que s’ha posicionat com el millor instrument per descarbonitzar el sector aeri, que actualment suposa entre el 2% i el 3% de les emissions globals de CO2

El SAF és la resposta immediata al repte de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle a l’aviació, ja que permet reduir entre el 80% i el 100% les emissions de CO2 respecte al combustible tradicional, en termes de cicle de vida (des de la producció fins al consum).

Un dels grans avantatges del SAF és que es pot utilitzar a les aeronaus actuals -i, de fet, ja es fa servir- perquè no cal modificar cap mecanisme dels avions ni de les infraestructures dels aeroports. 

Ubicació de les plantes proposades

Tot i que la possible ubicació de les plantes que es proposen no s’ha concretat, sí que s’ha indicat que haurien d’estar a prop d’on es produeixen els residus agrícoles i de les infraestructures que haurien de servir el SAF i utilitzar-lo. És a dir, a prop de zones agrícoles i forestal si de les instal·lacions aeroportuàries, ja que el SAF es preveu que també es pugui utilitzar en vaixells. Per tant, és inevitable pensar que, al menys en la construcció d’una de les pantes proposades, es podria estar pensant en el Prat de Llobregat.

A banda de la reducció d’emissions, l’informe presentat posa en valor que la posada en marxa d’una nova indústria de producció de combustibles sostenible per a l’aviació suposaria una gran oportunitat per generar més riquesa i nous llocs de treball, especialment a Catalunya que és clau en la transició cap a fonts energètiques més sostenibles

L’informe indica que l’accés a recursos renovables i la ubicació estratègica de Catalunya la posicionen per liderar la descarbonització del sector de l’aviació. Per això, es podria convertir en referent en el desenvolupament del SAF, ja que concentra el 9% dels residus del conjunt de l’Estat aptes per a la producció d’aquest tipus de fuel i podria acollir fins a 4 plantes de producció el 2050. L’impacte global d’aquestes plantes arribaria a generar 10.640 milions d’euros al PIB i es traduirien en la creació de 41.619 nous llocs de treball, d’acord amb un informe de PwC elaborat per a Vueling.

L’estudi detalla que, durant la fase de construcció, entre el 2025 i el 2040, s’estima que l’impacte de l’execució de les plantes de producció de SAF a Catalunya suposaria una contribució total de més de 2.000 milions d’euros (2.018) al PIB i es generarien prop de 40.000 llocs de treball directes (39.445).

Un cop les 4 plantes proposades, de les quals no se n’ha apuntat la possible ubicació, entressin en ple funcionament, podrien aportar més de 2.100 llocs de treball (2.174) i contribueixin al PIB en més de 8.600 milions d’euros a Catalunya (8.622) fins al 2050, equivalent al 9% del PIB del sector de les indústries de l’alimentació i les begudes al 2019, el primer sector industrial de Catalunya.

Per a Marco Sansavini, president i CEO de Vueling, “el combustible d’aviació sostenible és fonamental per avançar en la descarbonització del transport aeri i ja ho estem subministrant a l’aeroport de Barcelona”. Tot i això, és necessari incrementar la seva producció per a satisfer la demanda de la indústria i aquí “a Catalunya tenim una gran oportunitat per encapçalar la producció de SAF a nivell europeu, encara que requereix un esforç públic-privat per incentivar la seva producció”. En aquest sentit, Sansavini reclama la creació d’un marc legal i administratiu que faciliti tant la generació d’inversió com la pròpia construcció de les plantes.

Des de Foment del Treball, David Tornos recalca la importància d’aprofitar “una oportunitat de desenvolupament industrial per a Catalunya que contribueix, no només a la creació de riquesa i ocupació, sinó també a avançar cap a un nou model de transport aeri, clau per a mantenir i millorar la nostra competitivitat”.

El compromís de Vueling amb el SAF

IAG, el grup al qual pertany Vueling, s’ha compromès a utilitzar un 10% de SAF el 2030, pràcticament el doble del que requereix la regulació europea per a aquest any, cosa que ajudarà a impulsar la indústria de SAF. 

Vueling s’ha compromès al màxim amb el repte de la descarbonització. La companyia aposta decididament per tres eixos clau per reduir les emissions: l’eficiència de la flota, l’optimització de les trajectòries de vol i l’ús de SAF. Precisament, Vueling ha estat la primera companyia aèria low cost en oferir als seus clients combustible sostenible per a l’aviació i l’única a subministrar-lo diàriament a l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.

Vueling, companyia que pertany al grup IAG, és una de les principals aerolínies de baix cost a Europa i és clau en la connectivitat a Espanya. A més, és líder a la base principal a l’aeroport de Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, i en altres mercats importants com la ciutat de Bilbao, o al mercat entre península i les Illes Balears i Canàries

Vueling continua apostant pel creixement al mercat internacional a través de la seva inversió a les bases de Londres Gatwick, París Orly, Amsterdam, Florència i Roma.

Per a la temporada d’estiu, la companyia compta amb una xarxa de 278 rutes de curt i mig radi a Europa, Nord d’Àfrica i el Pròxim Orient, que són operades amb una flota total de 124 avions dels models Airbus A319, A320, A320neo, A321 i A321neu.

En matèria de sostenibilitat i com a part d’IAG, el compromís amb el medi ambient és absolut, i la companyia s’ha compromès a assolir les zero emissions netes de carboni el 2050 a través de la implementació de l’estratègia FlightPath Net Zero, ia operar el 10 % dels seus vols amb combustible d’aviació sostenible a l’any 2030.


Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....