Vueling i Cepsa han operat més de 75 vols amb combustible sostenible

Més de 75 vols de Vueling que s'han enlairat des de l'aeroport de Sevilla ho han fet amb un 4,5% de SAF (combustible sostenible d'aviació) en els seus dipòsits superant l'objectiu del 2% que estableix la Unió Europea pel 2025. Amb aquests vols que s'han fet en col·laboració amb Cepsa l'aerolínia ha evitat l'emissió d'uns 500 quilos de CO? per vol.

La prova que s’ha dut a terme entre el 25 i el 27 de novembre és fruit de l’acord de col·laboració signat en el mes d’abril per Vueling i Cepsa i que té per finalitat impulsar el desenvolupament i producció de combustibles sostenibles. “L’ús d’aquest tipus de combustible és clau per accelerar la descarbonització del transport aeri perquè es pot fer servir en els avions sense que s’hagi de fer cap modificació i alhora permet reduir en fins a un 80% les emissions respecte al combustible convencional”, ha indicat el director de Sostenibilitat de Vueling, Franc Sanmartí.

Pinyols d’oliva

El SAF de Cepsa amb què han operat els avions de Vuelilng des de l’aeroport de Sevilla està produït a partir dels pinyols d’oliva i altres residus vegetals del sector de l’oliva i suposa un clar exemple d’economia circular. A més aquest tipus de carburant té una composició química idèntica a la del querosè convencional i pot barrejar-se i emprar-se en el sector de l’aviació sense fer cap mena d’adaptació a les aeronaus que estan en servei, tal com apuntava Sanmartí.

La majoria del SAF que fins ara es fa servir es produeix a partir de residus orgànics com restes agrícoles o forestals, residus urbans, plàstics o olis reciclats. Les empreses del sector ja han començat a treballar en la producció de SAF sintètic produït a partir de CO? capturat de l’atmosfera i hidrogen verd produït a partir d’energies renovables.

Mesures perquè els vols siguin més sostenibles

La reducció de les emissions de CO2 a través de l’ús del SAF és una bona mesura però no l’única. Altres són l’optimització de l’espai aeri i dels procediments de vols i la renovació de la flota per avions més eficients.

En aquest sentit, “Vueling està treballant des del 2012 per a reduir l’impacte ambiental de les seves operacions”, afirma Franc Sanmarti. En el mes de novembre del 2021 “vam fer el primer vol amb combustible sostenible entre Barcelona i Sevilla i des de juny d’aquest any a l’aeroport de Barcelona estem subministrant diàriament SAF gràcies a l’acord amb Exolum per integrar el seu servei Avikor en el procés de compra”, apunta el cap de Sostenibilitat de la companyia aèria. Amb aquest acord els clients de Vueling poden fer una petita contribució econòmica que Vueling iguala i permet posar SAF el dia del vol del client. “Amb aquesta iniciativa ja hem subministrat més de 50 tones de SAF cosa que ens ha permès reduir les emissions de CO? en més de 150 tones, l’equivalent a 30 vols entre Barcelona i Palma de Mallorca”, apunta Sanmartí.

 

 

Comparteix-me:

One Health o com integrar la salut humana, animal i ambiental

El Govern organitza aquest dijous a Barcelona el primer Workshop One Health Barcelona per abordar des d'una visió pràctica com integrar la salut humana, animal i ambiental. Durant la jornada...

El biòleg Carlos M. Herrera rep el 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia que atorga el govern català

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...

La transició energètica centra l’edició d’enguany del cicle Desnormalitza’t de Coopsetània

Sota el títol "L’energia et crema, o cremes energia", l'ateneu cooperatiu Coopsetània organitza del 9 al 12 d'octubre el cicle Desnormalitza't, que en aquesta 4a edició posa al centre del...