La nova visió reconeix que l’economia està integrada en una societat i una cultura immersa en un sistema ecològic vital i que l’economia no pot créixer indefinidament en aquest planeta finit
Vivim a l’època de l’Antropocè, en que l’activitat humana està alterant dràsticament els sistemes ecològics de la subsistència humana. Els conceptes i models econòmics tradicionals ja no serveixen en el món actual. Si volem crear una prosperitat sostenible, si busquem millorar el benestar humà i la equitat social reduint significativament els riscos ambientals i l’escassetat ecològica, necessitarem una nova visió de l’economia i una nova relació d’aquesta amb la resta del món, una visió que s’adapti millor a les noves condicions a les que ens enfrontem. Necessitarem una economia que respecti els límits del planeta, que reprengui la dependència del benestar humà amb les relacions socials i la justícia, i que reconegui que l’objectiu final és el benestar humà, real i sostenible, no només el creixement del consum material.
Al 2009, un grup de científics van començar a parlar d’aquest nou concepte, d’una nova era geològica que porta la marca humana. Pels qui encara no ho sàpiguen, els dono la benvinguda a l’era de l’Antropocè, l’època geològica en què viviu extraoficialment des del 1950 . Fins llavors, havíem viscut en l’Holocè, que començava després de les glaceres que van congelar el món fa uns 12.000 anys. Ara, però, estem de ple en una nova era geològica, marcada pels desajustos que la natura ha patit a mans dels humans. Oceans desbordats de plàstics, residus nuclears indestructibles i la contaminació dels combustibles fòssils són només algunes de les principals causes d’un canvi profund en l’estructura orgànica de la Terra.
L’Antropocè és un subperíode geològic que s’emmarca dins del període Quaternari. Abans d’aquest, iniciat amb les glaceres, el planeta vivia en el període Paleogen tardà, després del xoc d’un asteroide fa 65,5 milions d’anys, que posava fi al període Cretaci.
A finals d’agost del 2016, se celebrava el congrés Internacional de Geologia de Sud-àfrica, on un grup de 35 científics, encapçalats pel paleontòleg Jan Zalasiewic, van presentar els indicis tangibles d’un canvi d’era. Promogut pel capitalisme imperant i la destrucció massiva d’ecosistemes, la Terra ha entrat en una nova era geològica de la qual els científics del futur en tindran evidències físiques: platges de sediments fetes de deixalles erosionades, l’acidificació de l’aigua dels mars… els residus i productes humans formaran part de l’organisme natural, canviaran -i han canviat ja- el funcionament biològic i terrestre del nostre planeta.
La celebració del Dia Mundial de la Justicia Social busca donar suport a la comunitat internacional lligada a eradicar la pobresa i promoure la feina plena i el treball decent, la igualtat entre sexes i l’accés al benestar social i la justicia social per a totohom.
La justícia social és un principi fonamental per a la convivència pacífica i pròspera dins de cada país i entre països. Per a les Nacions Unides, la recerca de la justícia social universal representa el nucli de la seva missió en la promoció del desenvolupament i de la dignitat humana. L’assoliment d’aquesta justícia social està estretament vinculada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).