Guanyadors
En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, l’empresa guanyadora ha estat Verdcamp Fruits SAT, de Cambrils, que ha desenvolupat un model d’associació i sincronització de plantes florals refugi per al control biològic de pugó en síndria.
En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, l’empresa guanyadora ha estat Kensho Sake, de l’Ampolla, que elabora sake i ferments derivats de l’arròs amb varietats locals.
En la modalitat al/ a la jove/a emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, el guanyador ha estat Francesc Ribas, de Can Puxic, de Premià de Dalt, que produeix tomàquet de qualitat i proximitat tot l’any segons el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional. Els tres premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun.
Finalistes
En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, ha resultat finalista el Parc de les Olors, de Santa Eulàlia de Ronçana, pel seu model de desenvolupament rural basat en la valorització de les plantes aromàtiques i medicinals.
En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, ha resultat finalista la Castanya de Viladrau SCP, que comercialitza castanya torrada durant tot l’any.
Finalment, en la modalitat al/a la jove/a emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, a Henri Philippe Alegria, de HENRI MOR SL, de Juncosa, pel seu model de negoci 4.0 de producció i comercialització d’oli d’oliva verge extra que ofereix al consumidor local i internacional un producte d’alta qualitat i una experiència de compra innovadora.
Les tres nominacions finalistes estan dotades amb la quantitat de 2.000 euros cadascuna.
L’acte de lliurament dels premis és previst que es celebri el proper 31 de gener del 2019 a Girona. Posteriorment es convocaran les bases dels premis Pita 2019.
Evolució dels premis PITA
Creats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, els premis PITA (Premi a la Innovació Tecnològica Agrària) volen fomentar i incentivar el sector agrorural a realitzar actuacions innovadores i capdavanteres que signifiquin una novetat tecnològica per a l’empresa, i que representin un nou producte o procés independentment de la seva existència en el mercat.
Aquests guardons van néixer l’any 2001 amb l’objectiu d’incentivar la innovació tecnològica del sector agroalimentari que ha de ser capaç de donar resposta a les demandes de la nostra societat que vol productes de qualitat, segurs i produïts d’una manera respectuosa amb el medi ambient i el benestar animal. Amb els anys es va veure la necessitat de distingir els diversos tipus d’innovació dins el sector i l’any 2005 es van crear dues modalitats, una per agroindústries i l’altra per empreses agràries. Com que el sector continuava evolucionant, en la convocatòria del 2012, el DAAM va decidir crear una tercera categoria destinada específicament a persones joves emprenedores.