Una desena de ciutats catalanes es manifesten aquests dijous per una mobilitat lliure de fums

Fins a un total de deu ciutats catalanes s'han sumat a la concentració que es farà simultàniament aquesta tarda-vespre per reivindicar l'ús de la bicicleta i el transport públic, mitjans considerats essencials per aconseguir que a les ciutats hi hagi una mobilitat lliure de fums. La concentració lúdica, festiva i reivindicativa forma part de la campanya "Recuperem la ciutat" que ja compta amb el suport de més de 600 entitats i prop de 7.800 adhesions a títol individual.

La manifestació ve avalada per una carta oberta que els professionals i treballadores de l’àmbit de la salut i la ciència han adreçat als alcaldes i alcaldesses de les ciutats catalanes. En ella consideren que “ara és el moment de transformar la mobilitat insostenible per un nou model de ciutats saludables, on es respiri un aire net i que facin front a l’emergència climàtica”.

La petició s’argumenta amb diverses dades mèdiques i ambientals que evidencien la necessitat d’aquesta transformació que proposen i que passa per “un canvi en les polítiques públiques” i la necessitat de “prendre mesures urgents per millorar la qualitat de l’aire que respirem”.

Segons s’argumenta a la carta la contaminació de l’aire és el principal problema de salut pública a les ciutats, “una amenaça prevenible que està directament relacionada amb nombroses malalties respiratòries, cardiovasculars, neurodegeneratives i càncers”. En el cas de Catalunya durant el 2018, tres milions d’habitants de l’Àrea de Barcelona, la Plana de Vic i el Prepirineu va respirar aire contaminat per sobre dels límits legals recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A més segons estudis recents fets a Estats Units, Itàlia i Xina apunten que a les ciutats i zones on es respira més aire contaminat “es produeixen majors taxes de contagis i morbimortalitat pel coronavirus”.
Segons els signants de la carta “aquestes emissions són també responsables de la crisi climàtica i ecològica, que, alhora, és una crisi de salut”. Segons l’OMS, entre el 2030 i el 2050, el canvi climàtic provocarà cada any unes 250.000 morts addicionals a causa de la malnutrició, el paludisme, la diarrea i l’estrès calòric.

De fet aquest canvi climàtic en què estàvem plenament immersos és el que hauria provocat l’actual pandèmia de la COVID-19. Segons el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient “el 75% de totes les malalties infeccioses emergents en humans són d’origen animal”, afeccions que estan estretament relacionades amb la salut dels ecosistemes i els impactes de la crisi climàtica.

Un altre dels factors a tenir en compte és la contaminació acústica. L’Agència Europea del Medi Ambient ha estimat que els nivells de soroll registrats el 2017 produeixen a Europa unes 12.000 morts prematures i es contribueix a l’any a 48.000 nous casos de cardiopatia isquèmica (infarts i angines de pit). A més, 22 milions de persones pateixen de molèsties cròniques severes i 6,5 milions pateixen alteracions greus i cròniques del son.

Davant de tot el que exposen, els professionals i treballadores de l’àmbit de la salut i la ciència demanen que es redueixi dràsticament el nombre de vehicles privats que circulen per les poblacions; que s’aposti pel transport públic amb millores i garanties de finançament; disposar d’espais més pacificats i saludables, vianalitzant carrers per tal d’augmentar l’espai per caminar i desplaçar-se amb bicicleta, vehicle que “ha d’esdevenir prioritari en el desconfinament, per ser net, eficient i garantir les distàncies de seguretat, a més dels múltiples beneficis per a la salut” que comporta.

Com participar en la protesta?
El lema de la concentració és: “Per salut, reivindiquem una mobilitat sostenible. Ens hi va la vida, ens hi va el planeta…”.
A les persones que vulguin participar de la manifestació, que disposa de tots els permisos per fer-la, se’ls demana que hi vagin amb bicicleta, amb la família, infants i amics perquè els llocs previstos per fer l’acte reivindicatiu estaran tallats al trànsit. Els organitzadors han preparat diverses activitats lúdiques i demanen als participants que compleixen i respectin les mesures de seguretat sanitària. Les hores i llocs de trobada de les ciutats participants són:
Barcelona: 20h, Aragó amb Passeig de Gràcia.
Sabadell: 18h, Plaça de la Creu de Barberà.
Santa Coloma de Gramenet: 19h, Rafael Casanova/Mossèn Jaume Gordi.
Vilanova i la Geltrú: 19h, Plaça Llarga.
Sant Cugat del Vallès: 19h, Plaça Lluís Millet.
Premià de Mar: 20h. Can Manent.
Mataró: 19:45h, Prat de la Riba 110.
Badalona: 19h, Pompeu Fabra.

Entitats impulsores de la campanya “Recuperem la ciutat”:
Plataforma per la Qualitat de l’Aire, OBACC (Bicicleta Club de Catalunya), Ecologistes en Acció, FAVB (Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona), ei!xample respira, Fridays for future Barcelona, Rebel·lió o Extensió Lleida i Barcelona, Mollet pel futur, PTP (Promoció del Transport Públic), Catalunya Camina, Moviment per la Justícia Climàtica, Girona pel clima, No ens vendreu la moto, Climacció, Osona respira i Obici.cat.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...