Un sol gegant a Barcelona en suport a les renovables i coincidint amb el solstici d’estiu

L'organització ecologista Greenpeace replica a Barcelona el sol que ja va pintar a París durant el cim del clima de 2015 per reclamar urgència en la lluita contra el canvi climàtic. Es tracta d'un sol de més de 50 metres de diàmetre pintat per una trentena d'activistes a la plaça Francesc Macià per exigir la fi de l'impost al sol i reivindicar el dret de la ciutadania a accedir a les energies renovables, una energia que genera més de 8 milions de llocs de treball al món i que està en clar augment a paisos com la India, la Xina, els EEUU, el Regne Unit, Holanda, o Alemanya. De fet, dels països europeus, España està a la cua en el nombre d'instal·lacions de generació d'energia renovable. I pel que fa a la solar, en concret, España és el país europeu amb més irradiació solar i el que menys instal·lacions fotovoltaiques en funcionament te.

[foto] 
Coincidint amb el solstici d’estiu, una vintena d’activistes de Greenpeace ha pintat un gegantesc sol de 50 metres de diàmetre a la plaça de Francesc Maciá de Barcelona, en plena Diagonal, per recolzar les energies renovables i reivindicar la fi de l’impost al sol, així com que la ciutadania pugui accedir a les energies netes. El grup d’activistes ha utilitzat més de 2000 litres de pintura ecològica per traçar un sol que envoltava la plaça, els rajos de la qual s’estenien en les diferents vies que parteixen de la glorieta.

Amb aquesta protesta pacífica, l’organització ecologista posa de manifest la falta de responsabilitat del Govern d’Espanya per complir amb els compromisos adquirits en l’Acord de París. Greenpeace va realitzar una activitat similar a la plaça de l’Arc del Triomf de la capital francesa l’any 2015 durant la celebració del Cim del Clima per recordar que l’energia neta és un dret. Greenpeace denuncia a més l’obstinació del Govern espanyol a boicotejar, a Espanya i a Europa, el dret ciutadà a participar de la transició energètica cap a les energies renovables com a motor dels esforços per frenar el canvi climàtic i li demana que elimini l’Impost al Sol així com les traves administratives a l’autoconsum.

“El Govern espanyol segueix ancorat en el passat defensant ajudes a les energies brutes com el carbó o la nuclear. I en les negociacions europees tot el seu interès està a assegurar clàusules perquè Espanya pugui incomplir impunement els nous objectius de renovables o per legitimar l’Impost al Sol en tot Europa. No és el que s’espera d’un Govern que es declara compromès amb la lluita contra el canvi climàtic.” ha declarat Sara Pizzinato, responsable de la campanya de renovables de Greenpeace.

El grup d’activistes recorda que per complir amb l’Acord de París és necessari reemplaçar l’actual sistema energètic basat en els combustibles fòssils i la nuclear per un que posa a les persones i el planeta en l’epicentre de la transició a un sistema energètic 100% renovable, eficient i intel·ligent.

L’organització ecologista ha aprofitat l’ocasió per demanar a la Generalitat de Catalunya, i per extensió a la resta de Governs autonòmics, que no deixi passar l’oportunitat de legislar a favor de l’autoconsum compartit, especialment després d’haver aconseguit la fallada del Tribunal Constitucional que ha tombat la prohibició plasmada pel Govern en el Reial decret 900/2015 d’Autoconsum.

A Espanya una de cada tres persones podrien participar activament en l’energia produint la seva pròpia electricitat de forma individual o col·lectiva amb renovables o participant en serveis de gestió de la demanda a mitjan segle aconseguint a generar fins a la meitat de l’electricitat necessària a Espanya.

“La transició energètica ja ha començat a nivell global i és imparable, però perquè ocorri prou ràpid com per salvar el clima hauran de sumar-se milions de persones produint i intercanviant energia neta. Deixar a la ciutadania fora simplement no és una opció. El sol és de tot el món, al contrari del que pretén el Govern espanyol” ha afegit Pizzinato.

Al llarg d’aquest any Greenpeace portarà el símbol del Sol de París a moltes altres ciutats europees i a Espanya ha obert una web perquè la ciutadania exigeixi a Rajoy el seu dret a participar en la transició energètica neta.

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...