La implicació de la societat en la conservació de la natura a través d’estratègies i instruments promoguts per a la custòdia del territori per a implicar en aquest compromís persones propietàries de finques rurals i usuaris del territori ha tingut un creixement considerable els darrers anys
Les gairebé 800 iniciatives de custòdia del territori que hi ha actualment a Catalunya, a través de les quals una setentena d’entitats gestionen unes 40000 hectàrees, són susceptibles d’adherir-se al Registre, així com altres finques en què les iniciatives de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat són impulsades pels seus titulars i sense la intervenció d’una entitat de custòdia del territori.
El Govern aprovarà properament la posada en marxa d’un registre de les finques amb iniciatives de conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat
El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha anunciat aquest dijous a Sant Feliu de Pallerols, la pròxima aprovació de la creació d’un registre de les finques quen acullen i/o porten a terme iniciatives de conservació. “Amb la creació del Registre de Finques amb Iniciatives de Conservació del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, la Generalitat disposa d’una eina que, d’una banda, permet el reconeixement d’aquestes iniciatives desenvolupades per la societat civil i, d’una altra, facilita l’aplicació de mesures dirigides a fomentar-les, tals com subvencions, ajuts o beneficis fiscals”, ha afirmat el conseller Mascort.
Mascort ha recordat que el Departament destina prop de 800.000 euros a la promoció i consolidació de la custòdia del territori a través de diversos ajuts i línies de subvencions, i la posada en marxa del Registre millorarà l’accés a totes aquestes ajudes.
El procediment d’inscripció en el Registre s’iniciarà a sol·licitud d’una de les persones o entitats signatàries d’un contracte de custòdia del territori o d’un conveni de gestió. En el cas de finques amb un pla de gestió, el procediment d’inscripció s’iniciarà a sol·licitud de la persona propietària de la finca.
El Registre inclourà la informació cadastral de la finca, la seva localització, el tipus d’iniciativa de conservació que s’hi duu a terme, i la temporalitat de les mesures proposades, entre altres, elements que permetran identificar amb més precisió l’estat de conservació present i futur de la biodiversitat a Catalunya.
La creació del Registre forma part dels compromisos de l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya 2030, i ha estat fruit d’un ampli procés de consulta pública.