Projecte europeu destinat a optimitzar un 5% la gestió de l’aigua en el sistema Ter-Llobregat

El projecte WateERP, iniciat l'octubre de 2013, te com objectiu el desenvolupament d'una plataforma oberta per a facilitar la gestió i l'intercanvi d'informació entre els actors que intervenen en l'abastament d'aigua. L'altre cas pres com a prova pilot és el de la ciutat alemanya de Kalsruhe,i servirà per optimitzar la gestió del subministrament d'aigua i reduir el consum energètic també en un 5%.

L’Agència Catalana de l’Aigua està participant en el projecte europeu WatERP (Water Enhanced Resource Planning, https://www.waterp-fp7.eu), que afronta la seva recta final (durada de 3 anys, entre octubre de 2012 i darrer trimestre de 2015) i que compta amb socis d’Espanya (Barcelona Digital, Hyds, Inclam), Alemanya (Disy, DVGW, Stadtwerke Karlsruhe), Grècia (ICCS) i Anglaterra (Staffordshire University).

L’objectiu principal d’aquesta iniciativa es centra en equilibrar l’alliberament i l’oferta d’aigua amb els consums reals, gestionant-ho a través d’una plataforma online. Això permetrà en el futur una gestió més eficient dels recursos, fent possible l’estalvi d’aigua i energia. A més, el projecte també permetrà la consolidació i difusió d’uns estàndards d’informació comuns a tot el món perquè tothom pugui tenir accés a les dades d’aigua i així compartir i millorar l’ús que es fa de l’aigua.

Aquest projecte agafa dos casos com a prova pilot. Per una banda el sistema Ter-Llobregat, partint del subministrament d’aigua fet a través dels embassaments, aqüífers i dessalinitzadores, per poder ajustar-ho amb la màxima eficiència amb les diferents demandes de la conca: abastament, reg, cabals ambientals, usos lúdics, entre d’altres. L’objectiu del projecte és poder assolir un estalvi del 5% en la gestió d’aigua en alta.

Pel que fa a la ciutat alemanya de Karlsruhe, el projecte servirà com a experiència pilot per al subministrament en baixa d’aquesta ciutat. L’objectiu és poder optimitzar la demanda de la població amb l’extracció dels seus aqüífers, i principalment reduir els bombaments, arribant a un estalvi del 5% en energia.

Durant el passat mes de maig s’ha fet a Grècia (Atenes) una sessió de treball destinada a consolidar i validar un metodologia de predicció de la demanda, tant per a abastaments com per regadius.

Comparteix-me:

Barcelona es mobilitza contra el caos climàtic, els genocidis, les guerres i el feixisme

Barcelona és una de les vint-i-vuit ciutats europees que aquest cap de setmana s'uneixen a la mobilització The Surge, traduïda al català com L'Embranzida, una marxa coordinada a nivell internacional...

L’abocador incontrolat de residus a tocar del riu Francolí, a Alcover, podria provocar una catàstrofe ambiental en cas de fortes pluges i/o riuades

Tal com ja va publicar monSOStenible en un article d'opinió del passat 30 de novembre del 2024, signat per la Comissió Ecologista del Casal Popular La Bretxa, el municipi d'Alcover...

El benestar animal, objectiu del Center for Animal Ethics de la Universitat Pompeu Fabra que enguany compleix 10 anys

Coincidint amb la celebració de Sant Antoni Abad, patró dels animals, el 17 de gener, entitats aanimalistes i institucions s'uneixen per defensar el benestar animal. El Centre for Animal Ethics...