Contes contra el malbaratament alimentari

Verdures i fruites "imperfectes" són les protagonistes d'aquests relats escrits per infants entre 6 i 12 anys que han entès la importància del menjar i la necessitat d'evitar que es llenci només perquè el seu aspecte no compleix els standars estètics, i ho han transmès en històries il·lustrades per generar més consciència contra el malbaratament alimentari. El llibre inclou una selecció de 27 contes il·lustrats: els 4 contes guanyadors del concurs de la categoria infantil de "El menja no es menja" més una selecció de 24 relats més.

[foto] 

Unes 300 persones, entre infants, famílies i representants de les escoles, han participat aquest diumenge a la presentació del llibre “El món a través del forat d’una poma” . Contes perfectament imperfectes contra el malbaratament alimentari

L’acte de presentació del llibre ha anat precedit de l’entrega de premis a les persones guanyadores:
– 1er premi: Abril Orteu i Lucia Sáenz de l’Institut d’Argentona pel conte il·lustrat “Un viatge molt animat”
– 2on premi: Mariona Argemí i Mireia Escobedo de l’IES Olorda de Sant Feliu de Llobregat, pel conte il·lustrat “La pastunega”
– 3er premi: Gisela Rodriguez i Paula Agüero de l’escola Castell d’Òdena, pel conte il·lustrat “La pomeitor i la seva historia”
– Menció especial: Adriana Ovsyannikov de l’escola Castell d’Odena, pel conte il·lustrat “Les dues pastanagues diferents” El jurat del premi, composat per la il·lustradora infantil Mercè Galí, l’il·lustrador Toni Termens, l’autora de llibres infantils Eulàlia Canal, el periodista de l’INFO K Miquel Peris, la llibretera Montserrat Serrano de la llibreria +Bernat, i un representant de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, ha destacat la originalitat dels textos presentats, així com la coherencia a l’hora d’escriure, el treball fet amb la il·lustració i la relació d’aquesta amb el text.

El guardó corresponent al primer premi és l’acompanyament per part d’Espigoladors a tot el centre on van les guanyadores (l’IES d’Argentona) per crear un projecte contra el malbaratament alimentari, i la participació en un taller de cuina d’aprofitament per tota la clase de les nenes guanyadores.

El 2on i el 3er premi han guanyat també la participación en un taller de cuina d’aprofitament per a tota la classe de les nenes guanyadores.
Totes les guanyadores s’han emportat també un exemplar dell libre « El món a través del forat d’una poma” i el llibre “L’hort urbà” de José Luis Gallego i Hortensia Lematre.
Tots els participants a l’acte s’han emportat un exemplar dell libre que també es pot trobar a la llibreria +Bernat de Barcelona, a la botiga del CosmoCaixa, o demanar-lo per internet, a l’Associació Espigoladors (www.espigoladors.cat) o a la mateixa llibreria (https://www.libreriamasbernat.com/).

Els organitzadors de l’acte, que ha estat presentat pel Tècnic de Projectes de l’Associació Espigoladors, Carles Guirado, es mostren molt satisfets per la bona acollida que ha tingut aquesta primera edició del concurs infantil, i han convidats als infants assistents a col·laborar amb Espigoladors i anar als camps de pagès a recollir les fruites i verdures que es desestimen per a la venda perque tenen alguna “imperfecció” que les fa no aptes per a la seva comercialització.

Generar consciència contra el malbaratament alimentari és l’objectiu del Premi “El menjar no es llença” que l’associació Espigoladors promou entre els infants i joves mitjançant un concurs d’idees i de contes il·lustrats

A tothom li han dit alguna vegada que “el menjar no es llença”. Espigoladors ha convertit aquesta expressió en el leit-motiv de l’associació, l’objectiu principal de la seva acció i el lema del concurs d’idees que des del 2014 promou entre la joventut i que en aquesta darrera edició (2017) s’ha ampliat als nens i nenes d’entre 6 i 11 anys. Un concurs i uns premis que arriben a la 3era edició pel que fa al concurs d’idees (els premis es van entregar el desembre del 2017) i a la primera edició pel que fa al concurs infantil delqual s’han lliurat els premis aquest diumenge.
En aquesta darrera edició del premi, el concurs ha comptat amb una participació de més de 500 alumnes (390 en la categoria infantil i 114 en la juvenil) que han presentat un total de 225 propostes.

Espigoladors
Espigoladors (www.espigoladors.cat) és una organització sense afany de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari alhora que empodera a persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
I com ho fa?
Recuperant la fruita i verdura que, essent apta pel consum, es descarta per vendre, i canalitzant a entitats socials el 95% d’aquests aliments. La resta dels aliments recuperats (5%) es transforma en conserves naturals i artesanes comercialitzades sota la marca “Es im-perfect” (https://www.espigoladors.cat/es-im-perfect/) en un procés que integra a les entitats socials receptores dels aliments i a persones en situació vulnerable, fomentant així la dignitat de les persones i la generació d’oportunitats laborals i socials des d’un vessant transformador.

Premi “El menjar no es llença”
Es tracta d’un premi que vol generar consciència sobre el malbaratament alimentari i la necessitat de reduir-lo, a partir d’idees creatives i innovadores sobre què es pot fer per evitar llençar els aliments. El concurs, que compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, s’adreça a nens i nenes i joves d’entre 6 i 17 anys i te dues categories:

• Infantil: adreçat a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys. Es demana que presentin un conte il·lustrat
• Juvenil: adreçat a joves d’entre 11 i 17 anys, que poden presentar-se de forma individual o en grup (màxim 3 persones). Es demana que presentin un vídeo (de màxim 5 minuts) expressant la seva idea sobre com reduir el malbaratament alimentari.

• Els nens i nenes d’11 anys es poden presentar a les dues categories.

En el conjunt de les tres edicions que s’ha fet del premi, hi ha participat un total de 578 alumnes (188 en la categoria juvenil i 390 en la categoria infantil que s’ha estrenat aquest any)
Pel que fa a les propostes presentades, entre les tres edicions se n’han rebut 262 (84 en la categoria juvenil i 178 en la infantil).
Tant el nombre dels centres educatius que participen en el premi com el nombre de municipis participants ha anat augmentant des dels 4 instituts d’un únic municipi de la primera edició fins els 44 centres escolars dels 31 municipis que han participat en aquesta darrera edició que ha comptat amb una participació de més de 500 alumnes (390 en la categoria infantil i 114 en la juvenil) amb 225 propostes presentades.

 

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...