Per un aire més net, feliç dia de la Salut!

Avui és el Dia Mundial de la Salut i cal tenir present com la contaminació atmosfèrica i també altres tipus de contaminació afecten al nostre cos, perjudicant la nostra salut i retallant la nostra esperança de vida. En aquest sentit, divendres celebràvem el Dia Mundial de l'Activitat Física, un dels remeis més efectius i fàcils per mantenir-nos saludables i enfortir les nostres defenses. A més és gratuït! Un altre dels factors importants és mantenir una alimentació variada, rica en nutriets i, per què no? sostenible amb el medi ambient.

[foto] 

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) les principals causes de mort a occident són les malalties cardiovasculars, el càncer de pulmó i d’altres malalties relacionades amb el sistema respiratori, i la diabetes, seguides pels accidents de trànsit.

Com afecta la contaminació al nostre organisme? Pot realment ser la causa o potenciar malalties terminals? La resposta és sí.

Com a part indivisible de l’univers, els éssers humans formem part del sistema natural que fa respirar el planeta. D’aquesta manera, tot allò que perjudiqui el medi ambient, ens perjudica directament a nosaltres. No és un anunciat pressumptuós dels ecologistes, sinó una realitat cada vegada més evident. Malauradament, la contaminació atmosfèrica és un dels principals agreujants per a la nostra salut. Aproximadament, els humans respirem uns 10.000 litres d’aire al dia. I no podem deixar de fer-ho, mai. Hi ha 3 tipus de particules: les més grans entren als pulmons i irriten la mucosa dels òrgans, les mitjanes s’infiltren una mica més endins i emmalalteixen els nostres bronquis, les més petities, s’ingecten directament a la sang, sense que hi puguem fer res.

[foto] 

L’Organització Mundial de la Salut estipula que la xifra màxima a partir de la qual la contaminació afecta negativament la salut és de 10 micrograms per metre cúbic de PM 2,5. A Barcelona, i per extensió tota l’àrea metropolitana, hi respirem un aire amb més de 16 micrograms de PM 2,5*, i 25 micrograms de PM 10*.

Quin és el principal causant de la contaminació atmosfèrica a Catalunya?

Les motos i els cotxes multipliquen exponencialment la degradació de l’aire, sobretot en zones urbanes allunyades d’espais verds, on s’hi acumulen els gasos com el monòxid de carboni, el nitrògen. Perquè ens fem una idea, a Barcelona hi ha uns 6.200 cotxes per quilòmetre quadrat, 5 vegades més qur a Londres. I és que a principis del 2016, Barcelona encapçalava les llistrs europees com a la cinquena ciutat més contaminada d’Europa, molt allunyada de la desena posició de París, o la vintiquatrena de Madrid.

En els darrers anys la ciutat ha pres mesures contundents per reduir la contaminació atmosfèrica, com la creació d’una zona de baixes emissions a les rondes i la substitució de la flota d’autobusos per vehicles elèctrics o híbrids. Diverses empreses també s’han sumat a una manera de fer més sostenible, però què podem fer des de casa? Pot semblar el típic tòpic, però tot comença per ser conscients del que implica la contaminació per a la nostra salut. Fer servir el transport públic, enlloc d’agafar el cotxe; fer un ús responsable de l’aigua, la llum i el gas a les llars; comprar productes de proximitat, preferiblement no envasats en plàstic ni processats, i de producció ecològica; reduir el consum de carn i de cadenes de menjar ràpid; minimitzar el nostre impacte reutilitzant i reciclant residus. A tot això, sumem-hi l’exercici físic com a activitat personal, per contrarrestar, en la mesura del possible, els efectes nocius de la contaminació atmosfèrica.

Tanmateix, l’atmosfèrica no és l’única contaminació que ens perjudica. D’altres menys evidents com la sonora, provoca greus problemes al cervell o l’oïda. El proper dia 25 d’abril, se celebrarà el Dia Mundial de la Contaminació Acústica, per conscienciar sobre els seus efectes tant a nosaltres, com als diferents ecosistemes del medi ambient. Barcelona se sumarà a l’acció amb l’activitat “Com Sona Barcelona?”.

*tipus de partícules en suspensió.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...